Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Η νέα κατάθεση που έφερε την ανατροπή στην υπόθεση Novartis και όλο το παρασκήνιο!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η νέα κατάθεση που έφερε την ανατροπή στην υπόθεση Novartis και όλο το παρασκήνιο!

Εν μέσω αντικρουόμενων πυρών βρίσκεται και πάλι η εισαγγελική  έρευνα για το σκάνδαλο της Novartis μετά την ανατροπή που επέφερε η ποινική εμπλοκή του άλλοτε  προστατευόμενου μάρτυρα, συμβούλου πρώην υπουργών Υγείας, καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη,  ο οποίος τείνει να εξελιχθεί σε «βραδυφλεγή» βόμβα για την πορεία της υπόθεσης.

Η  ποινική δίωξη του μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα έφερε τα πάνω-κάτω στην έρευνα μιας και αποτελεί τουλάχιστον ασυνήθιστο γεγονός για τα ελληνική πραγματικότητα η οποία ούτως ή άλλως μοιάζει   ασυνήθιστη στο θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων.  Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν δέχονται ομοβροντία αμφισβήτησης οι καταθέσεις αυτές των προστατευόμενων μαρτύρων από την αξιωματική αντιπολίτευση ως προς την αξιοπιστία  αλλά και τη νομιμότητα τους. .

Κεραυνός εν αιθρία ή αναμενόμενη εξέλιξη;

Η απώλεια της… ασφάλειας του  προστατευόμενου μάρτυρα και η  μετατροπή του αίφνης σε κατηγορούμενο, μπορεί να προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη αλλά για τις δικαστικές αρχές έμοιαζε προδιαγεγραμμένη εδώ και καιρό.

Η αντίστροφη μέτρηση είχε ήδη ξεκινήσει μετά την τουλάχιστον μία κατάθεση  που έδωσε πριν από μήνες  προστατευόμενος μάρτυρας, μιλώντας  για την ενεργή του ανάμιξη στη διακίνηση του μαύρου χρήματος από τα ταμεία της NOVARTIS. Ο ίδιος ο Νίκος Μανιαδάκης είπε χθες στον ΣΚΑΙ πως τον υπέδειξε ως αποδέκτη δωροδοκίας με ποσό 120.000 ευρώ.

Αν και τα μέχρι στιγμής στοιχεία από την εισαγγελική έρευνα δε φαίνεται να συνδέουν τα χρηματικά ποσά που του  καταλογίζονται με άλλο  πρόσωπο και δη υπουργό, ωστόσο κρίσιμη εξακολουθεί να είναι η  συνολική πορεία του χρήματος που φέρεται να παρέλαβε.

Αν και οι εισαγγελικές αρχές τηρούσαν επιφυλακτική στάση απέναντι του, θεωρώντας  ότι ενώπιον τους είχε πει  μόνο τη μισή αλήθεια και όχι όλη αφού έτσι θα ενοχοποιούσε και τον εαυτό του, εν τούτοις τηρούσαν στάση αναμονής, συλλέγοντας περαιτέρω στοιχεία για τον μέχρι τότε προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου»

Το αίτημά του ωστόσο, προ ημερών να απομακρυνθεί η αστυνομική φύλαξη που του είχε διατεθεί, θορύβησε τους εισαγγελείς που άρχισαν να αναρωτιούνται για τους πραγματικούς λόγους που δεν επιθυμούσε πλέον να έχει  μέτρα ασφαλείας, κατά τις μετακινήσεις του.

Είχε ενημερώσει;

Το ταξίδι στην Ισπανία και η μετεγκατάσταση του μαζί με την οικογένειά του εκεί , την παραμονή της Πρωτοχρονιάς οδήγησε σε έναν  αγώνα δρόμου καθώς αρμόδιες πηγές λένε πως «είδαν μπροστά τους εφιαλτικά σενάρια για έναν νέο… Καραβέλα».

Και αυτό γιατί ουδείς εκ των εισαγγελικών λειτουργών  που χειρίζονται την υπόθεση, θα ήθελε να «σκάσει» στα χέρια τους η είδηση πως εξαφανίστηκε πρόσωπο «κλειδί» στο σκάνδαλο της Novartis, με νωπή ακόμη και σήμερα την  εμπειρία της Siemens όπου εξακολουθούν να είναι άφαντοι δύο από τους βασικούς πρωταγωνιστές.

Έτσι, η Εισαγγελία Διαφθοράς η οποία κλήθηκε να διαλέξει τι θα έπρεπε να κάνει,  προτίμησε το λιγότερο κακό που δεν ήταν άλλο από τη μετατροπή εν μία νυκτί του άλλοτε προστατευόμενου μάρτυρα σε κατηγορούμενο, μία κίνηση που προκάλεσε σφοδρή κριτική για όλη τη διαδικασία που προηγήθηκε.

Ο  αντίλογος όμως σε αυτή την εκδοχή έρχεται από την πλευρά του πρώην προστατευόμενου μάρτυρα, ο οποίος επιμένει πως είχε ενημερώσει για το ταξίδι στο εξωτερικό (χωρίς να είναι ευκρινές όμως πως μετακομίζει) αλλά είχε ήδη κλειστεί και ραντεβού για να επανέλθει αν χρειαστεί.

«Με πίεσαν να πω ονόματα»

Η εξέλιξη αυτή όμως φαίνεται πως προσφέρεται για αξιοποίηση και στο νυν κατηγορούμενο για το σκάνδαλο της Novartis, σύμβουλο των δύο πρώην υπουργών Υγείας ο οποίος με δηλώσεις του στρέφει τα βέλη του κατά των εισαγγελικών λειτουργών. «Με πίεσαν προκειμένου να μιλήσω για χρηματισμό Σαμαρά, Γεωργιάδη, Στουρνάρα», δηλώνει στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, συνδέοντας τη δίωξη σε βάρος του με τη στάση του, στις επίμονες ερωτήσεις που δέχτηκε για τα πρόσωπα αυτά, κατά τη διάρκεια της έρευνας.

 «Μου ζητήθηκε να γνωρίσω αν έχουν λάβει αμοιβές, το αρνήθηκα και το αρνούμαι, δεν μπορεί ένας άνθρωπος να τίθεται υπό καθεστώς πίεσης για να ομολογήσει…. Μου ζητήθηκε  υπό καθεστώς πίεσης, να πω τι είχε κάνει ή δεν είχε κάνει το τάδε πολιτικό πρόσωπο. …Δεν γνώριζα τίποτα… Ενδεχομένως αυτό δεν ικανοποίησε, αλλά ήταν η αλήθεια. Ξαφνικά ένας από τους άλλους δύο μάρτυρες, τους γνωρίζω λόγω κακού συντονισμού, λέει στις αρχές πως γνωρίζει ότι έχω λάβει χρήματα από τη Novartis για να επηρεάσω την πολιτική υγείας της χώρας, και αυτό χρησιμοποιήθηκε για να μου ασκηθεί πίεση. Δυσαρέστησα…» σχολίασε.

Το ταξίδι στην Ισπανία

«Την Παρασκευή πριν ταξιδέψω ανταλλάξαμε ευχές με την κ. Τουλουπάκη (σ.σ εισαγγελέας Διαφθοράς), συνεργάτη της και τον υπεύθυνο αρχής προστασίας μαρτύρων μέσα στη ΓΑΔΑ! Είχα δηλώσει κατηγορηματικά ότι εφόσον μου ζητηθεί να γυρίσω θα γυρνούσα άμεσα. Ξέρουν οι αρχές ότι εργάζομαι στην Ισπανία, ήξεραν ότι η οικοσυσκευή μου θα πάει στην Ισπανία, και είχα οδηγίες για να εμπλακώ στο πρόγραμμα προστασίας της Ισπανίας»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ