Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Κωνσταντίνος Γώγος: Εσύ είχες εφορευτική επιτροπή;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Γώγος: Εσύ είχες εφορευτική επιτροπή;

Άλλη μία εκλογική διαδικασία ολοκληρώθηκε με επιτυχία από τους δικαστικούς αντιπροσώπους της χώρας, οι οποίοι και απαρτίζονται κυρίως από Δικηγόρους.

Γράφει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Χ. Γώγος

Για πρώτη φορά δοκιμάστηκε ένα νέο σύστημα οριοθέτησης των καλπών, με επί της ουσίας διπλασιασμό αυτών. Πολλαπλασιάστηκε ωστόσο και η εκλογική αποζημίωση. Παράλληλα, δόθηκε η δυνατότητα διορισμού και δεύτερου γραμματέα σε κάποιες κάλπες.

Μεγάλη πληγή ωστόσο αποτέλεσε για άλλη μία φορά είτε η πλήρης έλλειψη εφορευτικών επιτροπών σε ορισμένα τμήματα είτε η ελλιπής στελέχωση αυτών. Και ενώ οι Δικηγόροι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, οι πολίτες για άλλη μία φορά γύρισαν την πλάτη στη δημοκρατική τους υποχρέωση.

Ωστόσο, ποιος θα μπορούσε να τους κατηγορήσει γι’ αυτό; Η υποχρέωση του μέλους εφορευτικής επιτροπής είναι η συνεχής παρουσία του στο εκλογικό τμήμα για πάνω από 15-16 ώρες τουλάχιστον, η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, ο έλεγχος των ψηφοδελτίων, η υπογραφή και συγγραφή των βιβλίων κτλ.

Και ενώ έχουν όλο αυτό το τιτάνιο έργο ουδεμία αποζημίωση υπάρχει από την πολιτεία γι’ αυτούς. Αντιθέτως, η μόνη τους αποζημίωση εξαντλείται στο φιλότιμο και στη φιλοξενία του δικαστικού αντιπροσώπου για το αν θα κεράσει τους καφέδες και τα φαγητά όλης της ημέρας.

Σε μία περίοδο συνεχούς οικονομικοκοινωνικοπολιτικής κρίσης, η οποία έχει επηρεάσει όπως φαίνεται και τις σχέσεις του πολίτη με τα συνταγματικά του δικαιώματα και υποχρεώσεις (άλλωστε η αποχή έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις) θα ήταν συνετό να δώσει η πολιτεία κάποιο οικονομικό κίνητρο στον πολίτη που θα αναλάβει ως μέλος εφορευτικής επιτροπής.

Σε κάθε περίπτωση οι Δήμοι και οι Περιφέρειες όφειλαν να φροντίσουν για τη σίτιση αυτών στις τελευταίες εκλογές. Έχουν σαφώς τη δυνατότητα να διορθώσουν αυτή την αδικία τουλάχιστον την προσεχή Κυριακή.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ