Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Κωνσταντίνος Γώγος: Η δικηγορία του αύριο… σήμερα!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Γώγος: Η δικηγορία του αύριο… σήμερα!

Το όχι και τόσο μακρινό 2016 είχα γράψει ένα άρθρο με τίτλο «Η δικηγορία του αύριο» στο οποίο και ανέφερα το πόσο θα μπορούσε να βελτιωθεί η επαγγελματική ζωή των δικηγόρων μέσω της επέκτασης των προγραμμάτων e justice.

Γράφει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Χ. Γώγος

Περιέγραφα τότε την ελπίδα για δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος κατάθεσης δικογράφου, ανάρτηση αποφάσεων, ειδοποίηση για την έκδοση αποφάσεων, κατάργηση γνησίου υπογραφής και επικύρωσης αντιγράφων κτλ.

Η αλήθεια είναι πως τρία χρόνια μετά το e- justice είναι γεγονός. Πράγματι σιγά σιγά υλοποιείται το τεράστιο αυτό έργο της κατάθεσης δικογράφων μέσω του (https://portal.olomeleia.gr).

Ήδη λειτουργεί το σύστημα του Σόλωνα (https://solon.gov.gr) για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των δικαστικών αποφάσεων. Προσφάτως ανακοινώθηκε η ηλεκτρονική κατάθεση ενδίκων μέσων και δημιουργήθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρμα κλεισίματος ραντεβού για κατάθεση των δικαιολογητικών για την έκδοση αδειών διαμονής.

Σαφώς και βρισκόμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο ακόμα και σίγουρα υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης. Σαφώς και πρέπει να κατακρίνουμε τα κακώς κείμενα προκειμένου να υπάρξει βελτίωση.

Όμως είμαστε ήδη σε καλό δρόμο. Πλέον έχουν τεθεί οι βάσεις ώστε μέσα στα επόμενα χρόνια η επαγγελματική ζωή των δικηγόρων να γίνει καλύτερη μέσω της τεχνολογίας. Είναι στο χέρι μας επομένως να στηρίξουμε τέτοιου είδους προσπάθειες, ακόμα και με τα αρχικά λάθη και τις παραλήψεις, ελπίζοντας να επεκταθούν οι συγκεκριμένες δράσεις προς όφελος όλων μας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ