Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Μ. Καλαντζόπουλος: Σκέψεις για το σχέδιο Νόμου για τη διαμεσολάβηση

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μ. Καλαντζόπουλος: Σκέψεις για το σχέδιο Νόμου για τη διαμεσολάβηση
  • Του Μιχάλη Καλαντζόπουλου*

Λίγες σκέψεις για το σχέδιο Νόμου για τη διαμεσολάβηση που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση:

Α) Στο υποχρεωτικό ενημερωτικό προστάδιο η παράσταση δικηγόρου είναι προαιρετική σε αντίθεση με τη διαδικασία της διαμεσολάβησης , στην οποία αν τα μέρη αποφασίσουν να υπαγάγουν τη διαφορά τους, η παράσταση του δικηγόρου είναι υποχρεωτική (Από την αιτιολογική έκθεση προκύπτει ότι η μη υποχωρητικότητα της παράστασης δικηγόρου στο ενημερωτικό στάδιο προσπαθεί να θεμελιωθεί στην απόφαση της Διοικητικής ολομέλειας του Αρείου Πάγου.  Μια κίνηση για την οποία προσωπικά έχω πολλάκις δηλώσει ότι δεν ήταν ορθή αλλά επιζήμια για το σώμα. Δυστυχώς αναθέσαμε σε άλλους να επιλύσουν τα του οίκου μας. Εν ολίγοις βάλαμε τα χέρια μας και βγάλαμε τα μάτια μας.

Β) Οι υπαγόμενες υποχρεωτικώς διαφορές είναι η τακτική Μονομελούς και Πολυμελούς καθώς και οι οικογενειακές διαφορές. Ο περιορισμός σε σχέση με το παρελθόν είναι ορθώς, καθώς ο θεσμός θα εφαρμοσθεί πιλοτικά.

Γ) Κέντρα εκπαίδευσης: Δυστυχώς επιλέγεται το πλήρες “ξεχαρβάλωμα” της εκπαίδευσης. Κανένα ουσιαστικό κριτήριο, καμία ουσιαστική προϋπόθεση και κάνεις έλεγχος των  κέντρων. Προφανώς τα συμφέροντα είναι ισχυρά! Φοβάμαι ότι η αγορά θα “γεμίσει” κέντρα αμφιβόλου ποιότητας που θα “πουλάνε” πτυχία. Ευλόγως μάλιστα τίθεται το ερώτημα γιατί το Υπουργείο Αυγουστιάτικα συνέστησε νομοπαρασκευαστική για τα κέντρα η οποία κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την εκπαίδευση και ενώ οι εκπρόσωποι του έδειχναν ότι συμφωνούσαν πέταξαν  κυριολεκτικά το σχέδιο που παραδόθηκε στο  καλάθι των αχρήστων. Ποιοί τελικά και πως αποφασίζουν!

Συμπερασματικά, το σχέδιο Νόμου έχει συνταχθεί από ανίδεους με το θεσμό της διαμεσολάβησης (και για άλλους πολλούς λόγους που ο χώρος εδώ δεν επαρκεί να αναλύσω), μακροπρόθεσμα θα ζημιώσει το θεσμό και δε σέβεται το κομβικό ρόλο του παραστάτη δικηγόρου. Διαμεσολάβηση χωρίς δικηγόρους δεν υπάρχει.

Εύχομαι και ελπίζω οι αρμόδιοι να προβούν άμεσα στις απαραίτητες αλλαγές.

Υ.Γ. Ο Νόμος 4512/18 κατά του οποίου και για την αναστολή του οποίου  δώσαμε λυσσαλέα των αγώνα μάλλον ήταν σε πιο σωστή κατεύθυνση…

*Δικηγόρος Διαμεσολαβητής, Γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Πρόεδρος του Αθηναϊκού Κέντρου Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών «Προμηθέας»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ