Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Κωνσταντίνος Γώγος: Καταργούνται τα πταίσματα… και οι Πταισματοδίκες;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κωνσταντίνος Γώγος: Καταργούνται τα πταίσματα… και οι Πταισματοδίκες;

Στον απόηχο της δημοσίευσης του σχεδίου Νόμου για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα για την Ποινική Δικονομία, προέκυψε ένα εύλογο ζήτημα που αφορά την τύχη των Πταισματοδικών – Ειρηνοδικών.

Γράφει ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Χ. Γώγος

Συγκεκριμένα, οι τροποποιήσεις επιβάλλουν την κατάργηση των πταισμάτων με λογικό επακόλουθο την κατάργηση των πταισματοδικείων. Παράλληλα, δε δόθηκε συνέχεια στη προστασία της πρώτης κατοικίας για το Νόμο Κατσέλη και οι διαρροές για το μέλλον μιλούν για επίλυση του διακανονισμού των οφειλών διαμέσου ηλεκτρονικής πλατφόρμας και όχι μέσω των Ειρηνοδικείων. Σε κάθε περίπτωση χωρίς προστασία της πρώτης κατοικίας είναι σίγουρο πως οι αιτήσεις που θα κατατεθούν θα είναι σαφώς λιγότερες.

Επομένως, εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς ποιο το έργο των Ειρηνοδικών – Πταισματοδικών καθώς και των δικαστικών γραμματέων που απαρτίζουν τα Ειρηνοδικεία της χώρας από εδώ και πέρα. Με δεδομένο φυσικά πως πρόσφατα διενεργήθηκαν διαγωνισμοί για την πρόσληψη Ειρηνοδικών. Ήδη δε πολλοί από τους επιλαχόντες είναι εγκλωβισμένοι στη διαδικασία της αναμονής της πρόσληψής τους μέσα στους επόμενους μήνες.

Ας μη λησμονούμε ότι πλην της ακροαματικής διαδικασίας οι πταισματοδίκες καλύπτουν το νευραλγικό πόστο των προανακρίσεων. Η τήρηση της δικονομίας σε επίπεδο προδικασίας είναι το ίδιο σημαντική με την επί ακροατηρίω διαδικασία. Ωστόσο, με το νέο νόμο δε διαφαίνεται μία κίνηση για αύξηση του έργου τους. Αντιθέτως, παραμένει μοιρασμένο μέρος της προδικασίας στους ανακριτικούς υπαλλήλους της αστυνομίας.

Κατά το συντάκτη τουλάχιστον, ένας νέος κώδικας δίνει τη δυνατότητα μεγάλων αλλαγών. Η κατάργηση των πταισμάτων ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή όχι κανείς θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για τροποποίηση της ποινικής προδικασίας με το υπάρχον έμψυχο δυναμικό. Θα μπορούσε ίσως να ανατεθεί το σύνολο της προδικασίας στους ειρηνοδίκες – πταισματοδίκες και στους γραμματείς αυτών, οι οποίοι έχουν την ειδική γνώση και τα εχέγγυα αμερόληπτης κρίσης και να αποδεσμεύσουμε τους αστυνομικούς από ένα διεκπεραιωτικό, γραφειοκρατικό έργο, ελεύθερους να παρέχουν αστυνόμευση.

              

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ