Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ανατροπή στην υπόθεση της Energa-Hellas Power; (όλα τα έγγραφα)

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ανατροπή στην υπόθεση της Energa-Hellas Power; (όλα τα έγγραφα)

Στη σκιά των εξελίξεων  για τη μαφία των φυλακών, ένα έγγραφο το οποίο κατατέθηκε στη δίκη της Energa-Hellas Power, φαίνεται να δημιουργεί νέα δεδομένα.

Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, η οποία αποτέλεσε τη «μήτρα» που  «γέννησε» τόσο την δικογραφία για την δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου όσο και αυτή που διερευνάται τώρα για την μαφία του Κορυδαλλού, η υπεράσπιση του Αριστείδη Φλώρου προσκόμισε  απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.) μετά από προσφυγή του που έρχεται «κόντρα» στο βασικό σκεπτικό της  πρωτόδικης απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Συγκεκριμένα, η κατηγορία της υπεξαίρεσης βάσει της οποία καταδικάστηκαν οι εμπλεκόμενοι, στηρίχτηκε στο ότι ο Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), λειτουργεί ως «προμηθευτής»,  ως «έμπορος», που  πουλά  ρεύμα έναντι αντιτίμου. Και μάλιστα του αποδίδει  «μονοπωλιακό» ρόλο σε μία αγορά, αυτή της ενέργειας, που έχει απελευθερωθεί. Σύμφωνα όμως με την απάντηση που δίνει καταρχάς στις 8 Μαίου 2018 η Γενική Διεύθυνση για την Ενέργεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.):

…Ως στοιχεία διευκόλυνσης

«Σε καμία περίπτωση οι εν λόγω επιχειρήσεις (σ.σ. εννοεί ο ΛΑΓΗΕ) δεν λειτουργούν ως «προμηθευτές» υπό την έννοια της Οδηγίας 2009/72. Αντιθέτως, οι διαχειριστές της αγοράς λειτουργούν  ως στοιχεία διευκόλυνσης και οργάνωσης της σχετικής αγοράς όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι συμμετέχοντες, παραγωγοί, έμποροι και προμηθευτές στην αγορά μπορούν να πωλούν και να αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς και τους εθνικούς κανόνες».

Ακόμη πιο ξεκάθαρη είναι η δεύτερη  απάντηση της Επιτροπής μετά από προσκόμιση νεότερων στοιχείων με ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου 2018:

«Κατά κανένα τρόπο οι διαχειριστές της αγοράς δεν θεωρούνται προμηθευτές σύμφωνα με την οδηγία 2009/72. Οι διαχειριστές της αγοράς παρέχουν τον τόπο των συναλλαγών όπου οι συμμετέχοντες στην αγορά (παραγωγοί, προμηθευτές και έμποροι) μπορούν να πωλούν και να αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια.».

Εν ολίγοις, όπως κατέθεσε στο δικαστήριο ο δικηγόρος και πρώην λειτουργός  του ΣτΕ που προσέφυγε στην Επιτροπή για λογαριασμό του Α. Φλώρου , βάση αυτών των απαντήσεων, η δικαστική απόφαση δεν έλαβε υπόψη το ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο που εκτός του ότι υπερισχύει έναντι του εθνικού, έχει αποτυπωθεί  και στην ελληνική νομοθεσία.

Από τις επιστολές της ευρωπαϊκής επιτροπής λοιπόν, αυτό που συνάγεται κατά την υπεράσπιση Φλώρου είναι ότι δεν υφίσταται ποινικό αδίκημα υπεξαίρεσης και άρα εκλείπει ο νόμιμος λόγος τετραετούς φυλάκισης του επιχειρηματία  από την πρωτόδικη απόφαση.

Πηγή: Realnews

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ