Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Νίκος Λαγαρίας: Η πολιτιστική «χρεοκοπία» της Συμφωνίας των Πρεσπών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νίκος Λαγαρίας: Η πολιτιστική «χρεοκοπία» της Συμφωνίας των Πρεσπών

Στην εκδήλωση της 13.1.2019 με θέμα «Το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών», ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας είπε πως η «Βόρεια Μακεδονία αποδέχθηκε ότι ο πολιτισμός της δεν έχει σχέση με τον αρχαιοελληνικό Μακεδονικό πολιτισμό».

Στο άρθρο 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών καταγράφεται η εκατέρωθεν αντίληψη των συμβαλλόμενων Μερών ως προς τους όρους «Μακεδονία» και Μακεδόνας».

Γράφει ο δικηγόρος Νίκος Λαγαρίας

Η Ελληνική πλευρά, αφενός, αντιλαμβάνεται τους όρους αυτούς ως αναπόσπαστο μέρος του Ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα (άρθρο 7.2 της Συμφωνίας), χωρίς να χρειαστεί να κάνει ειδικότερη μνεία στον «αρχαιοελληνικό Μακεδονικό πολιτισμό».

Οι γείτονες, αφετέρου, αντιλαμβάνονται τους όρους αυτούς ως μέρος της «δικής τους ιστορίας, πολιτισμού και κληρονομιάς», που είναι «διακριτώς διαφορετικά απ’ αυτά που αναφέρονται στο άρθρο 7.2» (άρθρο 7 παράγραφος 3 της Συμφωνίας).

Αναφέρονται δηλαδή σ’ έναν Μακεδονικό πολιτισμό που δεν σχετίζεται με τον Ελληνικό, από την αρχαιότητα έως σήμερα, σαν να υφίστανται δύο αρχαίοι Μακεδονικοί πολιτισμοί.

Επομένως, το άρθρο 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών καταγράφει τη σαφή διαφωνία των συμβαλλόμενων Μερών, δηλαδή την μη συναντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας».

Η αντίληψη των φίλων γειτόνων, όπως εκφράζεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 7, δεν μπορεί παρά να υπονοεί και να επιδιώκει τελικά τον αφελληνισμό, στο μέτρο του δυνατού φυσικά, της ιστορίας και του πολιτισμού της αρχαίας Μακεδονίας.

Και αυτό, σύμφωνα με τις παγκόσμιες, καθολικές και διαχρονικές παραδοχές, καθιστά τη Συμφωνία πολιτιστικά «χρεοκοπημένη».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ