Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Νίκος Ελευθερόγλου: Όταν τσακώνονται τα… βουβάλια

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νίκος Ελευθερόγλου: Όταν τσακώνονται τα… βουβάλια

Παρακολούθησα με μεγάλο ενδιαφέρον τόσο τι έγινε στη FYROΜ, όσο και στην Ελλάδα όλα όσα έγιναν στο… δρόμο για το κλείσιμο της συμφωνίας των Πρεσπών. Είμαι βέβαιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, δεν επιθυμούσε μια λύση με το όνομα Μακεδονία στο γειτονικό κράτος.

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Όπως είμαι επίσης εξίσου βέβαιος ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της FYROM, δεν επιθυμούσε από τη μεριά της τη λύση της Βορείου Μακεδονίας και στο τέλος των οραμάτων τους ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η ψήφιση της συμφωνίας και στις δυο πλευρές είχε και θα έχει τριγμούς, που θα ξεπεραστούν (αν ξεπεραστούν) στο βάθος του χρόνου και φυσικά εάν δεν μεσολαβήσουν ηγεσίες στις δυο χώρες που θα ξύσουν εκ νέου πληγές.

Φαίνεται πως και οι δυο πλευρές δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι όταν τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια. Και η πραγματικότητα είναι ότι στην περιοχή όχι σήμερα, αλλά από τότε που διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση και τα κράτη δορυφόροι τους, μεταξύ των οποίων ήταν και η Γιουγκοσλαβία παρά το διαζύγιο που είχε πάρει ο Τίτο, ο χώρος των Βαλκανίων αποτέλεσε προνομιακό πεδίο συγκρούσεων των βουβαλιών.

Σήμερα η κόντρα αυτή έχει επιστρέψει. Ο… καυγάς FYROM και Ελλάδας, γίνεται στη σκιά των πραγματικών καυγάδων μεταξύ των ΗΠΑ, Γερμανίας κλπ από την μια της Ρωσίας, Τουρκίας από την άλλη. Απλώς εμείς βρεθήκαμε για άλλους λόγους στη μέση μιας μεγάλης κόντρας που θυμίζει εκτός από γεωπολιτικά συμφέροντα και ενεργειακά. Αυτό είναι το ζουμί της υπόθεσης. Απλώς Ελλάδα και FYROM, βρέθηκαν και το 1992 και σήμερα στη μέση εξελίξεων στην περιοχή. Ο κόσμος για άλλη μια φορά αλλάζει και η χώρα μας βρίσκεται… ανοικτή.

Δυστυχώς τα Μνημόνια δεν άλλαξαν μόνο τη ζωή μας οικονομικά, αλλά την αλλάζουν και σε θέματα εθνικά. Όσο και αν μας πονάει αυτό συμβαίνει και μας οδηγεί σε επώδυνους συμβιβασμούς.. Στη FYROM δεν χρειάστηκαν κάτι αντίστοιχο εκεί τους απείλησαν απλά με διαμελισμό. Σίγουρα ο μεσολαβητής, εκτός από υπηρεσίες που πούλησε και στις δυο πλευρές, έβγαλε πολλά περισσότερα. Αυτά θα φανούν στο βάθος του χρόνου…

*δημοσιογράφος, Διευθυντής Σύνταξης εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ