Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Γιάννης Χαντζησαλάτας: Οφειλέτες δυο ταχυτήτων;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιάννης Χαντζησαλάτας: Οφειλέτες δυο ταχυτήτων;
  • Του Γιάννη Χαντζησαλάτα*

Την τελευταία δεκαετία, που θα την θυμόμαστε ως δεκαετία των μνημονίων και της φτωχοποίησης, πάνω από τέσσερα εκατομμύρια φορολογούμενοι μη μπορώντας να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους, δημιούργησαν  χρέη που ως  αποτέλεσμα είχαν σε πολλούς από αυτούς  να επιβληθούν και  αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Έτσι λοιπόν οι οφειλέτες αυτοί καλούνται, προκειμένου να αποπληρώσουν αυτά τα χρέη, να τα   εντάξουν σε ρυθμίσεις.

Τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που  δημιουργήθηκαν  έως 31-12-2018 είχαν την δυνατότητα να τις ρυθμίσουν σε έως 120 δόσεις ενώ τις οφειλές του τρέχοντος έτους  να τις εντάξουν στις πάγιες ρυθμίσεις των 12 ή 24 δόσεων, ανάλογα με το είδος του φόρου (εισόδημα, ΦΠΑ, κεφάλαιο κ.λπ.). Την στιγμή που γράφεται το άρθρο αυτό το οικονομικό επιτελείο είναι σε διαβούλευση με τους θεσμούς προκειμένου  να τροποποιήσουν παραμέτρους  των υπαρχόντων  πάγιων ρυθμίσεων.

Παράμετροι  που έχουν να κάνουν με την αύξηση του αριθμού των δόσεων, το ελάχιστο ποσό καταβολής καθώς  και τον τρόπο αποδέσμευσης των κατασχεμένων τραπεζικών λογαριασμών και δικαιωμάτων. Είναι τουλάχιστον άδικο  οι  οφειλέτες των 120 δόσεων να  έχουν ρυθμίσει το χρέος τους  με επιτόκιο 3% ενώ το επιτόκιο για τις  πάγιες ρυθμίσεις να ανέρχεται στο 5%.

Επίσης άδικο είναι όταν οι οφειλέτες των 120 δόσεων μπορούν να εκτυπώσουν ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ και με αυτή να ξεμπλοκάρουν τους κατασχεμένους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ενώ  την δυνατότητα αυτή να την στερούνται οι οφειλέτες των πάγιων ρυθμίσεων.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των οφειλετών είναι ότι δημιούργησαν χρέη γιατί βρέθηκαν αντιμέτωποι με υποχρεώσεις τις οποίες αδυνατούσαν να αποπληρώσουν, στη διαδικασία λοιπόν  των ρυθμίσεων αυτών των χρεών ας του δοθούν  τουλάχιστο ίδιες ευκαιρίες και ίση  αντιμετώπιση για να μην δημιουργήσουμε οφειλέτες δύο ταχυτήτων.

*Εκπρόσωπος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων Συλλόγου Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ