Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Κώστας Παπαδάκης: Καλό ταξίδι Φραγκίσκο… 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κώστας Παπαδάκης: Καλό ταξίδι Φραγκίσκο… 

Αυτό που ορίζει  τον δικηγόρο υπερασπιστή και τον ξεχωρίζει από τον δικηγόρο των συμφερόντων, είναι η αίσθηση της αντιπαλότητας ανάμεσα στον φορέα του δικαιώματος με το οποίο ταυτίζεται και τον φορέα της εξουσίας απέναντι στον οποίον το διεκδικεί.

Είτε αναλαμβάνει να υπερασπισθεί τα δικαιώματα των «από κάτω» της κοινωνίας, είτε ακόμα και των «από πάνω». Μάχη επώνυμη και ανυποχώρητη, με αξιοπρέπεια και αρχές, χωρίς  υποκρισία και καλοπιάσματα και με βαρύ τίμημα.

Γράφει ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης

Ο Φραγκίσκος Ραγκούσης υπήρξε ένας από τους αυθεντικούς δικηγόρους υπερασπιστές των τελευταίων δεκαετιών. Είχε αρχές, χωρίς να του τις επιβάλλει οποιαδήποτε πολιτική η κομματική ταυτότητα η σκοπιμότητα. Και δεν δίστασε όταν οι αρχές του το επέβαλαν να συγκρούεται με πολλούς τρόπους με τους φορείς της καταστολής και της δικαστικής εξουσίας χωρίς να υπολογίσει επαγγελματικό και κοινωνικό κόστος. Ακόμα και μόνος του, όπως η μύγα μέσα στο γάλα, όπως ακούστηκε εύστοχα σε έναν από τους επικηδείους του.

Στα χρόνια που ζούμε, από όσους αξίζουν είναι συντριπτικά περισσότεροι εκείνοι που επέλεξαν το βόλεμα, την ενσωμάτωση, την καριέρα και τους «ρεαλιστικούς» πολιτικούς δρόμους  ή την ιδιώτευση. Και πολύ λίγες οι εξαιρέσεις εκείνων που κράτησαν ως το τέλος τις αρχές τους και δεν έγιναν «δήθεν», ούτε «αξιοποίησαν γνωριμίες και διασυνδέσεις». Οι άνθρωποι άλλωστε δεν κρίνονται ούτε από τις μάχες που κερδίζουν, ούτε από τις μάχες που χάνουν.

Κρίνονται από τις μάχες που επιλέγουν να δώσουν. Μιας τέτοιας εξαίρεσης η εικόνα θα μείνει για πάντα ταυτισμένη με τη μνήμη του Φραγκίσκου, που έφυγε δυστυχώς νωρίς πριν προλάβουμε να τον χορτάσουμε.

Και ήταν μεγάλη δικαίωση, που του άξιζε, η μαζική παρουσία δικηγόρων και ανθρώπων που υπερασπίστηκε στον αποχαιρετισμό του, Όπως και η διάχυτη ευγνωμοσύνη που εκφράστηκε από τους λόγους των παιδιών του, της μητέρας των κατηγορουμένων, των συνεργατών του και των οικείων του.

Γιατί έδειξαν ότι ο άνθρωπος αυτός πέρα από τα άλλα μπόρεσε ασκεί τη δικηγορία χωρίς να χάνει την εκτίμηση των συνεργατών του και να χτίσει οικογένεια και να αφήσει πίσω του παιδιά που τον εκτιμούν, ενώ απομυθοποιήθηκε και στο πρόσωπό του η εικόνα του δικηγόρου που πλούτισε από τις επώνυμες υποθέσεις.

Ο κόσμος των από κάτω δεν τον ξέχασε

“Θα τον θυμόμαστε σαν τον άνθρωπο που δεν είχε κανένα ενδοιασμό να στηρίξει το δίκιο των είκοσι οκτώ Πακιστανών μεταναστών που έπεσαν θύματα απαγωγών από τις μυστικές υπηρεσίες τον Ιούλη του 2005”. έγραψε ανάμεσα σε άλλα με υπερχειλή ευγνωμοσύνη ένας από τους τότε απαχθέντες, ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας Τζαβέντ Ασλάμ στον αποχαιρετισμό του με τίτλο «Φραγκίσκος Ραγκούσης – Ενας μαχόμενος δικηγόρος στο πλευρό των μεταναστών», που συνυπογράφει μαζί με τον Πέτρο Κωνσταντίνου, συντονιστή της Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α. στην «Εργατική Αλληλεγγύη» (τεύχος 1379, 26/6/2019 σελ. 15).

Και οι δικηγόροι των από κάτω δεν σε ξεχνάμε Φραγκίσκο.  Ήσουν δίπλα μας πάντα με γενναιότητα, αυτοπεποίθηση και αυταπάρνηση. Και πάντα θα μας εμπνέεις.

Καλό ταξίδι

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ