Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Νίκος Ελευθερόγλου: Δικαιοσύνη, «δώρα» και Πολιτεία…

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νίκος Ελευθερόγλου: Δικαιοσύνη, «δώρα» και Πολιτεία…

Για άλλη μια φορά η δικαιοσύνη θα κληθεί να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Δηλαδή να κάνει τη δουλειά που οφείλουν να πράττουν οι πολιτικοί. Και αναφέρομαι στην περίπτωση της αναμενόμενης απόφασης της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα «δώρα» στο δημόσιο.

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου*

Κάθε σώφρων άνθρωπος γνωρίζει και αναγνωρίζει ότι η τότε κυβέρνηση τα έκοψε, όχι γιατί ήταν νόμιμο, όχι γιατί ήταν συνταγματικό, αλλά γιατί έπρεπε να της βγουν τα νούμερα. Οι δανειστές πίεζαν και το πιο εύκολο ήταν να κόψουν εν μια νυκτί τα «δώρα» στο δημόσιο, γνωρίζοντας ότι μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση αυτοί θα είχαν… απομακρυνθεί από την εξουσία και από τις ευθύνες τους.

Σήμερα αντί η κυβέρνηση να διορθώσει μια ακόμη μνημονιακή αδικία, επέλεξε να πετάξει το μπαλάκι στη δικαιοσύνη και να ταλαιπωρήσει χιλιάδες ανθρώπους.  Θα κληθεί λοιπόν το ΣτΕ να ασκήσει και σε αυτήν την περίπτωση, όπως και σε άλλες περιπτώσεις του παρελθόντος δημοσιονομική πολιτική. Χωρίς να είναι αυτός ο ρόλος του.

Διότι η συγκεκριμένη λειτουργία ανήκει εξ ολοκλήρου την Πολιτεία και τα εντεταλμένα όργανά της. Το ΣτΕ οφείλει να γνωμοδοτήσει για τη νομιμότητα και τη Συνταγματικότητα του Νόμου. Όπως το πάνε όμως φέρνουν τους δικαστές στο δίλημμα ή του να αποδώσουν δικαιοσύνη ή να τινάξουν την μπάνκα στον αέρα. Για αυτό ως συνήθως θα υπάρξει μια σολομώντεια απόφαση.

Και όλα αυτά γιατί οι κυβερνώντες ενώ γνωρίζουν δεν τολμούν. Στόχος τους όπως και των προηγουμένων είναι να πετάξουν το μπαλάκι στους επόμενους. Αλλά βλέπεις η ιστορία εκδικείται με τους δικούς τους όρους. Το πιθανότερο είναι την όποια απόφαση να κληθούν να την εφαρμόσουν εκείνοι οι οποίοι δημιούργησαν το πρόβλημα. Να πάρουν δηλαδή μεταχρονολογημένα την… καυτή πατάτα που άφησαν.

Το κακό είναι ότι θα έχουν ξοδευτεί και ταλαιπωρηθεί χιλιάδες άνθρωποι. Αλλά θα μου πείτε και ποιος νοιάστηκε για αυτό;

*δημοσιογράφος-ιστορικός, Διευθυντής Σύνταξης εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ