Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Κώστας Μποτόπουλος:  Αλέκτωρ και γκαζόζα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κώστας Μποτόπουλος:  Αλέκτωρ και γκαζόζα

Πριν αλέκτωρ φωνήσει, διαπράχθηκαν οι πρώτοι φόνοι κατά τη Φάση 3 στην οποία εισήλθε η παρούσα κυβέρνηση μετά την ψήφο εμπιστοσύνης και την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών (Φάση 1: αντίσταση για τα μάτια, Φάση 2: μνημονιακότερη του Μνημονίου, Φάση 3: πλειοψηφία χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία).

Θύμα ήταν, πολλαπλώς, ο Κανονισμός της Βουλής και, διαρκώς, το πνεύμα του πολιτεύματος. Γιατί ο Κανονισμός δεν επιτρέπει να διακοπεί μια ψηφοφορία που έχει αρχίσει και να μετατραπεί, εν μέση οδώ, σε ονομαστική, επειδή δεν έβγαιναν τα κουκιά.

Γράφει ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος

Ούτε δικαιολογεί εκ προοιμίου εξαγγελία ότι όλες οι ψηφοφορίες θα είναι εφεξής ονομαστικές ώστε να ανανεώνεται κάθε φορά η δεδηλωμένη. Ούτε η λειτουργία της δεδηλωμένης επιζητά να ανανεώνεται σε κάθε ψηφοφορία, γιατί τότε θα τρεπόταν στο αντίθετό της, θα γινόταν από «δεδηλωμένη» (προς μια κυβέρνηση συνολικά) σε «δηλούμενη» (με το σταγονόμετρο μέσω νομοσχεδίων). Ούτε οι ανεξάρτητοι μπορούν ποτέ να θεωρηθούν ομάδα, της οποίας η «φωνή» θα πρέπει να έχει θεσμικό κύρος, αφού οι ανεξάρτητοι αποτελούν ακριβώς σύνολο προσώπων που δεν ανήκουν σε καμία ομάδα (όσο κι αν, χωρίς αυτούς, δεν υπάρχει κυβερνητική «πλειοψηφία»).

Ούτε μπορεί ο Κανονισμός να αλλάζει ως προς τον προσδιορισμό του αριθμού των βουλευτών που συγκροτούν μια κοινοβουλευτική ομάδα, στο τέλος μιας θητείας και για λόγους που διόλου δεν έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των θεσμών αλλά συναρτώνται απολύτως με το παρόντα συσχετισμό δυνάμεων.

Και όχι, κύριε κυβερνητικέ εκπρόσωπε, δεν μπορείτε να ισχυρίζεστε, με το δήθεν βαθυστόχαστο και εμβριθές ύφος σας, ότι  αποτελεί «πολιτική θέση της κυβέρνησης» ότι δεν είναι «ούτε ηθικά ούτε πολιτικά σωστό να διαλύονται κοινοβουλευτικές ομάδες» τις οποίες εξέλεξε ο λαός, όταν η παράταξή σας έκανε και κάνει τα πάντα για να διαλύσει όποιες ομάδες δεν την βολεύουν και να διατηρήσει στη ζωή εκείνες που έχει ανάγκη.

Όχι επίσης κύριε Πρόεδρε και κύριε Αντιπρόεδρε της Βουλής και κύριε Υπουργέ Παιδείας, όσο κι αν σας ενοχλούν οι βαρετές «διαδικασίες» του Κοινοβουλίου, δεν είναι δυνατόν να ορισθεί επικεφαλής ανεξάρτητης Αρχής, για τον οποίο ο Κανονισμός της Βουλής επιβάλλει ακρόαση και ψηφοφορία στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όταν το συγκεκριμένο πρόσωπο συγκεντρώσει, καθώς άλλαξαν οι συσχετισμοί στη «νέα Βουλή», περισσότερες αρνητικές από ό,τι θετικές ψήφους. Δεν έχει γίνει ποτέ στην ελληνική Βουλή και θα ήταν κάκιστη πρακτική να αρχίσει τώρα και έτσι.

Η έλλειψη δεδηλωμένης χτυπάει παντού. Άλλους τους στέλνει για γκαζόζα κι άλλους για μαγείρεμα μέσα στη Βουλή. Και τα δύο κάνουν κακό στην υγεία και κυρίως στη Δημοκρατία.

*Συνταγματολόγος, πρώην Ευρωβουλευτής

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ