Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

«Μπαράζ» ερευνών για την Novartis

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Μπαράζ» ερευνών για την Novartis

Στο «μικροσκόπιο» ουκ ολίγων ερευνών μπαίνει η Novartis το επόμενο  χρονικό διάστημα. Όχι ωστόσο  για την  ουσία της υπόθεσης , που όλοι λίγο πολύ συμφωνούν ότι πρόκειται περί σκανδάλου-αν και από διαφορετική σκοπιά ο καθένας-  αλλά για  τους χειρισμούς που έγιναν γύρω από αυτήν από δικαστικούς λειτουργούς (και όχι μόνο),  οι οποίοι   με κάποιο τρόπο «ακούμπησαν» τη συγκεκριμένη δικογραφία.

Ποινικός και πειθαρχικός έλεγχος

Κατά αρχάς έχει ξεκινήσει η ποινική έρευνα από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα, μία  προκαταρκτική που άνοιξε μετά τις καταγγελίες του Ιωάννη Αγγελή περί παρεμβάσεων από θεσμικούς και «εξωθεσμικούς»  παράγοντες στην διερεύνηση της υπόθεσης. Ο κ. Δασούλας στο πλαίσιο της έρευνάς του θα διερευνήσει εάν έχουν τελεστεί αδικήματα όπως η απόπειρα  κατάχρησης εξουσίας. Και μεταξύ αυτών που θα κληθούν ενώπιόν του είναι οι «πρωταγωνιστές» των τελευταίων ημερών:  πρώτος  την ερχόμενη Παρασκευή ο κ. Αγγελής και κατόπιν  η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς κ. Ελένη Τουλουπάκη.

Η άλλη  έρευνα είναι η πειθαρχική  που  γίνεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας  (λόγω του βαθμού του κ. Αγγελή), ο οποίος θα ελεγχθεί μετά την παραγγελία του Υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου   για τα όσα φέρεται να του αποδίδει η κ. Τουλουπάκη. Το ότι δηλαδή αντέγραψε, εν απουσία της από το γραφείο,  το αρχείο της Διαφθοράς  παίρνοντας επίσης πρωτότυπα έγγραφα που μας είχαν στείλει οι Αμερικανοί για τα «έργα και τις ημέρες» της  φαρμακοβιομηχανίας.

Οι μηνύσεις

Πέραν  αυτών  όμως  υπάρχουν και πολιτικά  πρόσωπα  που τα ονόματά τους ενεπλάκησαν στην υπόθεση, και αντέδρασαν καταθέτοντας μηνύσεις  οι οποίες  στη συνέχεια αρχειοθετήθηκαν. Τώρα λοιπόν, θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν,  να ζητήσουν την ανάσυρση των μηνύσεών τους από το αρχείο (ήδη ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, έθεσε το θέμα). Ένα  αίτημα βέβαια,  που θα  εξεταστεί  από άλλον  Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αφού η Ξένη Δημητρίου αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης από το  «τιμόνι»  του Ανώτατου Δικαστηρίου,  στο τέλος Ιουνίου. Για την ιστορία,  τις συγκεκριμένες αρχειοθετήσεις   είχε κάνει ο κ.Αγγελής  με διαδικασίες «fasttruck» όπως λένε «άσπονδοι»  φίλοι του, «χωρίς καν να καλέσει –έστω τυπικά- ως μάρτυρες  όσους έκαναν  τις καταγγελίες».

Και η Βουλή

Παράλληλα όμως με τη δικαιοσύνη, οι χειρισμοί  γύρω από τη δικογραφία της Novartis, φαίνεται ότι θα απασχολήσουν και τη βουλή, ειδικά αν αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία.

Όπως  σημείωσε  χθες ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας  στον τηλεοπτικό σταθμό Open, «οι καταγγελίες  (σ.σ. εννοεί του κ. Αγγελή) είναι σοβαρές και θα πρέπει να διερευνηθούν (…) Οι καταγγελίες θα φτάσουν στη Βουλή. Είμαι αποφασισμένος να υπερασπιστώ τη θεσμική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Τη βουλή «έδειξε» και ο κ. Βενιζέλος  λόγω του ότι ο κ. Αγγελής  αναφέρεται  αφενός  στον «Ρασπούτιν» που είναι   κυβερνητικό στέλεχος  αφετέρου εμπλέκει και  το όνομα του Υπουργού   Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου. Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος  επειδή «γίνεται πλέον ρητή αναφορά σε μέλος της κυβέρνησης,  η σχετική δικογραφία πρέπει να διαβιβαστεί αμελλητί στη Βουλή», συμπληρώνοντας  ότι « Εννοείται  πως  θα επιληφθεί η νέα Βουλή που θα εκλεγεί στις 7 Ιουλίου και συγκαλείται στις 17 Ιουλίου».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ