Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Νίκος Λαγαρίας: Νέα ηγεσία Αρείου Πάγου! Έγιναν οι προαγωγές, ή τώρα αρχίζει το πρόβλημα;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νίκος Λαγαρίας: Νέα ηγεσία Αρείου Πάγου! Έγιναν οι προαγωγές, ή τώρα αρχίζει το πρόβλημα;

Κατά το άρθρο 49 παρ. 3α΄ του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, εφαρμοστική διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 90 του Συντάγματος, «οι προαγωγές στις θέσεις του … Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου … ενεργούνται με Προεδρικό Διάταγμα μετά από πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου».

Αναλύει ο δικηγόρος Νίκος Λαγαρίας

Ως γνωστόν, το Υπουργικό Συμβούλιο κατέληξε ήδη στην πρότασή του, την οποία πέμπει άμεσα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα των προαγωγών.

Κατά την παράγραφο 5 του άρθρου 88 του Συντάγματος ο Πρόεδρος  και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας τους, και ως ημέρα που συμπληρώνεται το όριο είναι εν προκειμένω η 30η Ιουνίου τρέχοντος έτους.

Για το λόγο αυτό το Προεδρικό Διάταγμα των προαγωγών θα πρέπει να εκδοθεί μετά την ημερομηνία αυτή, ώστε να μη συνυπάρξουν υπηρεσιακά, έστω και λίγες μόνο ημέρες, δύο Πρόεδροι και δύο Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου, αυτοί που αποχωρούν ομαλά από την υπηρεσία και αυτοί που προάγονται.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ενώπιον του ελληνικού λαού το βράδυ των εκλογών της 26ης Μαΐου, ότι θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη εθνικών εκλογών αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της 2ης Ιουνίου, λόγω της δυσαρμονίας μεταξύ λαού και παρούσας Βουλής, κατ’ επέκταση δε και της Κυβέρνησης την οποία η Βουλή αυτή στηρίζει.

Επισημαίνεται ότι ο Πρωθυπουργός δεν επικαλέστηκε ένα εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας, ως τον λόγο που προκαλεί το αίτημά του για προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών, αν και θα μπορούσε να το είχε κάνει, «εθιμικά», σύμφωνα με το άρθρο 41 παρ. 2 του Συντάγματος («O Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαλύει τη Bουλή με πρόταση της Kυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας …»).

Αυτό σημαίνει ότι η προσφυγή στις κάλπες γίνεται, ατύπως μεν προς το παρόν, σαφώς δε, λόγω παραίτησης της Κυβέρνησης, γεγονός που θα πρέπει να έχει ως αναγκαία συνέπεια, σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή της παραγράφου 3 του άρθρου 37 του Συντάγματος, το διορισμό μιας υπηρεσιακής Κυβέρνησης για τη διενέργεια των επόμενων εθνικών εκλογών (οράτε και σχετική δήλωση του Ομότιμου Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Αν. Μανιτάκη στην εφημερίδα «Καθημερινή», με τίτλο «Καταδολίευση του Συντάγματος ενδεχόμενες αλλαγές στη Δικαιοσύνη προ των εκλογών»).

Συνεπώς κατά τον κρίσιμο χρόνο, μετά την 30η Ιουνίου δηλαδή, όταν θα λήξει ομαλά η θητεία του Προέδρου και της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, είναι αμφίβολο αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκδώσει χωρίς νομικό – συνταγματικό προβληματισμό το αναφερόμενο Προεδρικό Διάταγμα προαγωγών στη βάση της πρότασης του υφιστάμενου σήμερα Υπουργικού Συμβουλίου, η θητεία του οποίου θα πρέπει να λήξει εκ των πραγμάτων, ως άνω, με την εξαγγελθείσα παραίτηση της Κυβέρνησης και την επικείμενη προκήρυξη των εθνικών εκλογών στις αμέσως επόμενες ημέρες.

Και τούτο διότι σ’ εκείνο το χρονικό σημείο (30/6 και μετά) η αρμοδιότητα για την υποβολή πρότασης προαγωγών θα (πρέπει να) ανήκει είτε στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, αυτό της υπηρεσιακής Κυβέρνησης δηλαδή, που θα (πρέπει  να) διοριστεί με την παραίτηση της Κυβέρνησης και την προκήρυξη των εκλογών, αν μπορεί βέβαια ποτέ να θεωρηθεί ότι ένα τέτοιο, προσωρινό Υπουργικό Συμβούλιο, μπορεί να ασκήσει μια τέτοια αρμοδιότητα, είτε – και πάντως – στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο που θα προκύψει από εθνικές εκλογές.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθυστερήσει την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος προαγωγών αναμένοντας ευλόγως το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, όπως ήδη αναφέρουν κάποιες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ήδη διατυπωθείσα πρόταση του παρόντος Υπουργικού Συμβουλίου, πέραν του ότι  θα έχει καταστεί, χρονικώς τουλάχιστον, συνταγματικά ανεπίκαιρη, θα μπορούσε ενδεχομένως ακόμα και να ανακληθεί πριν την έκδοση του Π.Δ., ως μια μη εκτελεστή κυβερνητική πρόταση, από το επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο που θα προκύψει από εθνικές εκλογές, αν αυτό κρίνει ότι δεν συμφωνεί με την ουσία της πρότασης, και εφόσον βεβαίως υποτεθεί – κριθεί ότι η πρόταση αυτή θα διατηρεί μέχρι τότε την τυπική ισχύ της.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ