Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Ζωή Ρούσσου: Προς μία προοδευτική – δημοκρατική Συνταγματική Αναθεώρηση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ζωή Ρούσσου: Προς μία προοδευτική – δημοκρατική Συνταγματική Αναθεώρηση

Κατατέθηκε στον πρόεδρο της Βουλής το κείμενο με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση, ανοίγοντας έτσι την προβλεπόμενη διαδικασία. Ας ελπίσουμε αυτό το γεγονός να σηματοδοτεί τη λήξη της «συνταγματολογικής» δημαγωγίας, αφού ακούστηκαν ακόμα και προτάσεις για δημοψήφισμα! στο πλαίσιο των διαδικασιών της συνταγματικής αναθεώρησης. Δεκαέξι παρεμβάσεις σε συνολικά 23 άρθρα του Συντάγματος προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ . Οι κύριες αλλαγές, που προτείνονται αφορούν τη θρησκευτική ουδετερότητα της πολιτείας και την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου, την καθιέρωση της απλής αναλογικής και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για την ποινική ευθύνη των υπουργών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε την προσπάθεια εργαλειοποίησης της κορυφαίας θεσμικής διαδικασίας από την κυβέρνηση. Ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι η ΝΔ προσέρχεται στις διεργασίες της συνταγματικής αναθεώρησης με μια ολοκληρωμένη δική της πρόταση, με αξιακές στοχεύσεις, που αφορούν τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό –παράλληλα με την προστασία- του Συντάγματος, την ποιοτική αναβάθμιση του Κοινοβουλίου, την ανεξαρτησία αλλά και τη θωράκιση της δικαιοσύνης, τη διαφάνεια, την αξιοκρατία και πρωτίστως τη διασφάλιση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας της χώρας μας.

Συγκεκριμένα η ΝΔ με τις προτάσεις της σκιαγραφεί ένα νέο Σύνταγμα λιτό και λειτουργικό με στόχο την προστασία του πολιτεύματος και των πολιτών και την αποκατάσταση της τιμής του πολιτικού συστήματος , το οποίο υπέστη βαριά πλήγματα γενικά από την πολιτική και ειδικότερα από τις λαϊκιστικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και για διορισμό … λαϊκής επιτροπής (!) για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Γράφει

η Ζωή

Ρούσσου*

Σημαντική, επίσης, πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η καθιέρωση ενός σταθερού εκλογικού κύκλου, περιορίζοντας τις περιπτώσεις πρόωρης διάλυσης της Βουλής, προστατεύοντας έτσι την κοινωνία και την οικονομία από τις μικροκομματικές σκοπιμότητες. Επιπλέον προβλέπονται: διακριτοί ρόλοι των εξουσιών, απεμπλοκή της Βουλής από δικαστικές λειτουργίες, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων – ευθυνών της τοπικής αυτοδιοίκησης, αυτονομία των δημόσιων ΑΕΙ αλλά και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό την εποπτεία ανεξάρτητης αρχής υψηλού κύρους, βελτιωμένη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε η διαδικασία αυτή να μην ξανα-αποτελέσει πρόσχημα για πολιτικούς εκβιασμούς και εκτροπές.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας η θέση της ΝΔ διατυπώνεται με σαφήνεια από τον Κυρ. Μητσοτάκη: «Η Ν.Δ. δεν κρίνει αναγκαία και δεν πρόκειται να συναινέσει στην αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν τις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας. Η ανεξιθρησκία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν την απόλυτη συνταγματική κατοχύρωση», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι μια ουσιαστική κατάργηση του άρθρου 3 ή του Προοιμίου του Συντάγματος «δεν θα προσέφερε σήμερα τίποτα ουσιαστικό». Αντιθέτως, «θα υποβάθμιζε τον ιστορικό ρόλο της Εκκλησίας, κάτι που θα συνιστούσε εθνικό σφάλμα και πολιτικό ολίσθημα, ενώ θα ήταν άκαιρο σε μια εποχή που η Εκκλησία κρατάει την κοινωνία όρθια».

Πέρα από όλες αυτές (και άλλες που δεν αναφέρονται στο παρόν άρθρο) τις προτάσεις, αυτό που κυρίως έχει σημασία είναι ο απώτατος στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και στόχος που θα έπρεπε να προτάσσεται από κάθε δημοκρατική δύναμη: η κοινωνική αλληλεγγύη και οι ίσες ευκαιρίες ως όχημα κοινωνικής κινητικότητας και συνθήκη ευημερίας για όλους. Κανένας πολίτης δεν πρέπει να μένει απροστάτευτος και όλοι να έχουν πρόσβαση στην Υγεία, την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Γι αυτό το λόγο επιβάλλεται να διασφαλιστούν οι συνταγματικοί κανόνες και μηχανισμοί που θα αποτρέπουν το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας, συμβάλλοντας στην τόνωση του υγιούς ανταγωνισμού και της ανάπτυξης.

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ είχε πει ότι «η δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα, εξαιρουμένων όλων των υπολοίπων»! Σε αυτό το οξύμωρο εμπερικλείεται η αναγκαιότητα ενός ισχυρού θεσμικού πλαισίου, κορωνίδα του οποίου είναι βέβαια το Σύνταγμα, που θα θωρακίσει τη δημοκρατία από όσους την επιβουλεύονται για υπηρέτηση ιδίων συμφερόντων. Αυτό είναι ένα έργο υψίστης εθνικής και κοινωνικής ευθύνης, που φυσικά δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

*Δικηγόρος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ