Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Γιώργος Καμίνης: Η πόλωση «στέλνει» την συνταγματική αναθεώρηση στις ελληνικές καλένδες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιώργος Καμίνης: Η πόλωση «στέλνει» την συνταγματική αναθεώρηση στις ελληνικές καλένδες

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης βρέθηκε σε εκδήλωση του Καθηγητή Ξενοφώντα Κοντιάδη και μίλησε για την Συνταγματική Αναθεώρηση. Μίλησε για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την έμμεση καταδίκη των δημοψηφισμάτων, την πολιτική πόλωση αλλά και την «ρεαλιστική πρόταση» του ΚΙΝ.ΑΛ.

Μερικά από τα σημεία της ομιλίας του κυρίου Καμίνη είναι τα παρακάτω:

«…Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διατυπώσει σειρά προτάσεων που προωθούν θεσμούς άμεσης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία, είτε με τη διενέργεια δημοψηφισμάτων με λαϊκή πρωτοβουλία είτε με την άμεση από το εκλογικό σώμα εκλογή του ΠτΔ σε περίπτωση που η Βουλή αδυνατεί να τον εκλέξει με αυξημένη πλειοψηφία. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι προχθές από την Κύπρο ο ΠτΔ, χωρίς βεβαίως να αναφέρεται στην πατρότητα των προτάσεων, διατύπωσε τις σχετικές αντιρρήσεις του. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι εμμέσως, με την έμφαση που έδωσε ο Πρόεδρος στον αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα του Πολιτεύματος και με την ουσιαστική καταδίκη των δημοψηφισμάτων, έκλεισε οριστικά τον δρόμο σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχέδιο ενός συμβουλευτικού συνταγματικού δημοψηφίσματος που θα αποσκοπούσε να περιγράψει  ή έστω να προκαταλάβει τη διαδικασία αναθεώρησης που κατ’ αποκλειστικότητα καθιερώνει το άρθρο 110».

«…Με την πολιτική πόλωση που επικρατεί σήμερα η συνταγματική αναθεώρηση θα παραπεμφθεί και πάλι στις ελληνικές καλένδες. Για την ακρίβεια, θα κατατεθεί κατά πάσα πιθανότητα πρόταση από βουλευτές της σημερινής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα υπερψηφιστεί μεν από την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όχι όμως με την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, ώστε να έχει πιθανότητες να τελεσφορήσει στην επόμενη Βουλή. Θα παρέλθουν συνεπώς άλλα πέντε χρόνια συνταγματικώς άγονα, μολονότι όλα τα μεγάλα δημοκρατικά κόμματα έχουν ήδη σε αδρές γραμμές διατυπώσει προτάσεις αναθεώρησης».

«…Πιο ρεαλιστική φαίνεται η πρόταση του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, τα βασικά σημεία της οποίας περιλαμβάνονται και στα 5 και 1 σημεία που έχει διατυπώσει ο Ν. Αλιβιζάτος. Πρόκειται για μια πρόταση περιορισμένη ως προς το εύρος των διατάξεων που περιλαμβάνει, σημαντική όμως ως προς το βάθος της. Για το περιεχόμενό της πάντως περιορίζομαι να αναφερθώ στην αναθεώρηση του ίδιου του άρθρου 110, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να γίνει λιγότερο αυστηρό ως προς τις χρονικές προθεσμίες που προβλέπει».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ