Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Δικαστές -Μητσοτάκης: Το παρασκήνιο μιας «γόνιμης» συνάντησης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δικαστές -Μητσοτάκης: Το παρασκήνιο μιας «γόνιμης» συνάντησης

Τα φαινόμενα παρεμβάσεων στην Δικαιοσύνη, αλλά και ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής που κατά τις απόψεις που διατυπώθηκαν οδηγούν σε έξαρση φαινομένων ανάληψης της εξουσίας από ακροδεξιές λαϊκίστικες δυνάμεις, συζητήθηκαν , μεταξύ άλλων , στη χθεσινή συνάντηση των δικαστών με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση τέθηκαν εκ μέρους των δικαστών τα ζητήματα παρεμβάσεων της Δικαιοσύνη, με αφορμή τα σχόλια του Παύλου Πολάκη, και υπήρξε εκ μέρους του προέδρου της ΝΔ η διαβεβαίωση πώς «στη δική του κυβέρνηση θα παγιωθεί η λογική της θεσμικής απόστασης και των μη παρεμβάσεων στο έργο της Δικαιοσύνης».

Παράλληλα τέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, εκ μέρους των δικαστών η ανησυχία τους (και ως πολιτών) για την ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής σε παγκόσμιο επίπεδο που ευνοεί σε πολλές περιπτώσεις ακροδεξιά- λαϊκιστικά κόμματα να καταλαμβάνουν την εξουσία με «λάβαρο» τη διαφθορά και τα σκάνδαλα. Επισημάνθηκε παράλληλα πως το φαινόμενο των διαρκών εξεταστικών επιτροπών που εδώ και 30 χρόνια δεν οδηγούν πουθενά κατατείνουν σε αυτό το φαινόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτά τα φαινόμενα έχουν εκτραχυνθεί τα τελευταία 3-4 χρόνια.

Συνταγματική αναθεώρηση

Τo 80% της συνάντησης πάντως αναλώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης για την οποία η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων έχει υποβάλλει μια ολοκληρωμένη (και ψηφισμένη στην γενική συνέλευση) πρόταση. Παρόντες εκ μέρους της ΝΔ άλλωστε (πέραν φυσικά του κ. Μητσοτάκη) ήταν οι τομεάρχες Δικαιοσύνης Νικ. Παναγιωτόπουλος και Κ. Καραγκούνης καθώς και ο εισηγητής της ΝΔ για το θέμα της συνταρακτικής αναθεώρησης Κ. Τασούλας.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν πως ο πρόεδρος της ΝΔ αποδέχτηκε την πρόταση των δικαστών η προεπιλογή των επικεφαλής των Ανωτάτων δικαστηρίων να γίνεται από τους δικαστές και εν συνεχεία από τη Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Ουσιαστικά δηλαδή να μη εμπλέκεται , όπως γίνεται σήμερα, το υπουργικό συμβούλιο.

«Γόνιμος» διάλογος

Γι’ αυτό άλλωστε και η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, με την οποία κάνει αποτίμηση της χθεσινής συνάντησης κάνει λόγο για «γόνιμο το διάλογο» . Παράλληλα επισημαίνει πως «αναγνωρίστηκε η ανάγκη αποφυγής με οποιοδήποτε τρόπο πολιτικής παρέμβασης στη λειτουργία και το έργο» της Δικαιοσύνης.

Επισημαίνει επίσης πως υποβλήθηκαν οι προτάσεις της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων για τη συνταγματική αναθεώρηση και , όπως αναφέρεται, υπήρξε διαβεβαίωση ότι θα ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Πραγματοποιήθηκε χθες μετά από πρόσκληση του προεδρείου ης Νέας Δημοκρατίας, συνάντηση με το προεδρείο της Ένωσης μας. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη και αναγνωρίστηκε η ανάγκη αποφυγής της με οποιοδήποτε τρόπο πολιτικής παρέμβασης στη λειτουργία και το έργο της.

 Υπήρξε γόνιμος διάλογος και τονίστηκε εκ μέρους μας η ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος σε θέματα Δικαιοσύνης. Καταθέσαμε τις προτάσεις μας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν κατά την τελευταία ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και υπήρξε η διαβεβαίωση ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη».      

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ