Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Νίκος Λαγαρίας : “Οι πολιτικές κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα. Η ανάγκη για μια νέα προσέγγιση”.

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νίκος Λαγαρίας : “Οι πολιτικές κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα. Η ανάγκη για μια νέα προσέγγιση”.

Η διαφθορά στην Ελλάδα είναι ένα συστημικό πρόβλημα πολιτικών διαστάσεων. Παρατηρούνται δημοκρατικές/θεσμικές δυσλειτουργίες, διαπλοκή των εξουσιών με τα Media και ανοχή (ή και συνενοχή) των πολιτών στα φαινόμενα διαφθοράς. Η διαφθορά, η κακοδιοίκηση, η ευνοιοκρατία, συνιστούν εμπόδια στην προσπάθεια οικονομικής ανόρθωσης της χώρας.

Η καταπολέμησή τους θα αποτελέσει τη βέλτιστη θεσμική μεταρρύθμιση και υποδομή για την ανάπτυξη και την ευημερία. Οι πολιτικές αντι – διαφθοράς στην Ελλάδα σήμερα διαπνέονται από κατασταλτική αντίληψη («πάταξη», «κυνήγι απατεώνων», «αδιάφθοροι» κλπ.).

Γράφει ο δικηγόρος Νίκος Λαγαρίας

Αυτό οφείλεται στο μύθο που λέει ότι στη διαφθορά φταίνε πάντα οι άλλοι. Η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της και να υιοθετήσει μια κουλτούρα ανοικτής διοίκησης.  Υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης, μεταξύ πολιτών – Κυβέρνησης – Κράτους, με επίκεντρο τη διαφθορά. Απαιτείται νέα προσέγγιση, ισόρροπα μέτρα πρόληψης και καταστολής. Πρόληψη, ιδίως με αυτοδέσμευση της Κυβέρνησης και του Κράτους για Ανοικτή Διακυβέρνηση-ακεραιότητα-λογοδοσία-ποιότητα-αξιολόγηση. Καταστολή, ιδίως με ανεξάρτητη και αποτελεσματική Δικαιοσύνη.

Μια ολοκληρωμένη πολιτική πρόληψης και καταστολής, προϋποθέτει (και μπορεί να προέλθει μόνο από) μια Καλή Διακυβέρνηση (Good Governance), δηλαδή από τις παγκόσμια βέλτιστες πρακτικές διακυβέρνησης, προσαρμοσμένες στις ελληνικές απαιτήσεις. Οι πολίτες ζητούν καλύτερη Δημοκρατία.

Σήμερα, «τρέχουν» παράλληλα δύο διαφορετικά σχέδια δράσης, από διαφορετικούς κυβερνητικούς φορείς: α) το σχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς και β) το σχέδιο για την Ανοικτή Διακυβέρνηση (της «Συμμαχίας» Οpen Government Partnership). Τα σχέδια αυτά μπορούν, αλλά και πρέπει, να εμπλουτιστούν με συγκεκριμένες δράσεις (προτείνονται στο κείμενο που ακολουθεί). 

Περαιτέρω, προτείνεται εναρμόνιση των δύο σχεδίων (σύζευξη), προκειμένου να επιτευχθεί η διαλειτουργικότητά τους. Επίσης προτείνεται:

  • α) σχετική δημόσια διαβούλευση, προκειμένου να ενδυναμωθεί η συμμετοχική δημοκρατία σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα,
  • β) επεξεργασία από τις συναρμόδιες Επιτροπές Θεσμών και Διαφάνειας, Δημόσιας Διοίκησης-Δημόσιας Τάξης-Δικαιοσύνης και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και
  •  γ) ψήφιση-αποδοχή των σχεδίων από την Ολομέλειά της, προκειμένου να αποκτήσουν το αρμόζον κύρος δημοκρατικής νομιμοποίησης και τα εχέγγυα για τη συναινετική εφαρμογή τους.

Τέλος, εν όψει της συνταγματικής αναθεώρησης προτείνεται:

  • α) ρητή, άμεση κατοχύρωση της φανερής δράσης της Κυβέρνησης και της δημόσιας διοίκησης (Διαφάνεια – Ανοικτή Διακυβέρνηση – Λογοδοσία) και
  • β) ενδυνάμωση της συνταγματικής προστασίας της Σφαίρας της Δημοσιότητας (δικαιώματος πληροφορείν-πληροφορείσθαι, με ελεύθερα Media και διαδίκτυο).

Διαβάστε ΕΔΩ όλη την πρόταση του δικηγόρου Νίκου Λαγαρία

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ