Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Από το «θα σε τελειώσω» του Καμμένου, στο «θα ‘ρθω από εκεί» του Πολάκη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Από το «θα σε τελειώσω» του Καμμένου, στο «θα ‘ρθω από εκεί» του Πολάκη

Δύο υπουργοί σε κομβικά κυβερνητικά πόστα, που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής και της εθνικής άμυνας, καθισμένοι δίπλα δίπλα στο υπουργικό συμβούλιο, ανταλλάσσουν μηνύματα ενώ είναι ακόμα εν ενεργεία, του τύπου «θα σε τελειώσω».

Ένας άλλος (αναπληρωτής) υπουργός τηλεφωνεί στον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος (ανεξάρτητο όργανο, εποπτευόμενο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και του λέει τι να κάνει «γιατί θα πάει από εκεί».

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς σκληρά αντιπολιτευόμενος για να διαπιστώσει πως από πλευράς φρασεολογίας και ύφους η κυβέρνηση αντιμετωπίζει προβλήματα. Το ύφος αυτό, επί της ουσίας αποτελεί κορωνίδα ενός τσαμπουκά και ενός πολιτικού στυλ που παραπέμπει σε λαϊκίστικες πρακτικές τις οποίες ενεργοποιούν τα (πολιτικά) άκρα.

Παράλληλα απέχουν πολύ από το -επιδιωκόμενο- μετριοπαθές ύψος της κεντροαεριστεράς, που όπως αποδεικνύεται από τα ανοίγματα του, επιχειρεί ο πρωθυπουργός.

Πολάκης- Στουρνάρας

Στην υπόθεση Πολάκη, υπήρξε χθες παρέμβαση του εισαγγελέα Ιωαννίδη. Πρώτος μάρτυρας μάλιστα, από τον εισαγγελέα που θα ξεκινήσει την έρευνα για την υπόθεση, αναμένεται να κληθεί τις επόμενες μέρες ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ουσιαστικά, ο διοικητής θα κληθεί να απαντήσει σε δύο κομβικά ερωτήματα, τα οποία βέβαια με τις δημόσιες τοποθετήσεις του έχει ήδη απαντήσει:

-Το πρώτο έχει να κάνει με την καταγραφή (μαγνητοφώνηση) της συνομιλίας τους. Ο κ. Στουρνάρας με τη δημόσια δήλωσή του λέει ξεκάθαρα πως η συνομιλία ηχογραφήθηκε από τον κ. Πολάκη.

-Το δεύτερο έχει να κάνει με τη διαρροή του περιεχομένου της -κατά τον διοικητή- μαγνητοφωνημένης συνομιλίας, την πιστότητα της οποίας επιβεβαίωσε και ο κ. Πολάκης.

Κοτζιάς – Καμμένος

Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με το καυτό περιεχόμενο των sms που έστειλε ο άλλοτε τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος στον τότε υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Μηνύματα, που, όπως έχει πει ο παραιτηθείς υπουργός, ήρθαν κάποια στιγμή σε γνώση του πρωθυπουργού, χωρίς όμως να υπάρξει καμία αντίδραση. Τα μηνύματα αυτά στάλθηκαν, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, το καλοκαίρι, όταν η συμφωνία των Πρεσπών ήταν πλέον μία πραγματικότητα.

Γράφει στην αναφορά του ο κ. Κοτζιάς:

Α) Στις 15/7/2018 και ώρα 03:23 και ενώ βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στη Βολιβία, έλαβε στο κινητό τηλέφωνό του το εξής μήνυμα από τον μηνυόμενο: «Αρκετά ανέχτηκα τις αυθαιρεσίες σου και την μανία αυτοπροβολής σου στα ΜΜΕ. Την επόμενη φορά που θα πιάσεις στο στόμα σου εμένα ή τους ΑΝΕΛ θα σε ξεφτιλίσω δημόσια, η εμπλοκή σου με τις βίζες και τον συνέταιρο του Σόρος με τον Πλατή θα ψαχτεί και αλλοίμονο αν έχεις κάνει συναλλαγή».

Β) Στις 30/9/2019, ημέρα Κυριακή και ώρα 20:12 και ενώ βρισκόταν στο εξωτερικό για υπηρεσιακούς λόγους έλαβε το εξής μήνυμα: «Τώρα θα απολογηθείς για τα 24.000.000 ευρώ απόρρητα… αλήτη», ενώ στις 20:32 την ίδια ημέρα «…Μαζέψου γιατί θα σε τελειώσω».

Μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς, μεταξύ άλλων, ζήτησε την προστασία της Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας: «Πιστεύω και είναι ανάγκη το δικαστήριο να με προστατεύσει. Θα ήθελα δε να πω και να δηλώσω ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης ότι η μεθοδευμένη από εκείνον στοχοποίησή μου από το καλοκαίρι του 2018, τον καθιστά εν δυνάμει υπεύθυνο εφόσον συμβεί οτιδήποτε κακό σε μένα και στην οικογένειά μου, στη σωματική και πνευματική μας υγεία. Μια στοχοποίηση που για κάποιον ο οποίος γνωρίζει από διεθνείς σχέσεις μπορούσε να δώσει την εντύπωση ότι υπήρχε κάτι άλλο πίσω από αυτό το “ανεξήγητο μένος”».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ