Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Κώστας Μποτόπουλος: «Πολακισμός»!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κώστας Μποτόπουλος: «Πολακισμός»!

Υπάρχουν δύο τρόποι να προσεγγίσει κανείς τα γεγονότα των ημερών, που έχουν βέβαια όλα ως επίκεντρο τη συμπεριφορά του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας.

Ο πρώτος, και ίσως πιο απαραίτητος, είναι κοινωνικής-αισθητικής φύσεως: να μελετήσει και, αναγκαστικά, να στηλιτεύσει ο κάθε δημοκρατικός πολίτης τα λόγια και τις πράξεις, το ύφος και το ήθος, την καταπάτηση ηθικών, δημοκρατικών και έννομων αρχών.

Γράφει ο Συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος*

Παρατηρώντας ,στην πορεία, και ότι δεν αποτελούν ούτε μεμονωμένα ούτε χωρίς επίσημη κυβερνητική στήριξη περιστατικά.

Ο δεύτερος, πιο υποδόριος αλλά μάλλον πιο ενδιαφέρον τρόπος, είναι να σκεφτεί κανείς πώς και σε τι βαθμό η στάση του συγκεκριμένου κυβερνητικού παράγοντα διαποτίζει τη συμπεριφορά, τις πράξεις και τις αποφάσεις ολόκληρης της κυβέρνησης στην οποία ανήκει και της ηγετικής ομάδας που τόσο σθεναρά στηρίζει και τον στηρίζει. Ακολουθώντας αυτό το δεύτερο δρόμο, χωρίς να ξεχνάμε τον πρώτο, θα δούμε ενδιαφέροντα πράγματα.

Αίφνης, η στάση του κυβερνητικού επιτελείου κατά την τραγωδία στο Μάτι και η εκ νέου ανακήρυξη ως υποψηφίας της Περιφερειάρχου στη βάρδια της οποίας έτυχε η «στραβή» φωτίζονται με άλλο φως: ποιος ο λόγος να ζητήσει κάποιος συγνώμη όταν έχει πάντα δίκιο, ακόμα περισσότερο όταν βρίσκεται εξ ορισμού στη μεριά του καλού;

Το ότι ο αψύς Αναπληρωτής Υπουργός διασκέδασε με την τεθλιμμένη Περιφερειάρχη την επαύριον της τραγωδίας και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό την επαύριον της εναντίον του μομφής δεν πρέπει ούτε να εκπλήσσει ούτε να σοκάρει: όμοιος ομοίω διασκεδάζει.

Η μεταπήδηση βουλευτών από την αντιπολίτευση στη συμπολίτευση και κατόπιν στην κυβέρνηση εξηγείται απλά: με ψιλολεπτομέρειες όπως οι συνταγματικές διαδικασίες και η πολιτική ηθική θα ασχολούμαστε, όταν ο ύψιστος σκοπός, η εξουσία, εξυπηρετείται;

Οι κρυφές βόλτες του πρωθυπουργού με το καΐκι της πρωθυπουργικής συμβούλου αναδεικνύονται ως αυτές που ήταν στο μυαλό του ηγέτη: αφενός απόδοση των οφειλόμενων τιμών σε εκείνον, αφετέρου «ιδιωτικές ιστορίες», που δεν έπρεπε επ’ ουδενί να αφεθούν να χαλάσουν το πολιτικό «αφήγημα» της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Κι ακόμα, λυσσαλέα, γίνεται το παν, ακόμα και αλλαγή ολόκληρης της πολιτικής ατζέντας, για να μη το χαλάσουν.

Πράγματι, λοιπόν, τα όσα αποκαλύπτονται με αφορμή τα κατορθώματα του Αναπληρωτή Υπουργού δεν είναι ηθικολογίες. Είναι ό,τι πιο πολιτικό υπάρχει: η μέσα από απτά παράδειγμα εμφάνιση της κλίμακας αξιών της κυβέρνησης και ιδίως της χρήσης των δημοκρατικών θεσμών στο βωμό της «επικοινωνίας», δηλαδή της εξουσίας. Ίσως ήρθε η ώρα να μην περάσει απαρατήρητο και ατιμώρητο.

*Συνταγματολόγος, πρώην Ευρωβουλευτής

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ