Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Φταίνε οι πυροσβέστες για την τραγωδία στο Μάτι ;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Φταίνε οι πυροσβέστες για την τραγωδία στο Μάτι ;

Την πυροσβεστική βάζουν στο κάδρο οι αυτοδιοικητικοί που εμπλέκονται στη δικαστική διερεύνηση της τραγωδίας στο Μάτι αμέσως μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών πως επίκειται η κλήτευσή τους από τον εισαγγελέα ως υπόπτων για την τραγωδία στη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους 99 άνθρωποι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου όσο και ο Δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς εμμέσως πλην σαφώς αποποιήθηκαν των ευθυνών, λέγοντας ουσιαστικά και οι δύο πως η αυτοδιοίκηση όλων των βαθμίδων δεν έχει ευθύνη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Τι είπαν

Η μεν περιφερειάρχης στην ανακοίνωσή της λέει μεν πως «ο σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων και στον πόνο των οικογενειών τους απαιτεί μια τέτοια υπόθεση υψίστης σπουδαιότητας, όπως είναι η έρευνα της Δικαιοσύνης για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, να προχωρήσει με ρυθμούς διαφορετικούς» αλλά στη συνέχεια αφήνει μια αιχμή.

Η σύμπτωση της δημοσιοποίησης των ανακοίνωσης των κλήσεων με την ανακοίνωση της εκ νέου υποψηφιότητάς της προκάλεσαν – προφανώς- ενόχληση

Αυτή αφορά την ταχύτητα της έρευνας η οποία προφανώς υποκρύπτει πικρία για τη στιγμή της δημοσιοποίησης της κλήσης της, επειδή συνέπεσε με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της εκ νέου για την Περιφέρεια: «Διαφορετικούς από τους αργούς ρυθμούς που έχουμε συνηθίσει σε σχέση με μεγάλες υποθέσεις δημοσίου συμφέροντος, υποθέσεις που συνέβαλαν καθοριστικά στη κρίση χρέους της χώρας μας».

Η τελευταία φράση δεν «δείχνει» προς άλλους για τις ευθύνες: «Οφείλω ωστόσο να σημειώσω ότι ο Β’ βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Περιφέρειες, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δεν έχουν επιχειρησιακή ευθύνη στην κατάσβεση των πυρκαγιών».

Στο ίδιο μήκος κύματος, με βολές προς την πυροσβεστική κινήθηκε και ο δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπαρνούς: «…δεν πρέπει να αναζητούνται ευθύνες στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ο δήμαρχος ΡαφήναςΒ. Μπαρνούς

Η Περιφέρεια δεν δέχτηκε εισήγηση για προληπτική εκκένωση. Ήταν αρμόδια αλλά δεν δέχτηκε εισήγηση από αυτούς που είχαν τα ελικόπτερα…Η βασική ευθύνη είναι της Πυροσβεστικής. Ο υπεύθυνος δεν αξιολόγησε σωστά με αποτέλεσμα να μην δοθεί εντολή εκκένωσης από αυτούς που είχαν την ευθύνη και χάθηκαν 100 ζωές, περιουσίες και ανθρώπους με ψυχολογικά προβλήματα».

Ποιοι έχουν κληθεί

Με ενδιαφέρον βέβαια αναμένεται η απάντηση των επιτελών της πυροσβεστικής που θα κληθούν επίσης.  Η έρευνα κράτησε σχεδόν δυόμιση μήνες και οι εισαγγελείς που τη διενήργησαν αναμένεται να καλέσουν μεταξύ άλλων σε ανωμοτί εξηγήσεις την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου , τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, τον δήμαρχο Ραφήνας Ευάγγελο Μπουρνούς, τον πρώην γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, τον πρώην αρχηγό της Πυροσβεστικής Σωτήρη Τερζούδη, τον πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ Κωνσταντίνο Τσουβάλα, καθώς και στελέχη της πολιτικής προστασίας, της ΕΛΑΣ, της πυροσβεστικής και του Λιμενικού.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr