Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Κώστας Μποτόπουλος: Εκτροπή

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κώστας Μποτόπουλος: Εκτροπή

Εκτροπή στη Δημοκρατία δεν είναι μόνο το πραξικόπημα. Είναι και η συνειδητή ή έστω ασύγγνωστη προσπάθεια αποθεμελίωσης των βασικών συστατικών του πολιτεύματος, στην πρώτη γραμμή των οποίων βρίσκεται η απόδοση και η αίσθηση απονομής δικαιοσύνης. Γι αυτό και η “υπόθεση Novartis”, με όσα έρχονται στο φως τις τελευταίες μέρες, δικαιολογεί το χαρακτηρισμό.

Γράφει ο Κώστας Μποτόπουλος

Ένας “προστατευόμενος” μάρτυρας που ξαφνικά και υπό περίεργες, για να μην πει κανείς ύποπτες, συνθήκες μετατρέπεται σε κατηγορούμενο, αφού πρώτα έχει παραδεχτεί ανοιχτά ότι του ζητήθηκε να πει πως τα   βασικά πρόσωπα της υπόθεσης χρηματίστηκαν χωρίς να έχει προσωπική άποψη περί αυτού.

 ‘Ένας δεύτερος τέτοιος μάρτυρας του οποίου συζητείται, πιθανώς και αποκαλύπτεται, η ταυτότητα και καταλύεται επίσης πλήρως η αξιοπιστία. Ένα κατηγορητήριο που και μόνο εξαιτίας αυτών των “λαθών” έχει καταρρεύσει αλλά που η κυβέρνηση συνεχίζει να το θεωρεί μητέρα όλων των -προεκλογικών- μαχών.

Μια Δικαιοσύνη ξανά σε ρόλο Ιανού: θύτης -πώς δυο τέτοιοι μάρτυρες αξιολογήθηκαν ως “δημοσίου συμφέροντος”; πώς μια τέτοια και έτσι στημένη υπόθεση έφτασε, έτσι όπως έφτασε, στη Βουλή; πώς μετά από τέτοιες μεταστροφές και αποκαλύψεις δεν υπάρχει καμία σχετική αντίδραση;- αλλά και θύμα, αφού πια βγήκαν χωρίς αμφιβολίες στο φως οι εξωθεσμικές πιέσεις που δέχεται από την εκτελεστική εξουσία και τα κυκλώματά της στην απέλπιδα αλλά συνεχή προσπάθειά τους να στηρίξουν το “αφήγημα” για δήθεν μάχη κατά της διαφθοράς.

Στήσιμο υποθέσεων και μαρτύρων, χρήση δικαστικών μεθοδεύσεων για άντληση πολιτικών ωφελημάτων, ανοιχτή καταπάτηση της δικαστικής ανεξαρτησίας, άρνηση παραδοχής της αλήθειας ακόμα και όταν αυτή αποκαλύπτεται, προετοιμασία αντεπίθεσης με μια από τα ίδια: ναι, η λέξη “εκτροπή” για μια φορά κυριολεκτεί. Και πλήττει πρώτα τη Δημοκρατία και μετά την κυβέρνηση, για την οποία ούτως ή άλλως η αντίληψη για το κράτος δικαίου ταυτίζεται με τη δημιουργία εντυπώσεων.

*Συνταγματολόγος, πρώην Ευρωβουλευτής

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ