Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Β. Καπερνάρος: Οι πολίτες στο Μάτι περιμένουν μια- οφειλόμενη- απάντηση από τη Δικαιοσύνη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Β. Καπερνάρος: Οι πολίτες στο Μάτι περιμένουν μια- οφειλόμενη- απάντηση από τη Δικαιοσύνη

Ουδείς Έλληνας, ειλικρινής με τον εαυτό του, αποδέχεται ότι υπάρχει σε αυτή τη χώρα δυνατότητα σύγκρισης με μια άλλη ευρωπαϊκή, διότι απλούστατα καμιά άλλη χώρα δεν έχει επιδείξει τέτοια κακοποιητική συμπεριφορά προς τους πολίτες της.

Γράφει ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος

Πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει παρόμοια αντίληψη υποβάθμισης ποιότητας ζωής και τέτοια εκχυδαϊσμένη συμπεριφορά απέναντι σε πολίτες που (οι περισσότεροι) δούλεψαν, και δουλεύουν, έντιμα σε όλης του της ζωή εμπιστευόμενοι  αυτό το κράτος, που αρνείται να ικανοποιήσει τα θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματά τους.

Με αφορμή αυτή τη μαύρη επέτειο της εθνικής συμφοράς στην Ανατολική Αττική που κάηκαν 102 συνάνθρωποί μας την Δευτέρα της 23/7/18, στην φωτιά που άφησε τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων στον πλανήτη τον 21ο αιώνα – πλην της πυρκαγιάς της Αυστραλίας το 2007- υπήρξε και εμπεδώθηκε από εκείνη την ημέρα, η συνειδητοποιημένη πεποίθηση ότι δεν υπάρχει κράτος. Δηλαδή δεν υπάρχει κανονικό, ευνομούμενο, συντεταγμένο κράτος. Υπάρχει ένα κράτος χωρίς λειτουργούντες θεσμούς, με εξευτελιστική παραποίηση της έννοιας της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, με τερατώδους αδιαντροπιάς διορισμούς και τοποθετήσεις σε σημαντικές θέσεις της διοίκησης, ανθρώπων ανίκανων και ανάξιων που, όλα και όλοι μαζί, συναποτελούν την απόλυτη ανευθυνότητα και αναποτελεσματικότητα, αυτή που αποκαλούμε «κρατική μηχανή».

Ένα κράτος λοιπόν, απέχον από το κανονικά εννοούμενο κράτος δικαίου, το οποίο σε άλλες χώρες αναγνωρίζει και σέβεται τις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών του και που η δικαιοσύνη και η ισοπολιτεία αποτελούν τα ουσιώδη στοιχεία του.

Στο Μάτι και στην ευρύτερη περιοχή στις 23/07/18 κάηκαν 102 άνθρωποι, και υπήρξε μεγάλος αριθμός εγκαυματιών, τραυματισθέντων και ανθρώπων που έχασαν από πολύ έως ολοκληρωτικά τα σπίτια και άλλα περιουσιακά τους στοιχεία. Στάζουν πόνο οι ψυχικές οδύνες του συγγενών των θυμάτων και ηθικές βλάβες που δεν θα γιατρευτούν ποτέ.

Ολομόναχοι, απροστάτευτοι, αβοήθητοι, εγκαταλελειμμένοι στη μοίρα τους που ενώ οι «αρμόδιοι» έβλεπαν τον κίνδυνο-θάνατο που επέδραμε, τον αποδέχθηκαν επιόρκως και αντί να δράσουν για να τον αποτρέψουν συμφώνησαν μαζί του.

Παραθέτω ένα μέρος από την έρευνα της επιστημονικής ομάδας του Καθηγητή Φυσικών Καταστροφών κ. Συνολάκη που δημοσιοποιήθηκε για πρώτη φορά την «Καθημερινή» (23 Ιουλίου 2019) και η οποία διήρκησε 5 μήνες. «…Το 92% των κατοίκων στις πληγείσες περιοχές δεν είχε καμιά ενημέρωση για την εξέλιξη της πυρκαγιάς όσο διαρκούσε και δήλωσε ότι την αντιλήφθηκε μόνο του ή από γείτονες. Το 85% των επιζώντων απομακρύνθηκε από μόνο του, ενώ το 15% έμεινε στο σπίτι του…. Κανείς από τους περίπου 1200 ερωτηθέντες από έναν πληθυσμό 3500 που υπολογίζεται ότι ήταν σε Μάτι/Ν.βουτζά εκείνη την ημέρα δήλωσε ότι δεν είχε κάποια πληροφόρηση, πριν από το συμβάν, για φυσικές καταστροφές ή επικείμενους κινδύνους στην περιοχή….. Ο ελάχιστος χρόνος για να γίνει απομάκρυνση του πληθυσμού πεζή είναι από 57 έως 85 λεπτά.» και συνεχίζοντας διερωτάται η επιστημονική ομάδα Συνολάκη «…Γιατί δεν δόθηκε ποτέ εντολή εκκένωσης, αφού ήταν προφανές ότι δεν υπήρχαν ικανές πυροσβεστικές δυνάμεις στο Μάτι…»

Για να απαντήσουμε εμείς , διαπορούντες και διερωτώμενοι; Γιατί δεν σηκώθηκαν τα 2 ελικόπτερα ΒΚ117 από τα 5 (2 Superpuma και 1 ΒΚ επιχειρούσαν στην Κινέττα) και παρέμειναν καθηλωμένα στην Υπηρεσία Εναερίων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος (Υ.Ε.Μ.Π.Σ.) στην πύλη 12 του Ελ. Βενιζέλος, ενώ ήταν έτοιμα και ικανά προς επιχείρηση;

 Γιατί ο Πύραρχος Διοικητής της εγκατέλειψε την υπηρεσία του και έφυγε (προς άγνωστη κατεύθυνση) με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο στις 18:30, όταν δηλαδή καιγόντουσαν οι συνάνθρωποί μας;

Ποιοι ήταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων εκείνη την στιγμή του συντονισμού και τι έκαναν; Γιατί δεν «σηκώθηκαν» τα έτοιμα προς επιχείρηση ελικόπτερα της Αστυνομίας και παρέμειναν καθηλωμένα στην πύλη 10 του Ελ. Βενιζέλος, ενώ εάν επιχειρούσαν, με τους τηλεβόες τους θα καθοδηγούσαν και θα κατηύθυναν τους ανθρώπους σε διέξοδα διαφυγής; Που ήταν εκείνη την ώρα ο διοικητής τους;

Ας ελπίσουμε ότι θα απαντήσει η, υποχρεωμένη προς τούτο, Ελληνική Δικαιοσύνη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ