Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Γιατί έβγαλε αθωωτική απόφαση (για τους 12) το δικαστήριο της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιατί έβγαλε αθωωτική απόφαση (για τους 12) το δικαστήριο της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ

Προφανώς κάποιος θα αναρωτηθεί: Πρωτοσέλιδα, τίτλοι, ειδήσεων, χιλιάδες λέξεις στο διαδίκτυο και στις εφημερίδες με μια φράση: Σκάνδαλο. Και ξαφνικά μετά από 2 χρόνια, μιας δίκης που είχε πέσει, (όπως όλα τα θέματα πρώτης επικαιρότητας μέχρι να αντικατασταθούν από άλλα) στα μονόστηλα των εφημερίδων, αυτή η λέξη αντικαθίσταται από μια άλλη: Αθώωση.

Δηλαδή δεν υπήρξε σκάνδαλο, είναι η εύλογη ερώτηση; Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, δεν είπε αυτό. Απλώς προσωποποίησε το «σκάνδαλο» σε δύο εκ των 14 κατηγορουμένων που υπήρξαν στενοί συνεργάτες του αποβιώσαντος Παύλου Ψωμιάδη και καταδίκασε αυτούς σε πολυετείς καθείρξεις με αναστολή.

Πώς όμως κατέληξε το δικαστήριο σε αυτή την δικαστική κρίση μετά από την εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου;

Α. Ουσιαστικά η πορεία της υπόθεσης ήταν προδιαγεγραμμένη μετά το θάνατο του επιχειρηματία, διαρκούσης της δίκης, εντός της φυλακής τον Ιούλιο του 2017. Για εκείνον έπαυσε αυτομάτως η ποινική δίωξη λόγω θανάτου. Φρόντισε όμως, λίγους μήνες νωρίτερα, με την έναρξη της δίκης, στην αρχική τοποθέτησή του, να  αναφέρει πως κανένα από τα μέλη της οικογένειάς του ή τους υπαλλήλους της εταιρίας είχε οποιαδήποτε ευθύνη για όσα τους καταλογίζονται.

Β. Το δικαστήριο προφανώς και δεν δέχτηκε πως υπάρχει οικογενειακή ευθύνη. Άλλωστε τα μέλη της οικογένειάς του παρέμειναν στις φυλακές για 11 μήνες. Το είπε και ο ίδιος ο εκλιπών εξ αρχής, το είδε και το δικαστήριο: «Η οικογένειά μου και οι υπάλληλοι δεν φταίνε σε τίποτα».

Το περιέγραψε ακόμα καλύτερα ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, Γιάννης Αλετράς:

«Με την εν λόγω απόφαση, η οποία θα αποτελέσει σαφώς νομικό δεδικασμένο, τόσο για την νομική της αντιμετώπιση, όσο και για την πληρότητά της, ετέθησαν οι βάσεις για την «διαφορετική» νομική αντιμετώπιση, της ποινικής ευθύνης της οικογένειας, με την ευρεία έννοια, η οποία ουδεμία σχέση έχει με τις πράξεις, ποινικές ή μη, του πατέρα και  υπευθύνου δραστηριοτήτων».

Συνεπώς και σκάνδαλο υπήρξε και καταδίκες υπήρξαν, αυτών (των δυο) που η δικαιοσύνη θεώρησε ενόχους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ