Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Βουλευτές ΑΝΕΛ: Γιατί πριν από κρίσιμες ψηφοφορίες τους «απειλούν» ή τους «εκβιάζουν»;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βουλευτές ΑΝΕΛ: Γιατί πριν από κρίσιμες ψηφοφορίες τους «απειλούν» ή τους «εκβιάζουν»;

Είναι τελικά ένα ερώτημα: Γιατί πριν από εξαιρετικά κρίσιμες ψηφοφορίες εμφανίζονται καταγγελίες πως «εκβιάζονται» ή «απειλούνται» ή επιχειρείται να «δωροδοκηθούν» βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων;

Η προχθεσινή καταγγελία περί «απειλών» που δημοσιεύθηκε στις ιστοσελίδες documentonews και news247 κατά βουλευτών των ΑΝΕΛ που προστίθενται να ψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών, είναι η δεύτερη τα τελευταία χρόνια «μεγάλη» δικαστική έρευνα που ξεκινά πριν από κρίσιμη ψηφοφορία με πρωταγωνιστές βουλευτές του κόμματος. Η προηγούμενη ήταν το 2014, τότε που η ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν στην αντιπολίτευση και ζητούσαν μετ’ επιτάσεως από τους βουλευτές των άλλων κομμάτων να μην ψηφίσουν τον Στ. Δήμα, πρόταση της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου για την προεδρία της δημοκρατίας, ώστε να πάμε σε εκλογές. Τότε , αρχές Δεκεμβρίου του 2014 έσκασε ως βόμβα μια καταγγελία του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Παύλου Χαϊκάλη: «Προσπάθησαν να με δωροδοκήσουν για να ψηφίσω για πρόεδρο Δημοκρατίας τον Στ. Δήμα». Η βόμβα μεγατόνων κλόνισε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα ενώ προκάλεσε επίσης και δικαστική έρευνα την οποία ανέλαβε ο εισαγγελέας Εφετών, Παν. Παναγιωτόπουλος.

Οι καταγγελίες του κ. Χαϊκάλη

Τι είπε τότε ο κ. Χαϊκάλης: Πως προσπάθησαν να εξαγοράσουν την ψήφο του με πολύ μεγάλο χρηματικό ποσό (από 700.000 ευρώ έως και εκατομμύρια) και παρέδωσε οπτικο-ηχητικό υλικό. Το θέμα αποκάλυψε ο ίδιος ο βουλευτής ο οποίος στην εκπομπή του ΑΝΤ1 του Γιώργου Παπαδάκη, παρουσία του ηθοποιού Λάκη Λαζόπουλου ο οποίος και ήταν κοινωνός της συγκεκριμένης υπόθεσης. Σύμφωνα με όσα είπε , οικονομικός παράγοντας, του πρόσφερε 700.000 μετρητά, διακανονισμό του δανείου του από την τράπεζα για το σπίτι του και συμβόλαια με διαφημιστικές εταιρίες ώστε να “ξεπλυθούν” τα χρήματα. Η δωροδοκία θα αφορούσε τη θετική ψήφο του για την ανάδειξη πρόεδρου της Δημοκρατίας και όπως υποστήριξε ο ίδιος ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο αλλά και τον φίλο του ηθοποιό Λάκη Λαζόπουλο που τον βοήθησε να “καθαρίσει” το υλικό από ήχους που ακούγονταν.  Οι συζητήσεις όπως είπε έγιναν στις 5 Δεκεμβρίου, στις 6 Δεκεμβρίου έγινε δεύτερο ραντεβού και καταγραφή του ενώ υπήρξε και τρίτη συνάντηση στις 13 Δεκεμβρίου. Υποστήριξε μάλιστα πως το πρόσωπο αυτό εκπροσωπούσε συγκεκριμένους ανθρώπους.

Στο αρχείο

Ακολούθησε ορυμαγδός δημοσιευμάτων, καταγγελιών , δηλώσεων και καταθέσεων για να καταλήξουμε στις 22 Δεκεμβρίου 2014 στην αρχειοθέτηση της υπόθεσης από τον αρμόδιο εισαγγελέα με το  σκεπτικό ότι πίσω από το πρόσωπο που συναντήθηκε ο (τότε) βουλευτής δεν «κρύβεται » τραπεζικός, επιχειρηματικός ή κυβερνητικός παράγοντας.

Όπως ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός: «Ουδόλως προέκυψε ότι όπισθεν του προσώπου αυτού  «κρύπτεται» ή υπάρχει οποιοδήποτε τραπεζικό ή επιχειρηματικό στέλεχος, πολιτικό κόμμα, η Κυβέρνηση ή οποιοσδήποτε κυβερνητικός παράγων. Αντιθέτως, πιθανολογείται, ότι η δράση του δεν είχε πολιτικές προεκτάσεις ή πολιτικά κίνητρα, πιθανολογουμένου ακόμα ως αληθούς αυτού που αναφέρεται στην χωρίς όρκο εξέταση του τελευταίου ότι «προβόκαρε- προκαλούσε τον Π. Χαϊκάλη προκειμένου να διακριβώσει τα αληθινά κίνητρα για την ενασχόλησή του με την πολιτική   και το κίνημα των ΑΝΕΛ καθώς και να διακριβώσει και το «ηθικό- πολιτικό χάλι» του, δηλ. ως που θα μπορούσε να φτάσει ένας ενεργός πολιτικός σε κρίσιμες πολιτικές συγκυρίες για την Πατρίδα βάζοντας πάνω απ’ όλα ιδιοτελή συμφέροντα».

Μάλιστα δημοσιεύματα τότε υπαινίσσονταν πως η δημοσιοποίηση έγινε διότι  ο κ. Χαϊκάλης πήγε στην εισαγγελία ενδεχομένως διότι φοβόταν πως ο συνομιλητής του τον καταγράφει και μπορούσε αυτό το υλικό να δημοσιοποιηθεί σε βάρος του. Μάλιστα αυτό το ενδεχόμενο το κατέγραφε ως ερώτημα και ο ίδιος ο εισαγγελέας.

Ο βουλευτής τότε υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά με την οποία κατηγορούσε για κατάχρηση εξουσίας τους δύο εισαγγελείς που ασχολήθηκαν με την υπόθεση του, η οποία όμως τέθηκε στο αρχείο αρκετό καιρό μετά.

Το μήνυμα με τα τηλέφωνα

Προ ημερών  και ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για τη συμφωνία των Πρεσπών, ήρθε στην επιφάνεια νέα καταγγελία αυτή τη φορά από τις ιστοσελίδες documento και news247, σύμφωνα με τις οποίες, βουλευτές των ΑΝΕΛ αλλά και ανεξάρτητοι δέχονται απειλητικά μηνύματα για να μην δώσουν την ψήφο τους στην συμφωνία των Πρεσπών. Τα ΜΜΕ δημοσίευσαν το μήνυμα που φέρεται να έστειλε ο  Σπύρος Αβραμάκος , πρόεδρο Νομαρχιακής Οργάνωσης της ΝΔ, στο οποίο εμφανίζεται να παραθέτει τα ονόματα και τα τηλέφωνα των βουλευτών που φέρονται ότι θα  ψηφίσουν θετικά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα το επίμαχο μήνυμα αναφέρει:

«Στέλνουμε μήνυμα ή παίρνουμε τηλέφωνο σε αυτούς που φαίνονται πρόθυμοι να στηρίξουν την κυβέρνηση που θα προδώσει την Μακεδονία μας. Τους λέμε ότι αυτό δεν θα ξεχαστεί. Να μην τολμήσουν να προδώσουν την Μακεδονία». Το  news247 υποστηρίζει πως βουλευτές έχουν δεχτεί μηνύματα μερικά  από τα οποία αναφέρουν: «Θα βρεις το κεφάλι σου σε χαντάκι», «Θα σε σκοτώσουμε», «Μην το τολμήσεις θα μαρτυρήσεις».

Έρευνα

Αμέσως μετά τα δημοσιεύματα η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, έδωσε εντολή να διενεργηθεί έρευνα για το αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και της παρακίνησης σε τέλεση κακουργημάτων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ