Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Δημήτρης Αναστασόπουλος: Εκλογική διαδικασία ενός άλλου αιώνα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημήτρης Αναστασόπουλος: Εκλογική διαδικασία ενός άλλου αιώνα

Γράφει ο δικηγόρος, Δ. Αναστασόπουλος

Εν έτει 2019, στην ψηφιακή εποχή που σχεδόν τα πάντα πλέον μπορούν να γίνουν και ηλεκτρονικά, η εκλογική διαδικασία που έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή 26/5/2019, έγινε με τους πλέον απαρχαιωμένους όρους, χωρίς κανένα σεβασμό στον πολίτη και, κυρίως, στους δικαστικούς αντιπροσώπους, οι οποίοι κλήθηκαν να φέρουν σε πέρας ένα τιτάνιο έργο. Αλλά και χωρίς κανένα σεβασμό στο περιβάλλον, ξοδεύοντας αναιτίως χιλιάδες τόνους χαρτιού. 

Αντί, λοιπόν, να «χαιρόμαστε» για τα ελάχιστα και τα αυτονόητα σαν πολίτες (και μάλιστα δικηγόροι!) τριτοκοσμικής χώρας, προτείνουμε να συγκροτηθεί άμεσα από το Δ.Σ. του ΔΣΑ ειδική Επιτροπή, που θα συντάξει και θα προτείνει ρεαλιστικές προτάσεις απλοποίησης της εκλογικής διαδικασίας (η οποία σύντομα θα επαναληφθεί, για τις εθνικές εκλογές αυτή τη φορά), αλλά και αντιμετώπισης των δικαστικών αντιπροσώπων με το δέοντα σεβασμό.

Δεδομένου ότι – όπως αποδείχτηκε ακόμα μια φορά – εκλογές χωρίς δικηγόρους δεν μπορούν να γίνουν, πρέπει να μπορούμε και να επιβάλλουμε θέσεις που βελτιώνουν την εκλογική διαδικασία και σέβονται όσους τη διεξαγάγουν.

Οφείλουμε, δε, να συγχαρούμε όλες και όλους τους συναδέλφους, που σε πολλές περιπτώσεις κατέβαλαν, μόνοι τους, υπεράνθρωπες προσπάθειες να φέρουν σε πέρας ένα τόσο δύσκολο έργο, αποδεικνύοντας ότι πράγματι είμαστε οι πυλώνες της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης!

Ειδικότερα:

Κατά την εκλογική διαδικασία που έλαβε χώρα την Κυριακή 26/5/2019 τίποτα δεν άλλαξε ουσιωδώς από τον τρόπο που διεξάγονται οι εκλογές στη χώρα μας εδώ και πολλά πολλά χρόνια: άπειρη και αχρείαστη γραφειοκρατία, αντιφατικές ανακοινώσεις των αρμόδιων αρχών, ώρες επί ωρών αχρείαστου γραψίματος, κοπτοραπτική, έλλειψη εφορευτικών επιτροπών, ατελείωτες ουρές τα ξημερώματα στα Δικαστήρια, με κακές υπηρεσίες υποδοχής των δικαστικών αντιπροσώπων και του εκλογικού υλικού, αντιφατικές απόψεις εφόρων, κλπ.

 «Όλα τριγύρω αλλάζουνε και όλα τα ίδια μένουν» λοιπόν! Αποδείχτηκε βεβαίως, όπως ήταν άλλωστε και αναμενόμενο, ότι οι ελάχιστες διευκολύνσεις που δόθηκαν εκ μέρους της Πολιτείας (ελάχιστη αύξηση της αμοιβής των δικαστικών αντιπροσώπων, ανοικτά διόδια και δωρεάν μετακινήσεις, δημοσίευση των ονομάτων των υποψηφίων παραμονή της εκλογικής διαδικασίας), ήταν πραγματικά «ελάχιστες». Δεν μας τιμά, δε, η εικόνα που επιδείξαμε ορισμένες φορές (ευτυχώς δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία) κατά την ανακοίνωση των ως άνω «διευκολύνσεων», που δεν απέχει δυστυχώς και πολύ από την εικόνα ιθαγενών που τους μοιράζουν καθρεφτάκια. 

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ δικαστικών αντιπροσώπων: υπήρξε πράγματι κάποια αύξηση στην αποζημίωση των δικαστικών αντιπροσώπων, ενόψει της δυσκολίας των συγκεκριμένων εκλογών. Ήταν, όμως, η αύξηση αυτή εύλογη και δίκαιη, ώστε να την υποδεχτούμε με τόση μεγάλη χαρά; Ανταποκρινόταν στην πραγματική εργασία μας; Ασφαλώς, αποδείχτηκε ότι εντασσόταν και αυτή σε ένα πλαίσιο προεκλογικών «δώρων», που όμως απείχε πολύ από εκείνη που απαιτούσαν οι συνθήκες. Θα έπρεπε να έχουμε υπενθυμίσει στην κυβέρνηση ότι η θεσμικά κατοχυρωμένη ελάχιστη χρονοχρέωση μας είναι 80 ευρώ/ώρα. Αν υπολογίσουμε ότι κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος αφιέρωσε κατ’ελάχιστο 35 πραγματικές ώρες εργασίας (ημέρα εκλογών και προετοιμασία προηγούμενων ημερών, χωρίς να συνυπολογίζουμε την απώλεια των εργάσιμων ημερών), γίνεται κατανοητό ότι η εκλογική αποζημίωση απέχει παρασάγγας από το να είναι εύλογη και δίκαιη.

Ακούμε ήδη να μας προσάπτουν ότι «λαϊκίζουμε» υποστηρίζοντας τα ανωτέρω, ή ότι ήταν αδύνατο κάτι άλλο δημοσιονομικά. Ως προς το πρώτο, απαντάμε ότι καταρχήν σημασία έχει τι ακριβώς έχεις διεκδικήσει και τι επιχειρηματολογία ανέπτυξες. Αλλά και πως υποδέχτηκες αυτό που εν τέλει έλαβες, σε σχέση με τις υποδομές και τις συνθήκες που αντιμετώπισες. Ως προς το δεύτερο, έχει αξία να μάθουμε ποια πχ ήταν η αμοιβή της SingularLogic που ανακοινώνει τα αποτελέσματα, ώστε να κρίνουμε αν, αναλογικά με τους χιλιάδες των δικηγόρων που έφεραν σε πέρας την εκλογική διαδικασία, υπήρξε δίκαιη και ανάλογη οικονομική αντιμετώπιση.

Προκειμένου, λοιπόν, να μην βιώσουμε ξανά τις ίδιες απαράδεκτες συνθήκες, έχουμε ήδη προτείνει προς το Δ.Σ. του ΔΣΑ να συγκροτηθεί άμεσα ειδική Επιτροπή, που θα συντάξει και θα προτείνει ρεαλιστικές προτάσεις απλοποίησης της εκλογικής διαδικασίας. Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να εξεταστούν, μεταξύ άλλων, ενδελεχώς οι εξής δυνατότητες: α) σύνταξη ενός μόνο Πρακτικούβκατάργηση της περιττής γραφειοκρατίας και αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό των ηλεκτρονικών μέσωνγεύλογη και δίκαιη εκλογική αποζημίωση, ανάλογη του έργου μας και δέγκαιρη και έγκυρη ειδοποίηση όλων των μελών των εφορευτικών επιτροπών.

Τέλος, οφείλουμε ακόμα μια φορά να συγχαρούμε όλες και όλους τους συναδέλφους που έφεραν σε πέρας ένα τόσο δύσκολο έργο, τιμώντας το σώμα και τη Δημοκρατία μας, ακόμα μια φορά. Όλες και όλοι οι δικηγόροι στάθηκαν στο ύψος τους, όπως πάντα (αποδεικνύοντας ότι και η διάκριση σε ταμειακώς ή μη τακτοποιημένους συναδέλφους ήταν εξαρχής ατυχής).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ