Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Μ. Σαλμάς στο dikastiko.gr για  Novartis : Γιατί; 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μ. Σαλμάς στο dikastiko.gr για  Novartis : Γιατί; 

Η είδηση της αρχειοθέτησης της έρευνας της υπόθεσης Novartis αναφορικά με το πρόσωπό μου επειδή δεν βρέθηκε καμία ένδειξη για ξέπλυμα χρήματος ή για δωροδοκία γράφτηκε σε μερικά μονόστηλα στις πίσω σελίδες κάποιων εφημερίδων. Μέσα στο καλοκαίρι. Σίγουρα δεν έτυχε της ίδιας υποδοχής από τα ΜΜΕ που έτυχε η είδηση ότι ήμουν ένας εκ των 10 εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων στην υπόθεση.

Γράφει ο τ. Υπουργός Μάριος Σαλμάς

Την φωτογραφία μου την είχα δει σε δεκάδες πρωτοσέλιδα Ελληνικών και ξένων εφημερίδων ως εμπλεκόμενος. Μέτρησα από την αποδελτίωση που έχω 37.437 αναφορές αρνητικές στο πρόσωπό μου από ιστοσελίδες τους 19 μήνες που είναι σε εκκρεμότητα η υπόθεση για εμένα, 1.736 αναφορές στην τηλεόραση 3.576 αναφορές στο ραδιόφωνο και 1.598 δημοσιεύματα σε εφημερίδες.

Σήμερα αν κάποιος ασθενής μπει στο διαδίκτυο για να πάρει πληροφορίες για τις υπηρεσίες που παρέχω ως γιατρός και επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου θα δει «Σαλμάς σκάνδαλο», «Σαλμάς Novartis» και δεκάδες αναφορές σε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες που ο καθένας προκειμένου να εμπλουτίσει το ρεπορτάζ επινοούσε για το χρώμα, το ύφασμα και την μάρκα του σακακιού που φορούσα όταν η εσωτερική του τσέπη φιλοξενούσε κάτι πενηντάρικα που όλως τυχαίως είδε ένας γνωστός πλέον ψευδομάρτυρας. 

Γιατί; 

Οι συμμαθητές της κόρης μου – ο γιός μου είναι ευτυχώς μικρότερος – όταν «γκουγκλάρουν» το όνομά της εμφανίζεται ένας τύπος με το ίδιο επώνυμο εμπλεκόμενος με την Novartis πολιτικός που δωροδοκήθηκε και ελέγχεται για ξέπλυμα χρήματος που διεγείρει την παιδική περιέργεια να την ρωτήσουν τι σχέση έχεις με αυτόν.

Γιατί;

Η μητέρα μου – ευτυχώς ο πατέρας μου δεν πρόλαβε να ζήσει όλο αυτό τα τελευταία 2 χρόνια – στα 86 της έπρεπε να στεναχωριέται κάθε πρωί από τα επικριτικά βλέμματα μιας φτωχής γειτονιάς που μεγάλωσα στην Αμφιλοχία.

Γιατί; 

Όταν έμπαινα στην κλινική να χειρουργήσω με συναντούσαν άγνωστοι άνθρωποι και μου έλεγαν μη στεναχωριέσαι δεν πιστεύουμε τίποτα για σένα και κάποια φορά ένα ζευγάρι που περίμενε στο σαλόνι ψιθύρισε ο ένας στον άλλο χωρίς να υπολογίσει ότι το άκουσα «ο Σαλμάς που είναι μπλεγμένος στη Novartis».

Γιατί;

Την ημέρα που στήθηκαν στην Βουλή οι δέκα κάλπες να παραπεμφθούμε θυμάμαι όταν μπήκα αργότερα στον θάλαμο να δω τους χειρουργημένους ασθενείς μου η τηλεόραση έπαιζε την παραπομπή μου για το αδίκημα της δωροδοκίας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα βλέμματά τους που πρόδιδαν την αμηχανία που αισθάνθηκαν. Σκέφτηκα να τους πω ότι πρόκειται για συνωνυμία αλλά μοιάζαμε καταπληκτικά.  Λίγες μέρες πριν τις εκλογές επισκέφθηκα μία λαϊκή αγορά στο Αγρίνιο και κάποιος φώναξε πολύ δυνατά μέσα στον κόσμο. «Ρε Σαλμά μήπως έμεινε κανένα πακετάκι από την Novartis και για εμάς που είμαστε ταλαίπωροι;» Ήθελα να ανοίξει η γη να με καταπιεί. Και κάποιοι άλλοι πολλοί φίλοι όταν με πήραν μετά τις εκλογές να με συγχαρούν για την επανεκλογή μου, μου  εκμυστηρεύτηκαν ότι δυσκολεύτηκαν να πείσουν περισσότερους να με ψηφίσουν αφού συναντούσαν την απάντηση «Μα είναι υπόδικος» – Οι περισσότεροι πολίτες δεν γνωρίζουν τις διαφορές προκαταρκτικής εξέτασης, άσκησης δίωξης, ανακριτικής διαδικασίας, ακροαματικής διαδικασίας κοκ.

Γιατί;

Ελάτε στην θέση μου να μπαίνεις στο κατάμεστο αμφιθέατρο της Ανατομίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών για να κάνεις μάθημα σε 300 αυριανούς γιατρούς και την προηγούμενη όλα τα δελτία ειδήσεων να λένε ότι ο καθηγητής τους ελέγχεται και παραπέμπεται από την Βουλή για διερεύνηση του αδικήματος της δωροδοκίας.

Γιατί;

Γιατί ο βασικός πρωταγωνιστής των αθέμιτων πρακτικών των φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα προκειμένου να την γλιτώσει, εξασφάλισε παρανόμως καθεστώς προστασίας μάρτυρα και είπε ότι μετά από μία συνάντηση με φαρμακευτική εταιρεία που δεν θυμάται ποια είναι είδε στο εσωτερικό τσεπάκι από το σακάκι μου κάτι πενηντάρικα. – Να σημειώσω για να ελαφρύνω το ύφος της εξομολόγησης ότι ποτέ δεν φόρεσα διαφανή κουστούμια, σπάνια σκύβω μπροστά σε άλλους και συμπτωματικά για στυλιστικούς λόγους ο ράφτης μου πάντα έχει ραμμένες τις εσωτερικές τσέπες -. 

Και γιατί κανείς δεν τον ρώτησε εκείνη την ώρα: «Για προσπάθησε να θυμηθείς είναι σοβαρό αυτό που λες. Πότε; Που; Ποιος; και Πόσα; και Γιατί;» Τόσο απλά. Και τίθεται εύλογα το ερώτημα. Είναι τόσο εύκολο στην Ελλάδα κάποιος με 4 γραμμές μυθιστορηματική κατάθεση να ταλαιπωρήσει τόσους πολλούς ανθρώπους για τόσο μεγάλο διάστημα. Και δεν εννοώ τους εμπλεκόμενους.

Εννοώ τους δικαστικούς λειτουργούς που ξόδεψαν τόσες εργατοώρες για να καταλήξουν – ευτυχώς – ότι δεν μπορεί ο μόνος Υπουργός που εντόπισε τις αθέμιτες πρακτικές της εταιρείας Novartis με έρευνα που διέταξε τον Νοέμβριο του 2012, ο πρώην Υπουργός που έδωσε το έναυσμα να ξεκινήσουν οι έρευνες στην Ελλάδα – υπάρχει ένορκη επώνυμη κατάθεσή μου στην κυρία Ράϊκου από τον Ιανουάριο του 2017 –   με τεράστιο προσωπικό κόστος, ο πρώην Υπουργός που πολέμησε με έργα την διαφθορά και την σπατάλη στον χώρο του φαρμάκου (αλλαγή τρόπου τιμολόγησης των φαρμάκων, αλλαγή μηχανισμού απώλειας της προστασίας δεδομένων των πρωτότυπων φαρμάκων με υποδιπλασιασμό της τιμής τους, ολοκλήρωση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, αποζημίωση για πρώτη φορά των φαρμάκων σε ασφαλιστική τιμή αντί της λιανικής από το ασφαλιστικό σύστημα, συνταγογράφηση με την δραστική ουσία, ταυτοποίηση του κάθε φαρμακευτικού σκευάσματος με τον μοναδιαίο αριθμό και παρακολούθηση της πορείας του με βάση δεδομένων όλων των μοναδιαίων αριθμών, υδατογραφημένες ταινίες γνησιότητας φαρμάκων, έλεγχος και ανά περίπτωση απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών), ο άνθρωπος που μείωσε κατά 30% με ένα δελτίο τιμών τον τζίρο της Novartis στην Ελλάδα, ο άνθρωπος που η Novartis σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις πολεμούσε με δημοσιεύματα, ο άνθρωπος που δεν πήρε καμία ευνοϊκή απόφαση για την συγκεκριμένη εταιρεία, ο άνθρωπος που μείωσε 23% μεσοσταθμικά τις τιμές των φαρμάκων και ο πρώην Υπουργός που μείωσε την φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα 1,2 δις ευρώ τον χρόνο δηλαδή σωρευτικά μέχρι σήμερα 9 δις ευρώ, να δωροδοκείται για να τα κάνει όλα αυτά.

ΥΓ. Ποτέ όταν έκανα αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν περίμενα αυτή να ήταν η ανταμοιβή μου, αλλά προφανώς μου διέφυγαν τα πολλά παραδείγματα της Ελληνικής Ιστορίας από αρχαιοτάτων χρόνων.

*αν. Υπουργός Υγείας, επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, χειρουργός ορθοπεδικός και αθλητίατρος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ