Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Βασίλης Χειρδάρης: Οι κατηγορίες, το τεκμήριο της αθωότητας, η σπίλωση ανθρώπων και οι αποζημιώσεις που περιμένουν

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βασίλης Χειρδάρης: Οι κατηγορίες, το τεκμήριο της αθωότητας, η σπίλωση ανθρώπων και οι αποζημιώσεις που περιμένουν

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθώ μια ολόκληρη εκστρατεία δημοσιεύσεων ονομάτων κυρίως δημοσίων προσώπων που φέρονται ότι τέλεσαν διάφορες παράνομες πράξεις. Οι δημοσιεύσεις αυτές συμπληρώνονται από δηλώσεις αξιωματούχων, πολιτικών, δημοσιογράφων, ειδικών, εξειδικευμένων, σχετικών και ασχέτων.

Αναλύει ο ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης

Όλοι δημιουργούν ένα κλίμα κυνηγιού μαγισσών με ανθρώπινους στόχους. «Πυροβολούν», διασύρουν, κατηγορούν, μετατρέπονται σε εισαγγελείς, προαναγγέλλουν καταδίκες. Υπάρχει και γνωστός κρατικός αξιωματούχος με ασυνήθιστη για τη θέση και το αξίωμά του γλώσσα επικοινωνίας που έχει αυτοκηρυχθεί σε Μονομελές Δικαστήριο και κηρύσσει αμετάκλητα ενόχους όσους βρίσκονται στην έξοδο της στοματικής του κοιλότητας. Κι όλα αυτά όταν μόλις πριν από ενάμιση μήνα δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης και άρχισε να ισχύσει ο νόμος 4596/2019, που ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία 2016/343/ΕΕ, με τον οποίο θεσπίζεται ρητά το τεκμήριο της αθωότητας και ο κατηγορούμενος τεκμαίρεται αθώος μέχρι να καταδικαστεί αμετάκλητα από δικαστήριο.

Έγινε μάλιστα και τροποποίηση του άρθρου 177Α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ο κατηγορούμενος πλέον δεν είναι υποχρεωμένος να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία για τους αθωωτικούς ή και άλλους ισχυρισμούς του, με το βάρος απόδειξης να μετακομίζει από την πλευρά του κατηγορουμένου.

Δεν είναι μόνον αυτά. Ο νέος νόμος προικίζει τον κατηγορούμενο ή τον ύποπτο με δικαίωμα άσκησης αγωγής αποζημίωσης στα διοικητικά δικαστήρια σε περίπτωση δηλώσεων δημοσίων αρχών που παραβιάζουν το τεκμήριο της αθωότητάς του πριν την έκδοση οιασδήποτε ποινικής απόφασης. Μια προίκα όμως που χρειάζεται 10 σχεδόν χρόνια στους διαδρόμους των διοικητικών δικαστηρίων για να παρθεί. Είναι θλιβερό πάντως και παραβιάζει το κράτος δικαίου η λοιδορία και η κατηγορία σε βάρος οιουδήποτε υπόπτου η κατηγορουμένου από οιονδήποτε.

Δεν του παραβιάζεται μόνο το τεκμήριο της αθωότητας. Του προσθέτει ανεξίτηλες μελανιές και στάμπες που θα τον συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή, χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα και χωρίς να μπορεί να αντιδράσει στο νέο είδος ανθρωποφαγίας που γίνεται από την πολιτισμένη κοινωνία μας. Η ενδεχόμενη μεταγενέστερη αθώωσή του θα περάσει στα ψιλά των εφημερίδων. Κανένας δεν θα του ζητήσει συγγνώμη. Κανένας δεν θα επικρίνει τους κατηγόρους.

Ο αθωωθείς δεν είναι ο νικητής, είναι ο ηττημένος της κοινωνίας. Νικητές είναι όλοι αυτοί οι κυνηγοί που θα στοχεύσουν τον επόμενο πυροβολισμό στο καινούργιο θύμα, χωρίς να λογοδοτούν για τις σφαίρες που ρίχνουν και σκοτώνουν.

Άραγε μήπως είναι καιρός να σταματήσει όλο αυτό το «πανηγύρι» με επαρκείς ποινικές κυρώσεις σε βάρος των παραβατών και με ταχύτατη εκδίκαση των αγωγών αποζημίωσης; Μήπως ήρθε ο καιρός να σταματήσομε να «πυροβολούμε» ανθρώπους άκριτα, άκαιρα και χωρίς κόστος; Η ανθρώπινη αξία δεν πρέπει να προστατεύεται;

*Ποινικολόγος- ειδικός σε θέματα Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ