Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Νικόλαος Λαδής: Πλήγμα για τους δικηγόρους από τα στερεοτυπικά αφηγήματα!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νικόλαος Λαδής: Πλήγμα για τους δικηγόρους από τα στερεοτυπικά αφηγήματα!

Το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας φέρνει πράγματι νέα δεδομένα για τους δανειολήπτες δυστυχώς όμως για τους δικηγόρους απλά αποτελεί μια προσπάθεια, συνέχισης υποβάθμισης του ρόλου τους επιβεβαιώνοντας τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα: πολλές ώρες εργασίας, μεγάλη ψυχολογική πίεση, πολύ διάβασμα, η ελαχιστότατη των αμοιβών, καμία απολύτως κοινωνική αναγνώριση του ρόλου που επιτελούν στο πλαίσιο της κοινωνικής και δικαιοδοτικής λειτουργίας.

Γράφει ο δικηγόρος Νικόλαος Λαδής

Αρκεί μόλις μια επιδερμική διηγηματικού χαρακτήρα κάλυψη δέκα παραγράφων προκειμένου να αναδειχθούν  τα «νέα δεδομένα» και οι διαχρονικές στερεοτυπικές παραδοχές, που θέλουν τους δικηγόρους «επίορκους κακούργους», οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την εμπιστοσύνη και την αφέλεια των πελατών τους, τους εξαπατούν συστηματικά προκειμένου να πλουτίσουν.

(Αναρωτιέμαι φυσικά, δεδομένου ότι είμαστε τόσο πλούσιοι, γιατί κάθε φορά που είμαι με συναδέλφους προβληματιζόμαστε για το πώς θα καλύψουμε τα λειτουργικά έξοδα του γραφείου ορισμένους μήνες ).

«Ευτυχώς» όμως που υπάρχουν και οι τράπεζες για να αποκαταστήσουν την αλήθεια και την ηθική τάξη των πραγμάτων και να μας αποκαλύψουν πως οι δικηγόροι  πουλάμε χρόνο (sic)!

Υπάρχουν άραγε δικηγόροι που δεν κάνουν σωστά τη δουλεία τους ; Υπάρχουν άραγε δημοσιογράφοι που προτιμούν τα εύκολα γενικευμένα συμπεράσματα, τα οποία οδηγούν σε στερεοτυπικά αξιώματα που χαρακτηρίζουν συλλήβδην επαγγελματικούς κλάδους;

Στην άλλη πλευρά από την αφηγηματική  πραγματικότητα που παρουσιάζεται σε άρθρο του ηλεκτρονικού τύπου και τιτλοφορείται «Πλήγμα για τους δικηγόρους από τον νέο νόμο Κατσέλη» υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα εκατοντάδων νέων συναδέλφων, οι οποίοι με αίσθημα ευθύνης δέχονται  πενιχρές αμοιβές προκειμένου να εκπροσωπήσουν  εντολείς τους σε υποθέσεις ρύθμισης οφειλών διαθέτοντας αρκετές ώρες από τον εργασιακό τους χρόνο, παριστάμενοι σε απομακρυσμένα ειρηνοδικεία, στο πλαίσιο όχι κάποιας «χρυσής φάμπρικας» αλλά ενός ανθρωπιστικού και κοινωνικού ρόλου, ο οποίος εμπεριέχεται στην ιδιότητα του δικηγόρου.

Ο δικηγόρος είναι εκείνος ο οποίος υπηρετεί ως συλλειτουργός το πρόταγμα της κοινωνικής δικαιοσύνης και προστατεύει τον πολίτη  καθοδηγώντας τον σε γραφειοκρατικές, πολλές φορές δαιδαλώδεις διαδικασίες,  είναι εκείνος που παρίσταται ως υπερασπιστής των αναφαίρετων δικαιωμάτων του εντολέα του εντός και εκτός δικαστικής αίθουσας.

Ο κατηγορούμενος, ο κρατούμενος, ο οφειλέτης  είναι «προσωπίδες» που έχουμε επινοήσει για τη λειτουργία ενός απαραίτητου δικαϊικού συστήματος. Πίσω από τις «προσωπίδες» αυτές αυτούς υπάρχουν πρόσωπα με χαρακτηριστικά, σκέψεις, ελπίδες και απόλυτα δικαιώματα που απορρέουν από την ανθρώπινη αυτή τους ιδιότητα. Γι αυτό στις Δικαστικές αίθουσες εκτός από τις ψηλές έδρες με τα επιβλητικά καθίσματα υπάρχουν και τα ταπεινά και άβολα (τις περισσότερες φορές) έδρανα της υπεράσπισης!

«Για του λόγους αυτούς», οποιαδήποτε ατυχής γενίκευση με την μορφή απόδοσης συλλογικής ευθύνης είναι μάλλον επιφανειακή και ίσως βαθιά προσβλητική για εκείνους τους συλλειτουργούς της δικαιοσύνης που με αξιοπρέπεια και αυταπάρνηση συνεισφέρουν στην ευρυθμία του δικαιϊκου συστήματος και στην τήρηση της κοινωνικής τάξης. Αλλά είναι ξεκάθαρα προσβλητική για όλους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι με σωστή νομική καθοδήγηση κατάφεραν  να περισώσουν από την μέγγενη των οικονομικών χρεών την πρώτη τους κατοικία εξασφαλίζοντας έτσι την απαραίτητη αξιοπρέπεια για την συνέχιση του βίου τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ