Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Νίκος Ελευθερόγλου: Οι προκλήσεις δεν θα σταματήσουν!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νίκος Ελευθερόγλου: Οι προκλήσεις δεν θα σταματήσουν!

Σε λίγα 24ωρα θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της G20 η συνάντηση του Ντόναλντ Τράμπ και του Ταγίπ Ερντογάν. Εκεί θα έχουμε την πρώτη πραγματική εικόνα για το που πράγματι το πάει η Τουρκία. Δηλαδή κατά πόσο τα παιχνίδια που κάνει σε Αιγαίο και Κύπρο, γίνονται για να κατοχυρώσει διαπραγματευτικές θέσεις ή το πάει κάπου αλλού.

Αναλύει ο δημοσιογράφος Νίκος Ελευθερόγλου*

Αν στείλει του S-400 να σημαδεύουν το Ιράν ή εάν ο στόχος τους είναι η Ελλάδα και η Ευρώπη γενικότερα. Από τη συνάντηση αυτή θα φανούν πολλά και καλό θα είναι η χώρα μας να είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα.

Να έχει δηλαδή όλα τα σενάρια μπροστά της και κυρίως να έχει καλή πληροφόρηση, από ανοικτούς διαύλους.

Τα γράφουμε όλα αυτά, για έναν και μόνο λόγο. Διότι η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να αποφύγει τα τραγικά λάθη διαχείρισης που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε ότι αφορά τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων.

Δυστυχώς ο κ. Τσίπρας, ουδέποτε ενέπλεξε τα άλλα κόμματα στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων. Αντί να τα κρατά ενήμερα, στεγανοποίησε την πληροφόρηση, με αποτέλεσμα να εμποδίζει τη χάραξη πραγματικά εθνικής στρατηγικής.

Αυτό φάνηκε και στο θέμα των Σκοπίων, αλλά και σε ζητήματα που αφορούν τους γείτονές μας, τόσο βόρεια όσο και ανατολικά.

Για αυτό ο επόμενος πρωθυπουργός αλλά και επόμενοι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, πρέπει να αλλάξουν φιλοσοφία και αντί να σκέπτονται κομματικά, να σκεφθούν εθνικά.

Απαιτείται να βρεθούν άνθρωποι-κλειδιά, που θα συνομιλούν και θα ενημερώνουν τους αρχηγούς. Πρόσωπα κύρους και εμπιστοσύνης. Υπήρχαν στο παρελθόν, ας τα βρουν και τώρα.

Να δημιουργηθεί επιτέλους, όπως συμβαίνει και σε άλλα κράτη, Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Να συνεδριάζει υπό την προεδρία του πρωθυπουργού με στόχο να χαράσσει εθνική στρατηγική και να εισηγείται πολιτικές. Κυρίως να εξετάζει σενάρια, ώστε επιτέλους η Ελλάδα να έχει εναλλακτικές και να βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από το να κυνηγά την ουρά της, αντιμετωπίζοντας θέματα εκ των υστέρων και αφού έχουν ανακύψει.

Οι προκλήσεις της Άγκυρας, αλλά και της Αλβανίας δεν θα σταματήσουν. Για αυτό είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο να εφαρμοσθούν τα παραπάνω.

*Διευθυντής newsbreak.gr, Σύμβουλος έκδοσης εφημερίδας «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ