Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Αντώνης Αργυρός: Ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να τα αλλάξει όλα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αντώνης Αργυρός: Ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να τα αλλάξει όλα
  • του δικηγόρου Αντώνη Αργυρού*

Ένα τυχαίο γεγονός,  η κατάρρευση  του τουριστικού κολοσσού Thomas Cook που φαίνεται πως θα επηρεάσει την ζωή μας, αφού κατά εγκύρους κύκλους:

«Η πρώτη εκτίμηση που έχουμε κάνει δείχνει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ζημιά για τα ξενοδοχεία σε όλη τη χώρα. Το οικονομικό πλήγμα είναι μεγαλύτερο και μπορεί να φθάσει στο σύνολο του για όλες τις επιχειρήσεις τα 500.000.000 ευρώ. Μεγαλύτερο πρόβλημα έχει και η Νότια Ελλάδα η Κρήτη η Κως και άλλοι προορισμοί».

Ο τουριστικός όμιλος Thomas Cook, ο δεύτερος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός οργανισμός της Ευρώπης μετά την γερμανική TUI, έχει προξενήσει έντονη ανησυχία στους Έλληνες επιχειρηματίες του τουρισμού, καθώς η βρετανική πολυεθνική διακινεί κάθε χρόνο στη χώρα μας, περισσότερους από 1 εκατ. τουρίστες.

 Η Thomas Cook πραγματοποιούσε τις πληρωμές της μετά από διάστημα δύο έως τριών μηνών, επομένως για τους Έλληνες ξενοδόχους το διάστημα από τα μέσα Ιουλίου και μετά- η πλέον υψηλή περίοδος- βρίσκεται στον αέρα, ενώ θα πρέπει να προσμετρηθούν η χασούρα για τον Σεπτέμβριο αλλά και τον Οκτώβριο. Επιπλέον σημαντικά είναι τα χαμένα ποσά για από τις προκρατήσεις του 2020. Τα πρώτα θύματα είναι οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό και ιδίως οι μικροί και μεσαίοι  τουριστικοί επιχειρηματίες και υπάρχει ζήτημα με τα τραπεζικά δάνεια των τουριστικών επιχειρήσεων.

Για μια ακόμα φορά γεγονότα που δεν μπορούν να προβλεφθούν αλλάζουν τις προοπτικές και δημιουργούν ανησυχίες και φόβους για το αύριο. Μέχρι σήμερα δεν ακούσαμε καμιά Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το ζήτημα αυτό της κατάρρευσης  του τουριστικού κολοσσού Thomas Cook που επηρεάζει την ζωή εκατομμυρίων Ευρωπαίων.

Παρακολουθούμε έκπληκτοι όσα συμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή  Οικογένεια  με το επικείμενο Brexit. Το Brexit να χαρακτηρίζει την πιο κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

Δίχως συγκλονιστικού απροόπτου, εάν δηλαδή έως τη σύνοδο της 17ης – 18ης Οκτωβρίου, οπότε η Ντάουνινγκ Στριτ έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ανοίξει περισσότερο τα χαρτιά της, οι όποιες ελπίδες για μία οριστική βελτιωμένη συμφωνία αποχώρησης σβήνουν, ενώ οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες βλέπουν ευνοϊκά ανάγκη αποφυγής ενός καταστροφικού για όλες τις πλευρές «no deal Brexit».

Με πρόσθετες τελωνειακές διαδικασίες και διατυπώσεις, καθώς και με επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις, λόγω της επιβολής δασμών, θα εισάγονται από τον Νοέμβριο στην Ελλάδα προϊόντα και εμπορεύματα προερχόμενα από το Ηνωμένο Βασίλειο, εφόσον η χώρα αυτή αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς συμφωνία και μεταβατική περίοδο ,σημειώνεται ότι το 3,6% των ελληνικών εξαγωγών κατευθύνεται στη Βρετανία, η οποία είναι ο όγδοος καλύτερος εξαγωγικός προορισμός για τα ελληνικά προϊόντα. 

 Τίποτε από όλα αυτά που συμβαίνουν  δεν είναι  εύκολο, ούτε δεδομένο, χωρίς ποτέ να μας εγκαταλείπει η ελπίδα γιατί  δεν θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορεί να λυθεί με τα τεράστια δεδομένα προβλήματα των σχέσεων μας με την Τουρκία, την κρίση θεσμών και αξιών και τα τεράστια ζητήματα  της Δικαιοσύνης. Τί φοβάται  κανείς με όλα αυτά, «τα γεγονότα, καλό μου παιδί, τα γεγονότα» όπως είπε ο Χάρολντ Μακμίλαν. Αυτά προφανώς δεν μπορούν να προβλεφθούν. Η έννοια του απροσδόκητου είναι γνωστή από την αρχαιότητα, ο Αριστοτέλης είχε πει  «Πόσο πιθανό είναι να συμβεί το απίθανο».

*Πρώην υπηρεσιακός υπουργός Επικρατείας, Δικηγόρος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ