Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Κώστας Μποτόπουλος:  Ουκ έστιν τέλος…

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κώστας Μποτόπουλος:  Ουκ έστιν τέλος…

Ιδιότυποι καιροί για μια Δημοκρατία που κάθε μέρα κάνει κι ένα βήμα προς τη σιωπηρή μπανανοποίησή της. Μετρήστε θεσμικά φάουλ στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση και αποφασίστε μόνοι σας πότε είναι το (πολιτικό) πέναλτι.

Προαναγγελία «ψήφου ανοχής» και κατάληξη σε οιονεί αναβάπτιση στη δεδηλωμένη, χωρίς να λέει το όνομα της. Σύνδεση, σωστότερα μπλέξιμο, εντελώς απαγορευμένο από το Σύνταγμα, της ψήφου εμπιστοσύνης με την επερχόμενη σε δεύτερο χρόνο ψήφιση διακρατικής Συμφωνίας, στην οποία οι συσχετισμοί δυνάμεων είναι διαφορετικοί.

Γράφει ο Κώστας Μποτόπουλος* 

Αναφορά από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό σε «ασάφειες και αμφισημίες» του Συντάγματος, που δεν υπάρχουν αλλά των οποίων γίνεται επίκληση ώστε να εμφανιστεί ο καταπατητής των θεσμών ως προστάτης τους. Επιλογή του προεδρείου της Βουλής να δοθεί ο ελάχιστος δυνατός χρόνος για μια τέτοια συζήτηση, σε μια τέτοια συγκυρία.

Διαγραφή από ένα κόμμα βουλευτών που υπερψήφισαν την κυβέρνηση παρά την «κομματική γραμμή» και μη διαγραφή άλλων που επίσης την υπερψήφισαν, ώστε το κόμμα αυτό να διατηρήσει τα εκ του Κανονισμού της Βουλής προνόμια μιας «κοινοβουλευτικής ομάδας» που στην πραγματικότητα έχει διαλυθεί.

Μετατροπές εν μια νυκτί αντιπολιτευομένων βουλευτών σε συμπολιτευόμενους, με παράλληλη διατήρηση της έδρας τους (γιατί αλλιώς δεν θα ήταν χρήσιμοι), χωρίς να μεσολαβήσουν εκλογές ή κομματικές αποφάσεις. Προετοιμασία μαγειρέματος στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές, ώστε  η σύνθεση τους να μην αντανακλά, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, τη δύναμη των κομμάτων αλλά τη νέα σχέση που διαμορφώθηκε μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης πάνω στον «άξονα των Πρεσπών».    

Όσοι βλέπουν τα πράγματα εκ των έσω, σίγουρα γνωρίζουν κι άλλα τέτοια κόλπα. Όλοι οι υπόλοιποι θα ήμασταν συνένοχοι αν δεν τα καταγγέλλαμε ως βήματα εκτροπής.

 *Συνταγματολόγος , πρώην Ευρωβουλευτής

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ