Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Γιάννης Χαντζησαλάτας: Διασταυρώσεις ΑΑΔΕ – ΟΤΑ – Κτηματολογίου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιάννης Χαντζησαλάτας: Διασταυρώσεις ΑΑΔΕ – ΟΤΑ – Κτηματολογίου

Του Γιάννη Χαντζησαλάτα*

Αντιμέτωποι με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς θα βρεθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι νομιμοποίησαν ημιυπαίθριους χώρους και αυθαίρετες κατασκευές αλλά «ξέχασαν» να το δηλώσουν στην Εφορία και στους Δήμους.

Οι αλλαγές στα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων αυτών θα διασταυρωθούν από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σκοπός αυτών των ελέγχων είναι ο προσδιορισμός των φόρων και τελών που δεν αποδόθηκαν λόγω μη δήλωσης των τετραγωνικών που προέκυψαν από τις νομιμοποιήσεις αυτές. Έτσι στοιχεία από το Ε9, τους ΟΤΑ και το κτηματολόγιο θα προσδιορίσουν φόρους και τέλη σε βάθος 5ετίας. Από τα αποτελέσματα των ελέγχων έχει υπολογιστεί και έχει εγγραφεί στο σχέδιο του προϋπολογισμού είσπραξη για το Δημόσιο 60 εκατομμύρια ευρώ, λόγω ΕΝΦΙΑ και μεταβιβάσεων, και 145 εκατομμύρια ευρώ έχει υπολογιστεί να εισρεύσουν στα έσοδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης λόγω αναπροσαρμογής των τελών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και ακίνητης περιουσίας που πλέον θα υπολογίζονται στα νέα δηλωμένα τετραγωνικά.

Στο ποσό που θα προκύψει δεν θα υπάρχουν πρόστιμα και προσαυξήσεις και η οφειλή θα μπορεί να αποπληρωθεί σε 50 μηνιαίες δόσεις.

* Εκπρόσωπος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων Συλλόγου Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ