Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Αντώνης Αργυρός: Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει και ελπίζω ο αυριανός Πρωθυπουργός…

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αντώνης Αργυρός: Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει και ελπίζω ο αυριανός Πρωθυπουργός…

Η 7η Ιουλίου πλησιάζει. Ακούω καθημερινά πολλά και διάφορα που υπόσχονται στους πολίτες ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν ελπίδα εκλογικής νίκης.

Γράφει ο δικηγόρος Αντώνης Αργυρός*

Όμως νομίζω σαν πολίτης να έχω τη δυνατότητα να ζητήσω ταπεινά από τους διεκδικητές της εξουσίας ν’ ακούσουν την ευχή μου:

Να επιστρέψει η ανάπτυξη. Οι πληγές μας παραμένουν παντού και πρέπει να επουλωθούν. Τα ζητήματα συνεχίζονται για χρόνια, διαβρώνοντας την εμπιστοσύνη μας. Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά, μετά από τη μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων επιστημόνων λόγω της κρίσης ότι πρέπει να γυρίσουν τα παιδιά μας πίσω.

Η Ελλάδα, που έχει απομείνει με ανεπαρκείς δημόσιες υπηρεσίες, πολύ υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, αδύναμα θεσμικά όργανα και άθλια δημογραφικά στοιχεία, πρέπει να ξαναμπεί στην μάχη της προόδου.

Υπάρχουν ανέξοδες και εύκολες λύσεις που απαιτούν πολιτική βούληση και κυρίως αποφασιστικότητα κι έχουν τεράστιες ευνοϊκές δημοσιονομικές συνέπειες. Δεν είναι όμως πολιτικά ευχάριστες, γι’ αυτό και δεν ακούγονται, έχωνα πω μερικά τέτοια:

Ελπίζω ο αυριανός Πρωθυπουργός να αποφασίσει :

  • 1) Μικρό Υπουργικό Συμβούλιο: να επιλεγούν για τη διακυβέρνηση της χώρας, μόνο 15 υπουργούς και υπουργεία και όχι 40 και 50 όπως μέχρι σήμερα. Να επιλέξει τους αρίστους, επαγγελματίες που βγάζουν μόνοι τους το ψωμί τους, επιστήμονες καταξιωμένους. Την καθιέρωση μόνιμων αναπληρωτών υπουργών ή υφυπουργών στα υπουργεία Άμυνας, Εξωτερικών, Παιδείας και επί του προϋπολογισμού είναι απαραίτητη. Να ληφθούν αυστηρά μέτρα με την τοποθέτηση υπουργών με τα ανάλογα προσόντα, ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα ασφαλείας να ασκούν απερίσπαστοι το καθήκον τους κάτω από την φυσική τους ηγεσία.
  • 2) Κατάργηση στρατιάς κρατικών αξιωματούχων: να καταργηθούν οι στρατιές των γενικών και ειδικών γραμματέων, συμβούλων και παρασυμβούλων, συμβουλίων και ανεξάρτητων Αρχών συγγενών και φίλων. Ένας γενικός γραμματέας ανά υπουργείο. Ανεξάρτητες Αρχές να διατηρηθούν μόνο εκείνες που προβλέπει το Σύνταγμα.
  • 3) Λογοδοσία-Διαφάνεια: Λογοδοσία σε όλους του κρατικούς λειτουργούς και πρώτα απ’ όλα στο Δημόσιο και στους υπουργούς. Η ώρα του Πρωθυπουργού και των Υπουργών να γίνεται σταθερά ανά μήνα, με την ενημέρωση στη Βουλή ανεξάρτητα από τον Κοινοβουλευτικό έλεγχο. Να επιβληθεί η ηλεκτρονική τήρηση πρακτικών σε όλα τα συλλογικά όργανα της διοικήσεως, για λόγους διαφάνειας.
  • 4) Την άμεση ψηφιοποίηση των διαφόρων διαδικασιών της δημόσιας διοίκησης και η υποχρεωτική ψηφιακή υπογραφή για την δημόσια διοίκηση.
  • 5) Την λιτότητα στο κράτος και όχι μόνο στους πολίτες: να καταργηθούν άμεσα οι στόλοι των κρατικών αυτοκινήτων, να επιβληθεί η θέρμανση των κρατικών κτιρίων με φυσικό αέριο, να αξιοποιηθούν τα δημόσια κτίρια έτσι ώστε να γλυτώσει ο τόπος από την Κρατική σπατάλη και τις επιχορηγήσεις σε ανύπαρκτους φορείς.
  • 6) Συνήγορος των πτωχών, να δημιουργηθεί ένα μικρός φορέας προστασίας των αδυνάτων στην Γραμματεία του Πρωθυπουργού, τον «Συνήγορο των Πτωχών» που να επεμβαίνει άμεσα σε ζητήματα ακραίας φτώχιας.
  • 7) Ελπίζω ο αυριανός Πρωθυπουργός, να εντάξει σαν πρώτη προτεραιότητα του την παιδεία και το δημογραφικό και την ανομία, που είναι οι σημερινές πληγές του Έθνους.
  • 8) Πραγματική ενοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών του Κράτους κάτω από τον έλεγχο ανώτατου δικαστικού λειτουργού «Γενικού Επιτρόπου» και όχι κομματικού φίλου, που θα διορίζεται από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο με διετή μη ανανεώσιμη θητεία. Η καθιέρωση ενός ανεξάρτητο δικαστικού ελεγκτή νομιμότητας, για τη διαφύλαξη της σύννομης και χρηστής διοικητικής δράσης που επάγεται δημοσιονομικό αποτέλεσμα και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Στο «Γενικό Επίτροπο» υπάγονται διοικητικά όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους. Η διαμόρφωση και η συνεπής εφαρμογή ενός αξιόπιστου και αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου των πολιτικών δαπανών και χρηματοδοτήσεων μέσω αποκλειστικά της Δικαιοσύνης, με την ευθύνη του «Γενικού Επιτρόπου». Ο έλεγχος της διαφθοράς είναι αποκλειστική δουλειά της δικαιοσύνης, ενώ το σωφρονιστικό σύστημα είναι ανύπαρκτο.
  • 9) Να καθιερωθεί ανώτατο όριο θητειών για όλα τα αιρετά αξιώματα.
  • 10) Ελπίζω ο αυριανός Πρωθυπουργός, να κάνει πράξη την πραγματική σεισάχθεια» καταργώντας την πολυνομία και κακονομία και κυρίως την νομοθέτηση με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής και να επιβάλλει το προληπτικό έλεγχο συνταγματικότητας των νόμων και υπουργικών αποφάσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
  • 11) Διάλογος για όλα τα μεγάλα θέματα να ανοίξει ένας ευρύτατος διάλογος με όλα τα μέσα ενημέρωσης και με το διαδίκτυο, όπου όλοι οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν τις απόψεις τους για τα κρίσιμα ζητήματα της χώρας, με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Η Κυβέρνηση μπορεί και πρέπει ν’ ανοίξει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο ,όπου οι πολίτες θα γραφούν την άποψη τους.
  • 12) Το πρώτο όμως κεφαλαιώδες ζήτημα είναι η άμεση ενδυνάμωση της αξιοκρατίας και η απόδοση Δικαιοσύνης σ’ εκείνους τους σιωπηλούς, έντιμους και ακεραίους δικαστικούς λειτουργούς που αγόγγυστα τόσα χρόνια, μοχθούν και δικαιούνται άμεσης δικαίωσης. Ο στόχος είναι κάποιοι να τρέξουν «το καράβι» και αυτοί είναι γνωστοί και στην κοινωνία και στην Πολιτεία. Ας επιλέγουν τους άξιους και ας τους δώσουν τα μέσα, αλλά κυρίως να τους αφήσουν να κάνουν την δουλειά τους. Ας σταματήσει η πολυνομία που οδηγεί στην «ανομία» και οι νόμοι «κουρελού» που κάθε μέρα κατασκευάζονται!
  • 13) Δεν αντιλαμβάνομαι ενόψει Συνταγματικής Αναθεώρησης αν θα κλείσει η Βουλή το καλοκαίρι, θα ήταν εξαιρετικά κακό σημάδι.

Όπως έχει διατυπώσει με τρόπο κλασσικό ο Montesquieu, «το καλύτερο πολίτευμα είναι εκείνο στο οποίο υπάρχουν θεσμικά όρια στην υπερβολική συγκέντρωση της εξουσίας, και τα καλύτερα όρια είναι όταν τα πράγματα έχουν έτσι διευθετηθεί “ώστε η (μία) εξουσία να αναχαιτίζει την (άλλη) εξουσία».

Χαρακτηριστικά της νέας διακυβέρνησης πρέπει να είναι η αμοιβαία λογοδοσία των εξουσιών και η αξιοκρατία και η διαφάνεια λειτουργίας του πολιτεύματος και ο πόλεμος στον λαϊκισμό. Κανείς απολύτως δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου και κανείς δεν θα μπορεί να μένει ατιμώρητος, όπως συμβαίνει δυστυχώς σήμερα, σε πάμπολλες περιπτώσεις

Ο Λαός μας ποθεί την Ανάσταση: «Κρασί δεν είναι, αδέρφια, η λευτεριά μήτε γλυκιά γυναίκα, μήτε και βίος μες τα κελάρια σας μήτε και γιος στην κούνια έρμο τραγούδι ‘ναι ακατάδεχτο και σβήνει στον αγέρα!». (Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ «Οδύσσεια»)

*Πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Επικρατείας, Δικηγόρος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ