Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Κινδυνεύει κανείς με προφυλάκιση για τους θανάτους στο Μάτι;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κινδυνεύει κανείς με προφυλάκιση για τους θανάτους στο Μάτι;

Ένα πλέγμα κατηγοριών με πλημμελήματα και κοινωνική απαξία καλείται να διερευνήσει η Δικαιοσύνη για την υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι. Η πρώτη ανάγνωση είναι πως τα πρόσωπα τα οποία διώκονται αντιμετωπίζουν ήσσονος σημασίας αδικήματα , όμως η νομική διάσταση της υπόθεσης μπορεί να έχει και εκπλήξεις.

Στο πόρισμά τους οι εισαγγελείς επιρρίπτουν ευθύνες κυρίως για έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας από Πυροσβεστικό Σώμα, ΕΛΑΣ, Περιφέρεια, τους δύο Δήμους της περιοχής (Ραφήνα, Μαραθώνα) και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Κι όμως η έρευνα έκλεισε με πλημμελήματα. Επτάμισι μήνες μετά την τραγωδία ο ογκώδης φάκελος εντοπίζει μεν ευθύνες αλλά όλες σε βαθμό πλημμελήματος. Ουσιαστικά δηλαδή το κύριο μέρος των ευθυνών κλείνει με διώξεις για 3 πλημμελήματα σε βάρος 20 προσώπων της Περιφέρειας, της αυτοδιοίκησης και των σωμάτων ασφαλείας.

Παρόλα αυτά υπάρχουν τρία βασικά χαρακτηριστικά:

  • Πρώτον για τα αδικήματα αυτά ο νόμος προβλέπει ποινές ως πέντε χρόνια φυλάκισης που όμως μπορεί υπό εξαιρετικές περιστάσεις να φθάσουν ως και τα δέκα χρόνια.
  • Δεύτερον η υπόθεση θα διαβιβαστεί σε ανακριτή, λόγω της σοβαρότητάς της και παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.
  • Τρίτον ο νόμος δίνει τη δυνατότητα (σε εξαιρετικές περιπτώσεις όμως κι αν δεν επαρκούν οι περιοριστικοί όροι , αν δηλαδή κριθεί ο κατηγορούμενος ύποπτος φυγής) ακόμα και προσωρινής κράτησης καθώς αφορά τους θανάτους 100 ανθρώπων.

Συγκεκριμένα η διάταξη του άρθρου 282 παρ 3 ΚΠΔ αναφέρει πως «σε εντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον αιτιολογημένα κρίνεται ότι δεν επαρκούν οι περιοριστικοί όροι, μπορεί να επιβληθεί προσωρινή κράτηση και για το πλημμέλημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή, αν προκύπτει σκοπός φυγής του κατηγορουμένου, με βάση τα κριτήρια που αναφέρονται στο εδάφιο α΄ της παρούσας παραγράφου.

Στην περίπτωση αυτή, το ανώτατο όριο της προσωρινής κράτησης είναι διάρκειας έως έξι μηνών, που μπορεί να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες».

Εισαγγελική διάταξη

Το σύνολο των συμπερασμάτων των συγκεντρώνεται στην εισαγγελική διάταξη που είναι 293 σελίδες ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει 10 μεγάλες κούτες και υλικό σε ψηφιακή μορφή. Από αυτές περισσότερες από 300 είναι οι καταθέσεις που δόθηκαν στους εισαγγελείς, στην αστυνομία και πυροσβεστική από θύματα καθώς και συμπληρωματικές καταθέσεις στους εισαγγελείς όπως βέβαια και οι εξηγήσεις υπόπτων.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ