Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ακης – Γιάννος βίοι παράλληλοι ή βίοι αντίθετοι;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ακης – Γιάννος βίοι παράλληλοι ή βίοι αντίθετοι;

Η περίπτωση του πρώην υπουργού Αμυνας, συγκρίνεται – πιθανόν ατυχώς- με τον προκάτοχό του στο υπουργείο και αναλόγου επίπεδου στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Ακη Τσοχατζόπουλο ο οποίος οδηγήθηκε στις φυλακές με πολυετείς καθείρξεις, για υποθέσεις διαφθοράς και μιζών , στις οποίες τον ενέπλεξε – πέραν των άλλων – ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας με τις ομολογίες του.

Οι περιπτώσεις των δυο υπουργών αποτελούν εδώ και χρόνια ένα πεδίο συζήτησης σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο. Γιατί απλώς στον Τσοχατζόπουλο θεωρείται από πολλούς ότι προσωποποιήθηκε η αποκαλούμενη «αυτοκάθαρση» του πολιτικού συστήματος. Και στην ερώτηση «μόνον αυτός ήταν δηλαδή;»,πολλές φορές ως απάντηση – σε καφενειακού τύπου συζητήσεις- έπεφτε το όνομα του δεύτερου.

ΤΟ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟ

Η αλήθεια ειναι ότι ο Τσοχατζόπουλος οδηγήθηκε στη φυλακή μεσω του σπιτιού στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου και των ομολογιών Ζήγρα, χωρις ποτε να βρεθούν απτά στοιχεία για χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Σε κάθε περίπτωση βεβαια η δικαιοσύνη αξιολόγησε, ζυγισε και αποφάνθηκε τελεσίδικα με βάση σειρά στοιχείων. Εν προκειμένω στην περίπτωση Παπαντωνίου επι σειρά ετών επισης εχουν γινει έρευνες επι ερευνών με πενιχρά αποτελέσματα. Η βασική «ριζα» της ποινικής εμπλοκής είναι

9 λογαριασμοί της Σταυρούλας Κουράκου, συζύγου του πρωην υπουργού στην HSBC με εμβάσματα 1,3 εκατομμυρίων ευρώ από τον κουμπαρο του ζεύγους Γ.Κανδαλέπα, που αποκαλύφθηκαν μεσω της λίστας Λαγκάρντ και επέφεραν καταδίκες πολυετούς φυλάκισης με αναστολή για μη δήλωση στα πόθενς έσχες του

Η ΔΙΑΨΕΥΣΗ

Σε αυτούς τους λογαριασμούς, κατατέθηκαν το 2000 διαδοχικά τα εξής ποσά: 585.000 ευρώ στις 4 Αυγούστου του 2000, 226.000 ευρώ στις 11 Αυγούστου και αμέσως μετά άλλες 500.000 ευρώ. Οπως προκύπτει από τα έγγραφα της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί, «καταγράφονται επενδύσεις σε ομόλογα και μετοχές κατά το χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του 2005 ώς και τον Φεβρουάριο του 2007, με συνολική αξία των επενδεδυμένων κεφαλαίων να κυμαίνεται από 1.817.389 δολάρια ώς 2.121.412».

Μετά από παλινδομήσεις ειπωθηκε εκ μέρους των κατηγορουμένων (απο την κα Κουράκου)  πως πρόκειται για  χρήματα που της έδωσε ο πρώην συζυγός της για την ανατροφή των παιδιών τους. Όμως , σύμφωνα με την κατάθεση του  ο Θ. Ουσταμπασίδης όταν κλήθηκε από τις αρμόδιες αρχές ουσιαστικά τη διέψευσε: «Τα χρήματα που κατέβαλλα στην πρώην συζυγό μου ανέρχονταν στο ποσό των 30-40.000 ευρώ ετησίως. Επαναλαμβάνω όμως ότι το ποσό αυτό δεν της το έδινα για να αποταμιεύει αλλά για τα έξοδα των παιδιών , δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, φύλαξη κλπ».  Τα χρήματα αυτά δε από το 1993 έως το 2000 , όπως εκτιμάται , δεν μπορούν   να ξεπεράσουν τις 250.000 ευρώ , ποσό πολύ μικρότερο από το 1,3 εκατομμύριο ευρώ που βρέθηκαν στο λογαριασμό της Ελβετίας .

ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Παράλληλα από το 2014 εκκρεμεί και δεν εχει ικανοποιηθεί το αιτημα δικαστικής συνδρομής προς τους ελβετούς για άνοιγμα των λογαριασμών Κανδαλέπα, κουμπάρου και πρωην συνεργάτη του υπουργού. Το ζευγος Παπαντωνίου- Κουράκου, είχε συνεναίσει στο άνοιγμα των λογαριασμών του και αρνούνται ότι έχουν τελέσει οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη . Δεν συναίνεσε όμως σύμφωνα με πληφορορίες στο άνοιγμα των δικων του λογαριασμών ο κ.Κανδαλέπας, άρα εκκρεμεί να αποκαλυφθεί ολόκληρη η διαδρομή του χρήματος.. Οι διωκτικές αρχες πάντως το 2017 επανήλθαν με νέα αιτήματα δικαστικής συνδρομής και για άλλα ευρήματα.

ΔΥΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΚΙ ΕΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΡΙΟ

Οι ελβετικές αρχές, ενημέρωσαν επισήμως την εισαγγελία διαφθοράς,  για την ύπαρξη των νέων στοιχείων στις 13 Μαρτίου 2017. Αυτά  φέρονται να  αφορούν: α) Εναν λογαριασμό στο όνομα της συζύγου του κ. Παπαντωνίου, «με δικαίωμα εκπροσώπησης και οικονομικό δικαιούχο τον Ιωάννη Παπαντωνίου», όπως αναφέρεται στην έγγραφη ενημέρωση της Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας της Ελβετίας. β) Εναν ακόμη λογαριασμό, «με δικαιούχο την Barbizan Foundation και οικονομικά δικαιούχο τη Σταυρούλα Κουράκου. γ) Και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής, επ’ ονόματι Credit Suisse Life (Bermuda) Ltd., με συμβαλλομένη τη Σταυρούλα Κουράκου και δικαιούχους τα παιδιά της και τον Ιωάννη Παπαντωνίου. ΚΑΤΑΘΕΣΗ Τη σημαντική όμως ώθηση στην υποθεση έδωσε η αξιοποίηση κατάθεσης ( η οποία ήταν σε γνώση των ελληνικών αρχών επι σειρά ετων ) ενώπιον Γάλλου εισαγγελέα του πρώην στελέχους της Thales Engineering & Consulting Μισέλ Ζοσεράν σχετικά με την σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών που είχε ληφθεί από το ΚΥΣΕΑ τον Νοέμβριο του 2002, όταν υπουργός Εθνικής Αμυνας ήταν ο κ. Παπαντωνίου και το έργο ανατέθηκε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στo ολλανδικό παράρτημα της Thales. Συγκεκριμένα ο συγκεκριμένος φέρεται να έχει αναφερθεί σε διάλογο που είχε στην Ελλάδα το 2002-2003 «με έναν κ. P., πρόεδρο της Thales International Greece. Αυτός μου είπε ότι έπρεπε να δώσουμε μία προμήθεια 7%-10% για τον έλληνα υπουργό Αμυνας». Οι αναφορές είχαν προκαλέσει κατά το παρελθόν τη μήνι του κ. Παπαντωνίου, ο οποιος ειχε διαψέυσει οργισμένα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ