Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Η εισαγγελία, οι χρονικές συμπτώσεις και η «σκάει από ώρα σε ώρα» υπόθεση Novartis

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η εισαγγελία, οι χρονικές συμπτώσεις και η «σκάει από ώρα σε ώρα» υπόθεση Novartis

Υπάρχει μια αλληλουχία γεγονότων μη αμφισβητήσιμη: Κάθε μήνα, από το καλοκαίρι και εντεύθεν, η πληροφορία ήταν πως επίκεινται διώξεις, κλήσεις υπόπτων ή αρχειοθετήσεις  για την υπόθεση Novartis. Πως η έρευνα τελειώνει τέλος πάντων. Κάθε μήνα έπηζε ο Τύπος από πληροφορίες για  επερχόμενες διώξεις. Προ καιρού είχε μάλιστα ειπωθεί αρμοδίως η εξής φράση:

«Η υπόθεση Novartis θα ολοκληρωθεί σε χρόνο πολύ πριν τις εκλογές. Η Δικαιοσύνη έχει τους δικούς της ρυθμούς, αλλά η συγκεκριμένη υπόθεση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε χρόνο που δεν είναι πολιτικά ουδέτερος».

Τελικά η Novartis έρχεται (αν δεν διαψευστούν και πάλι οι πληροφορίες) σε χρόνο που κάθε άλλο παρά πολιτικά ουδέτερος είναι.

Πέραν αυτού όμως υπάρχει μια ακόμα παράμετρος που προκαλεί ερωτήματα και υπόνοιες, οι οποίες συζητούνται, όχι μόνο στα δικαστήρια, αλλά και σε κυβερνητικά κλιμάκια. Είναι πως πέραν του πολιτικού χρόνου, ο οποίος είναι εν πολλοίς αντιληπτός, υπάρχει μια ακόμα χρονική σύμπτωση, η οποία γεννά άλλου τύπου ερωτήματα και σχόλια. Αφορά στην σύμπτωση της ολοκλήρωσης (;) της έρευνας ακριβώς στον  χρόνο που θα αποφασιστεί η  ανανέωση της θητείας της επικεφαλής εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

Όταν λέμε “ακριβώς”, εννοούμε “ακριβώς”:

Στις 11 Απριλίου λήγει η 2ετής θητεία της εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη η οποία ανέλαβε καθήκοντα στις 10 Απριλίου του 2017. Συνεπώς, αυτές τις μέρες θα πρέπει να υποβληθεί ερώτημα του Υπουργείου Δικαιοσύνης προς το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για την παράταση της θητείας της κας Τουλουπάκη ή την αντικατάστασή της.

Το περίεργο είναι πως ενώ οι φήμες φουντώνουν πως η έρευνα κατά ένα μέρος έχει ολοκληρωθεί, η υπόθεση δεν προχωρά. Παρατηρείται δηλαδή μια διπλή καθυστέρηση: Η κυβέρνηση δεν στέλνει ερώτημα για παραμονή ή όχι της κας Τουλουπάκη και ταυτόχρονα η έρευνα δεν ολοκληρώνεται.

Υπάρχει σχέση μεταξύ των δύο καθυστερήσεων; Ακούγεται εντόνως πάντως πως η δυσαρέσκεια σε υψηλά πολιτικά επίπεδα έχει φτάσει στο κατακόρυφο. Αυτά δε, που λέγονται στους διαδρόμους δεν γράφονται για ευνόητους λόγους. Γιατί όσα λέγονται -από αυτή την πλευρά- είναι αδιανόητα για δικαστικούς λειτουργούς, συνεπώς είναι δύσκολο να γίνουν πιστευτά.

Οι εξελίξεις πάντως δεν μπορεί παρά να είναι εξαιρετικά σύντομες.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ