Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Δημήτρης Χριστούλιας: «Διαζύγιο» με τρίτο πρόσωπο την… εφορία!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δημήτρης Χριστούλιας: «Διαζύγιο» με τρίτο πρόσωπο την… εφορία!

Μορφή χιονοστιβάδας τείνουν να πάρουν με το «καλημέρα» τα φορολογικά διαζύγια ελέω της βαθιάς οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τα εισοδήματα χιλιάδων νοικοκυριών.

Εκατοντάδες  ζευγάρια σπεύδουν στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) να δηλώσουν ότι επιθυμούν να κάνουν ξεχωριστές δηλώσεις προκειμένου είτε να γλιτώσουν τις κατασχέσεις, είτε να λάβουν τυχόν επιστροφές φόρου.

Αναλύει ο Δημήτρης Χριστούλιας

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις 16 Ιανουαρίου μέχρι και σήμερα περισσότερα από 1.200 φορολογούμενοι έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να κάνουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις, αριθμός που σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου οπότε και εκπνέει η προθεσμία για τους συζύγους που επιθυμούν να υποβάλλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις.

Η δυνατότητα που δίδεται από φέτος στα ζευγάρια να κάνουν ξεχωριστές δηλώσεις έρχεται ουσιαστικά να βάλει μεταξύ άλλων και φρένο στα εικονικά διαζύγια για οικονομικούς λόγους. Πολλά ζευγάρια υπό την απειλή των κατασχέσεων προχώρησαν σε εικονικά διαζύγια προκειμένου ένας από τους δύο συζύγους να επωμισθεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα αναγκαστικά μέτρα όπως κατασχέσεις σε κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία.

Εικονικά διαζύγια

Μετά από ένα «λευκό» διαζύγιο το ζευγάρι εκτός από το ότι το ένα μέλος ξεφεύγει από τα αναγκαστικά μέτρα της εφορίας «ανοίγει» ο δρόμος για μια σειρά οικονομικών παροχών όπως προστασία ακινήτων από τους πλειστηριασμούς, πρόσβαση σε επιδόματα, έκπτωση έως και 50% στον ΕΝΦΙΑ αλλά και σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ.

Μάλιστα με χιλιάδες επιχειρήσεις να πτωχεύουν με ένα εικονικό διαζύγιο δύναται να απαλλαχθεί ο ένας σύζυγος από τυχόν κυρώσεις. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου εάν για παράδειγμα σε ένα ζευγάρι ο ένας βαρύνεται με πολλές οφειλές σε τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές να μεταβιβάζει όλα του τα περιουσιακά στοιχεία στο άλλο μέλος έτσι ώστε οι πιστωτές να μην μπορούν να απαιτήσουν κινητά ή ακίνητα περιουσιακά στοιχεία από τον οφειλέτη. Επίσης, δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που προχώρησαν σε εικονικό διαζύγιο προκειμένου να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη, με το επιχείρημα ότι μετά τη διάλυση του γάμου τους τα έξοδα διαβίωσής τους αυξήθηκαν με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία αποπληρωμής των δανεικών τους υποχρεώσεων.

Ακόμη σε περίπτωση εικονικού διαζυγίου μπορούν να προστατεύσουν δύο κατοικίες και όχι μια όπως θα γινόταν εάν το ζευγάρι παρέμεινε παντρεμένο. Φυσικά μετά από ένα εικονικό διαζύγιο το ζευγάρι φροντίζει να αποδεσμευτεί από κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς έτσι ώστε να μην μπορεί η εφορία για παράδειγμα κατάσχει χρήματα από κοινό λογαριασμό. Επίσης πολλά ζευγάρια καταφεύγουν σε εικονικά διαζύγια προκειμένου να πάρουν κάποια επιδόματα, όπως το Κοινωνικό επίδομα Αλληλεγγύης, το επίδομα τέκνων, το επίδομα στέγασης, το πετρέλαιο θέρμανσης ή το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το οποίο ουσιαστικά δίδεται όταν κάποιος έχει πολύ χαμηλό ή μηδενικό εισόδημα.

 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ