Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Νovartis, ΚΕΕΛΠΝΟ, τράπεζες, δάνεια κομμάτων, ΜΜΕ και μεταναστευτικό στο δρόμο για τις κάλπες

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νovartis, ΚΕΕΛΠΝΟ, τράπεζες, δάνεια κομμάτων, ΜΜΕ και μεταναστευτικό στο δρόμο για τις κάλπες

Tα εκκωφαντικά πρωτοσέλιδα για την «εμπλοκή» της Εισαγγελέα Ελένης Ράικου στην υπόθεση Novartis είναι ένα πρώτο δείγμα για το πως θα κινηθεί η χώρα στο δρόμο προς τις κάλπες.

Ο δρόμος είναι στρωμένος με δημοσιεύματα γεμάτα σκάνδαλα, αποκαλύψεις και «αποκαλύψεις», κι ένα πόλεμο μέχρις εσχάτων με φόντο την επικοινωνιακή διαχείριση της πορείας ερευνών για υποθέσεις με βαρύτητα αλλά και απήχηση στον κόσμο. Πρόκειται προφανώς για μια ακραιφνώς δικαστικο-πολιτική προεκλογική περίοδο. Και η αλήθεια είναι πως , σε επίπεδο εκκρεμουσών υποθέσεων, και διαχείρισης δημοσίου χρήματος οι αφορμές που έχουν δοθεί κατά το παρελθόν είναι πολλές.

Τα σκάνδαλα

Η Novartis είναι από τη μια πλευρά, η κορωνίδα των σκανδάλων. Η καταγγελόμενη εμπλοκή πολιτικών προσώπων της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει στην υπόθεση τεράστιο βάρος. Τα πράγματα οδεύουν προς ποινική εκκαθάριση για κάποια από τα 10 πολιτικά πρόσωπα τα οποία τελούν υπό έρευνα, ενώ για κάποιους από αυτούς δεν προέκυψαν στοιχεία. Προς το κλείσιμο οδεύει και η δικογραφία για τις σχέσεις  μεταξύ Novartis και 4000 γιατρών που εισέπραξαν χρήματα από την εταιρία.

Τυπικά η κατάθεση του ποσού δημιουργεί ερωτήματα αλλά μπορεί να σταθεί “δωροδοκία” με 1.000 ευρω;

Σε μια τέτοια διασταύρωση προφανώς έπεσε η έρευνα πάνω στο όνομα του γιατρού- συζύγου της κας Ράικου. Δικαιολογημένο το ενδιαφέρον αλλά η αντίδραση από την πλευρά της κας Ράικου λέει πως «στο λογαριασμό μπήκαν 1.000 ευρώ που δόθηκαν από τη Νοβάρτις για ομαδική ερευνητική εργασία που έλαβε χώρα το 2009. Το ποσό αυτό εμβάστηκε σε λογαριασμό  που για τυπικούς λόγους τηρεί από κοινού με τη σύζυγό του». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες «η καταβολή έγινε άπαξ και από τότε ουδεμία άλλη σχέση δεν έχει με την εταιρεία.Μετά από όσα είδαν το φως της δημοσιότητας η κ. Ράικου αναμένεται να προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες».

Ερωτήματα

Υπάρχουν λοιπόν δυο ερωτήματα:

  • Προκύπτει τυπικά ζήτημα εφόσον μπήκαν χρήματα- όσα κι αν είναι αυτά- σε λογαριασμό – με συνδικαιούχο- την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς από ερευνόμενη εταιρία ; Προκύπτει.
  • -Είναι δυνατόν να «δωροδοκηθεί» πρόσωπο τέτοιας εμβέλειας με 1000 ευρω;  Προφαμνώς όχι .

Μη ξεχνάμε επίσης 3 πράγματα:

-Πρώτον πως εκείνη άνοιξε στην έρευνα για τη Novartis το θέμα των γιατρών.

-Δεύτερον πως βρήκε, πηγαίνοντας προς τα πίσω, τον τροφοδότη λογαριασμό με τον οποίο γίνονταν οι δωροδοκίες και προς τους γιατρούς

Η εισαγγελέας Ελένη Ράικου

-Τρίτον πως παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2017 (κι ενώ λέγεται πως δεν θα ανανεωνόταν η θητεία της) λέγοντας πως ουσιαστικά την κυνηγούν γιατί θέλουν να μπλοκάρουν την έρευνα για τη Novartis. Tότε είχε υποβληθεί αναφορά – εναντίον της- από ανακρίτρια πως δεν της είχαν δοθεί όλα τα στοιχεία για υποθέσεις εξοπλιστικών. Η υπόθεση έφτασε στο πειθαρχικό , μετά την αποχώρηση Ράικου και εκεί απαλλάχτηκε. Πριν από λίγο καιρό όμως ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου άσκησε έφεση άρα θα κριθεί εκ νέου.

ΚΕΕΛΠΝΟ

Η υπόθεση Κεελπνο και η επιτροπή της Βουλής είναι ένα δεύτερο μεγάλο κεφάλαιο στο οποίο υπάρχει δικαστική κινητικότητα. Προ ημερών, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής είπε ότι οι εργασίες βαίνουν προς ολοκλήρωση και θύμισε το πόρισμα της επιθεωρήτριας δημόσιας Διοίκησης Μ. Παπασπυρου και της εισαγγελέα Ελ.Τουλουπάκη.

Με βάση αυτά ασκήθηκαν κακουργηματικές και πλημμεληματικές διώξεις κατά επτά στελεχών του ΚΕΕΛΠΝΟ αναφορικά με τις 23 προσλήψεις που έγιναν στο Κέντρο επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη. Το πόρισμα της Εισαγγελίας έχει πάει και στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών. Αναμένονται δηλαδή και από εκεί εξελίξεις.

Οι τράπεζες, τα κόμματα και τα ΜΜΕ

Μεγάλο βάρος έχει πέσει και στην υπόθεση των τραπεζών, για υποθέσεις που είτε αφορούν προβεβλημένα μεγαλοστελέχη του τραπεζικού συστήματος για προσωπικές τους υποθέσεις , είτε τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Οι εξελίξεις σε όλα τα πεδία αυτά θα είναι σύντομες.

Μάλιστα ήδη έχουν σταλεί κλήσεις υπόπτων σε εκατοντάδες στελέχη όλων των τραπεζών για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων που είχαν δοθεί με ενέχυρο τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις. Ο αριθμός αγγίζει τα 500 άτομα(!) και αφορά τις τράπεζες Eurobank, Αττικής, Μαρφίν, Εθνική, Αγροτική, Πειραιώς, για απιστία σε βαθμό κακουργήματος καθώς και εκπροσώπους κομμάτων για ηθική αυτουργία σε αυτή. Τα υπομνήματα πρέπει να παραδοθούν σε πταισματοδίκη έως τις 9 Οκτωβρίου αλλά προφανώς θα δοθεί παράταση.

Κλήσεις υπόπτων για εξηγήσεις έχουν σταλεί και για τα δάνεια των ΜΜΕ.

Το μεταναστευτικό

Κεντρικό ρόλο από την άλλη πλευρά θα παίξουν οι εξελίξεις στο μεταναστευτικό καθώς το επίπεδο των καταγγελιών έχει ανέβει μετά τα όσα είπε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέας Ηλιόπουλος σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο».

Οι καταγγελίες του αντιστράτηγου αναμένεται να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας για το μεταναστευτικό

Ο αντιστράτηγος ζήτησε παρέμβαση εισαγγελέα για όσα συμβαίνουν με τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος στην Ελλάδα και εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς, όπως ειπε.

Ο αντιστράτηγος ε.α. που βρίσκεται στο πλέον νευραλγικό πόστο διαχείρισης των προσφυγικών ροών καθώς διευθύνει τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά και τον Έβρο (Λέσβος, Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω και φυλάκιο Έβρου), μέσω της συνέντευξης του παραδέχτηκε πως υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένα φαινόμενα κακοδιαχείρισης κονδυλίων τόσο από τον κρατικό μηχανισμό που εμπλέκεται συμπεριλαμβανομένου του ΥΠΕΘΑ και άλλων φορέων, όσο και από ΜΚΟ οι οποίες διαχειρίζονται κοινοτικούς πόρους.

Η έκκληση του προς τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και ελληνικές Αρχές και τους Εισαγγελείς να αναζητήσουν στοιχεία και να προχωρήσουν σε εκτεταμένη έρευνα, προφανώς θα εισακουστεί συντόμως ενώ το θέμα είναι στην πρώτη γραμμή πλέον της αντιπολιτευτικής ατζέντας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ