Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Κώστας Μποτόπουλος: Εν ου παικτοίς…

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κώστας Μποτόπουλος: Εν ου παικτοίς…

Δεν προσφέρονται όλα τα θέματα για επικοινωνιακή διαχείριση και για πολιτική εκμετάλλευση. Υπάρχουν δε κάποια θέματα που δεν επιτρέπεται να τύχουν τέτοιας χρήσης: τα ζητήματα Δικαιοσύνης και Κράτους Δικαίου.

Το τεκμήριο αθωότητας δεν ισχύει μόνο για τους δικούς μας αθώους, μόνο για τα «πολιτικά», κατά τη διάκριση δικηγόρου στη δίκη της 17Ν και αργότερα Υπουργού αυτής της κυβέρνησης, και όχι για τα άλλα εγκλήματα, τα αμιγώς ποινικά, ακόμα και τα μεγάλης απαξίας ποινικά.

Γράφει ο Συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος*

Η Αστυνομία δεν είναι καλή μόνο όταν πιάνει αυτούς που μας βολεύουν ή δεν μας ενοχλούν. Η εγκληματικότητα δεν εμφανίζεται όταν κάποιοι είναι στην εξουσία και δεν εξαφανίζεται όταν εκείνοι φεύγουν.

Η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής δεν είναι «καθήκον» όταν ορισμένοι στρέφονται εναντίον ορισμένων άλλων και «ντροπή» όταν οι ρόλοι αντιστρέφονται. Οι δικαστικές αποφάσεις δεν είναι «αποδεκτές αλλά όχι πάντα σεβαστές», κατά την έκφραση άλλου στελέχους της παρούσας κυβέρνησης, μόνον όταν αποδίδουν δικαιοσύνη σύμφωνα με τα δικά μας μέτρα.

Και τις αποφάσεις δεν τις εκδίδει, ούτε τις ποινές τις αποδίδει, ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, ακόμα και όταν θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν καλοδεχούμενο αντιπερισπασμό. Μια α-λα-καρτ Δικαιοσύνη, δεν είναι η τυφλή Δικαιοσύνη των αρχαίων, αλλά μια Δικαιοσύνη την οποία προσπαθούν να χειραγωγήσουν, ξανά και ξανά, κάποιοι σύγχρονοι κυβερνήτες.

Αλλά όπως η «τυφλή» Δικαιοσύνη έκλεινε τα μάτια για να δει καλύτερα την ουσία, έτσι και η χειραγωγούμενη Δικαιοσύνη έχει τον τρόπο να ανοίξει τα μάτια της κοινωνίας έναντι των χειραγωγών της.

*Συνταγματολόγος, πρ. Ευρωβουλευτής

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ