Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Μαρία Αντωνιάδου (πρόεδρος ΕΣΗΕΑ): Τι σημαίνει η κατάργηση του Αυτοφώρου για τους δημοσιογράφους  

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μαρία Αντωνιάδου (πρόεδρος ΕΣΗΕΑ): Τι σημαίνει η κατάργηση του Αυτοφώρου για τους δημοσιογράφους  

Δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ικανοποίησή μου για την κατάθεση στην Βουλή του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης με το οποίο προτείνεται η κατάργηση της διαδικασίας του αυτόφωρου, μεταξύ άλλων, και για τα δημοσιεύματα στον τύπο.

Αναλύει η Μαρία Αντωνιάδου

Γνωρίζουμε βέβαια ότι δεν πρόκειται για πλήρη κατάργηση, καθώς η διαδικασία του αυτόφωρου εξακολουθεί να προβλέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις την συνδρομή των οποίων θα κρίνουν οι εισαγγελείς, μολαταύτα πρόκειται για μια ρύθμιση η οποία, πιστεύουμε, θα μειώσει δραστικά τα περιστατικά κίνησης της αυτόφωρης διαδικασίας. Η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα της ΕΣΗΕΑ και των άλλων δημοσιογραφικών Ενώσεων και οφείλω να αναγνωρίσω ότι βρήκε ευρύτερη στήριξη και αποδοχή από το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου.

Τον αγώνα της κατάργησης του αυτόφωρου δεν τον δώσαμε μόνοι μας. Στην προσπάθεια της αυτή η ΕΣΗΕΑ είχε την αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων της οποίας ο Πρόεδρος Mogens BLICHER BJERREGÅRD επισκέφθηκε την Ελλάδα και παραβρέθηκε στις σχετικές διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία δεσμεύθηκε ρητά για την επίλυση του προβλήματος.

Είχαν προηγηθεί συναντήσεις του Δ.Σ. με τους εκπροσώπους Τύπου όλων των κομμάτων, Ράνια Σβίγκου (ΣΥΡΙΖΑ), Κων. Ζούλα (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ), Σταμάτη Μαλέλη – Νίκο Βοσδογάνη – Φίλιππο Φιλιππακόπουλο, (ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ), Γιάννη Γκιόκα (ΚΚΕ), Δημήτρη Τσιόδρα, Λίνα Παπαδάκη (ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ), Θόδωρο Τοσουνίδη (ΑΝΕΛ), Βασίλη Σπύρου – Διονύση Μποτώνη (ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ), οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειονότητα στήριξαν την πρωτοβουλία της ΕΣΗΕΑ για την κατάργηση του αυτοφώρου, με επερωτήσεις στη Βουλή και με την υποβολή σχετικών νομοθετικών πρωτοβουλιών.  

Η νομοθετική αυτή ρύθμιση όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε εφησυχασμό ούτε εμάς, την ΕΣΗΕΑ δηλαδή, ούτε τους συναδέλφους μας. Οι δημοσιογράφοι πρώτιστο καθήκον έχουν  να τηρούν απαρέγκλιτα τους κανόνες δεοντολογίας προς όφελος της ενημέρωσης, των πολιτών και της Δημοκρατίας.

Κατά συνέπεια αισθάνομαι την ανάγκη να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τα ακραίας χυδαιότητας και παντελώς αστήρικτα δημοσιεύματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και επαγρυπνούμε ώστε να απομονώσουμε και να αποβάλουμε από την μεγαλύτερη δημοσιογραφική Ένωση της χώρας τους «συναδέλφους» που υπηρετούν ενσυνείδητα τον κιτρινισμό και την χυδαιολογία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ