Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Αντώνης Αργυρός: Σιγή βαθειά… για την Παιδεία και την Δικαιοσύνη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αντώνης Αργυρός: Σιγή βαθειά… για την Παιδεία και την Δικαιοσύνη

«Εάν δε το άλας μωρανθή εν τίνι αλισθήσεται;»

Τελικά οι Έλληνες, σαν να ξυπνήσαμε ξαφνικά από ένα δυνατό τράνταγμα, “συζητούμε” για την Παιδεία και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Για τις ελλείψεις της, τα λάθη της, τον προσανατολισμό της. Καθώς είμαστε παγιδευμένοι από μια καταναλωτική κοινωνία που τελικά πτώχευσε , οι ανάγκες μας, ατομικές και συλλογικές, ούτε έχουν κορεσμό, ούτε ήνιοχούνται.

Γράφει ο δικηγόρος Αντώνης Αργυρός*

Έτσι, καταντήσαμε να βλέπουμε τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια σαν εργοστάσια που έχουνε αποστολή να προετοιμάζουν τα όργανα της παραγωγής. Στραγγίσαμε τη ζωή από το μεταφυσικό της νόημα και ο παραλογισμός νέκρωσε τις ψυχές μας κι έκαμε τούς ανθρώπους απλά όργανα παραγωγής και κατανάλωσης. Οι καιροί αλλάζουν κι η Ιστορία προχωρεί αγκομαχώντας. Όμως η τιμή, η αξιοπρέπεια του ανθρώπου, η Ελευθερία του δηλαδή, είναι αμετάθετος, ριζικός καημός καθενός που έχει την αξίωση να νιώθει πώς είναι άνθρωπος και να τον βλέπουν, και να τον σέβονται .

Η ψυχή της Παιδείας είναι η Γλώσσα, η ζωντανή γλώσσα του λαού μας. Κι αυτή βρίσκεται σε θανάσιμη εμπλοκή. Είναι αξιοθρήνητο φαινόμενο ν’ ακούμε επίσημους κι ανεπίσημους λόγους και πανηγυρικούς εκφράσεις που δεν τιμούν την Ιστορία αυτού του Τόπου.Είναι ανεκδιήγητη η εκφορά το λόγου στα ΜΜΕ και όχι μόνον.

Τελικά είναι ντροπή κάποιοι δάσκαλοι να πουλάνε την ψυχή τους στο διάβολο για μια” καρέκλα” ευκαιρίας και να σιωπούν γιαυτό το εθνικό μας κατάντημα για το οποίο διαχρονικά διαπράττεται το έγκλημα. Είναι ντροπή να μην γίνεται καμμιά γνωστή συζήτηση στα συλλογικά τους όργανα στα Πνευματικά μας Ιδρύματα για την Συνταγματική Αναθεώρηση και ειδικά για τα θέματα Παιδείας και Δικαιοσύνης.

Δεν άκουσα κανένα Πνευματικό Ίδρυμα να ερωτάται από την Πολιτεία αλλά και μόνο του εκφέρει την γνώμη του για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα. Κρίμα. Μια ακόμη φορά δεν άκουσα και τα δικαστήρια με τις Ολομέλειες τους να παίρνουν θέσεις για την Συνταγματική αναθεώρηση, όπως συνέβαινε πολλές φορές στο παρελθόν.

Κρίμα….. “Τα σκολειά χτίστε” είπε ο Παλαμάς.

*Δικηγόρος, πρώην υπηρεσιακός υπουργός Επικρατείας

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ