Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Αντώνης Αργυρός: Τα δίκαια, τα συμφέροντα και η Δικαιοσύνη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αντώνης Αργυρός: Τα δίκαια, τα συμφέροντα και η Δικαιοσύνη

«Τι περιμένουμε στην αγορά συναθροισμένοι; Είναι οι βάρβαροι να φθάσουν σήμερα….  Και τώρα τι θα γεννούμε χωρίς βαρβάρους. Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις»

Από το ποίημα του Καβάφη «Περιμένοντας τους βαρβάρους»

 «Δυστυχισμένε μου λαέ, καλέ κι αγαπημένε/ Πάντα ευκολόπιστε και πάντα προδομένε». Το “προς Επτανησίους” δίστιχο του Διονυσίου Σολωμού αυτές τις μέρες,  είναι στον νου μου.

Μαζί με τη γνωστή φράση του Ελευθερίου Βενιζέλου ότι «δεν υπάρχουν εθνικά δίκαια, αλλά μόνο εθνικά συμφέροντα», ωστόσο εδώ είναι  πολλά και αλληλοσυγκρουόμενα τα συμφέροντα των μεγάλων στην περιοχή μας.

Γράφει ο δικηγόρος Αντώνης Αργυρός

Οι τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού και του Τουρκικού επεκτατισμού στην Ανατολική Μεσόγειο  επιβεβαιώνουν ότι η έννοια του δικαίου έχει διαγραφεί από τις προδιαγραφές της διεθνούς κοινότητας.

Στην Ελλάδα, αμφισβητεί  η Τουρκία απροκάλυπτα τα κυριαρχικά δικαιώματά της στο μισό Αιγαίο (εναέριος, θαλάσσιος χώρος, 152 νησιά, νησίδες, βραχονησίδες) και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στην Κύπρο πλέον η διχοτόμηση επιδιώκεται προφανώς και μέσω αυτής ο έλεγχος των κοιτασμάτων του νησιού. 

«Κατρακυλήσαμε στην αθλιότητα» κάποιοι ελάχιστοι, να είναι  ικανοποιημένοι απλώς από την θλιβερή πραγματικότητα  του σήμερα και  μοιραίοι και άβουλοι μπροστά στον καθημερινό πιά προπηλακισμό της διεθνούς νομιμότητας από τον Σουλτάνο και στην πράξη εκλιπαρώντας στρατιωτική κάλυψη από υπερδυνάμεις!!!.

Όχι μην περιμένουμε τίποτε από τους ισχυρούς του κόσμου την κρίσιμη στιγμή, να ευχόμαστε να τηρήσουν τις Αρχές του διεθνούς Δικαίου, στο οποίο ορκίζονται και δεν το εφαρμόζουν. Που είναι ο ΟΑΣΕ ,ο ΟΗΕ κ.λπ. Διεθνείς  Οργανισμοί; Απουσιάζουν, όπως απουσίαζε η ΚτΕ μπροστά στην ανθρωποσφαγή που ετοίμαζε ο Χίτλερ !

Έζησα την θλιβερή ιστορία του 1974, όταν εγκληματίες με το προδοτικό πραξικόπημα, οδήγησαν στην μεγαλύτερη εθνική συμφορά μετά το 1922. Εχω τις φρικτές πολεμικές αναμνήσεις του πατέρα μου για την ζοφερή περίοδο 1940-1049,όχι στον πόλεμο.

Ζήσαμε ειρηνικά, μα δύσκολα  από το 1950 μέχρι σήμερα. Ο Τόπος θέλει προκοπή και δουλειές, όμως κανένας τόπος δεν ζει ,όπως και κανένας άνθρωπος χωρίς αξιοπρέπεια. Οι «φίλοι» μας θα δράσουν, έτσι έκαναν πάντα κατά συμφέροντα τους.

Για δικαιοσύνη ούτε λόγος να γίνεται. Εάν εφαρμόζονταν οι αρχές της ΕΕ και του ΟΗΕ, δεν θα συζητούσαμε  σήμερα για την διχοτομημένη Κύπρο για την αρπαγή των υδρογονανθράκων της από τον «ληστή» γείτονα, ούτε για τους ομόδοξους συμμάχους του. Αλλά αυτά δεν αγγίζουν την υπόθεση μας,  ειδικά όταν όλοι ξέρουν ότι ο τουρκικός στόλος έχει περικυκλωμένη την Κύπρο και μας απειλεί το Καστελόριζο. Η στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία είναι ένα σημαντικό ζητούμενο στην έκβαση της υποθέσεως.

Θα χαραχτεί  μετά τις εκλογές ελπίζω και εύχομαι μια πραγματικά εθνική πολιτική που θα εκμεταλλευτεί τις όποιες χαραμάδες υπάρχουν με το δεδομένο ότι  «το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο εν γένει, δεν αποτελεί σήμερα τη βάση των λύσεων των διεθνών συγκρούσεων και προβλημάτων.

 Κυριαρχεί το δίκαιο της ισχύος και όχι η ισχύς του δικαίου». Η διεκδίκηση των δικαίων μας δεν είναι έργο εύκολο. Απαιτεί ενότητα, αγώνα και θυσίες, όπως επισημαίνεται και από τον Θουκυδίδη, «το δε δίκαιον και καλόν μετά κινδύνου δράσθαι».

Πρέπει Κύπρος και Ελλάδα να αναζητήσουμε νέους τρόπους προβολής, προώθησης και στήριξης των εθνικών μας συμφερόντων και διεκδικήσεων με ενίσχυσης της άμυνας και της οικονομίας  αλλά και να δράσουμε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Η στάση μας πρέπει να είναι  αποφασιστική απέναντι σ’ όλους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στάσης του Καποδίστρια απέναντι στους ισχυρούς του κόσμου, όπως το καταγράφει ο Γ. Βλαχογιάννης στην Ιστορική Ανθολογία του: «Όταν αναγκάστηκε να παραιτηθεί ο Σπ. Τρικούπης από Γραμματέας της Επικρατείας, ο αντιπρέσβυς της Αγγλίας Ντώκινς πήγε στον Κυβερνήτη και του είπε:  Η Αγγλία θα δυσαρεστηθεί, αν αποχωρήσει ο κ. Τρικούπης.

Ο Καποδίστριας είπε: Τη στιγμή που η Αγγλία, ή όποια άλλη Δύναμη, θελήσει να επιβάλλει στην Κυβέρνηση της Ελλάδας τον έναν ή τον άλλον, εγώ δε θα είμαι πιά Κυβερνήτης της Ελλάδος».

                *Πρώην υπηρεσιακός υπουργός Επικρατείας, δικηγόρος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ