Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Νίκος Ελευθερόγλου: Έσπειραν ανέμους θερίζουν θύελλες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νίκος Ελευθερόγλου: Έσπειραν ανέμους θερίζουν θύελλες

Κάποιοι είχαν βιαστεί να προβλέψουν το τέλος της ιστορίας, των εθνικισμών, των κρατών και μια σειρά από άλλα πράγματα. Δυστυχώς ο Φράνσις Φουκουγιάμα δεν επιβεβαιώθηκε και πλέον ζούμε την σύγκρουση των πολιτισμών που υποστήριζε προφητικά ο Χάντινγκτον Σάμιουελ.

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου*

Ο Φουκουγιάμα που ονειρευόταν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης, μια παγκόσμια ειρήνη μετά το τέλος των ιδεολογιών και του ψυχρού πολέμου έκανε την επιθυμία του πραγματικότητα.

Αντίθετα, έλεγε ο Χάντινγκτον , οι αντιθέσεις τώρα έχουν εστιαστεί στις πολιτισμικές διαφορές. Τότε είχαν στραφεί πολλοί εναντίον του και στην Ελλάδα. Σήμερα επιβεβαιώνεται γιατί κάποιοι άνοιξαν την πόρτα του…τρελάδικου. Είναι εκείνοι που θεώρησαν τους εαυτούς τους πλανητάρχες και αποφάσισαν να κάνουν τους σερίφηδες στον πλανήτη.

Εκείνο που δεν πρόβλεψαν ήταν ότι σπέρνοντας ανέμους θα θέριζαν θύελλες. Τα όσα βιώνουμε στη Νέα Ζηλανδία ή στην Ολλανδία, ή σε άλλα σημεία του πλανήτη, είναι απότοκα ενός κόσμου ανισόρροπου, που τα προσφυγικά κύματα έφεραν στην επιφάνεια, εθνικισμούς και ρατσισμούς που εκτιμούσαμε ότι είχαν μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Η σύγκρουση των πολιτισμών που μόλις ξεκίνησε μας θυμίζει ότι ανοίξαμε ως Δύση το Κουτί της Πανδώρας και γέμισε ο κόσμος μίσος. Τώρα απλώς πληρώνουμε το τίμημα των λάθος επιλογών. Το ερώτημα είναι εάν και πως μπορεί να σταματήσει αυτό το κύμα που οδηγεί την ανθρωπότητα στο χείλος του γκρεμού και τους πολίτες σε ένα καθεστώς ανασφάλειας και τρόμου.

Μέσα στο οποίο οι φανατικοί και οι μακελάρηδες θα κάνουν…παιχνίδι, δουλεύοντας για άλλους. Η για να μην πω για άλλον…

*Δημοσιογράφος – ιστορικός, Διευθυντής Σύνταξης εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ