Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Οι “θεοφοβούμενοι δικαστές” απέναντι σε ρητορικές μίσους “εκπροσώπων του Θεού”

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι “θεοφοβούμενοι δικαστές” απέναντι σε ρητορικές μίσους “εκπροσώπων του Θεού”

Οι περιπτώσεις που εκκλησιαστικοί λειτουργοί με δημόσιες δηλώσεις τους στοχοποιούν κοινωνικές ομάδες χρησιμοποιώντας εκφράσεις μίσους , υποτίμησης και απαξίωσης τους, τα τελευταία χρόνια φαίνεται να πυκνώνουν.

Οι “εκπρόσωποι του Θεού”, όπως πολλοί ιερωμένοι αρέσκονται να αυτοαποκαλούνται, φαίνεται μερικές φορές να εκφεύγουν των καθηκόντων που η Πολιτεία τους ορίζει, και να προχωρούν σε περιοχές που σίγουρα δεν επικρατεί ούτε νηφαλιότητα ούτε ανοχή.

Απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, που τα τελευταία χρόνια έχουν εκδηλωθεί από συγκεκριμένους ανώτερους κληρικούς, η Δικαιοσύνη μέσω λειτουργών της φαίνεται να τηρεί μία ιδιαίτερα παθητική στάση που εν τέλει καταλήγει σε διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με άλλους πολίτες και ειδικότερα σε σχέση με άλλα πρόσωπα που τελούν υπό την επίβλεψη του κράτους. Χρόνια τώρα είναι πολλοί εκείνοι που καταλογίζουν σε κάποιους δικαστές μία ανεπίτρεπτη θρησκοληψία που τους εμποδίζει να έχουν ορθές και συνετές κρίσεις όταν απέναντι τους έχουν ρασοφόρους.

Aπαλλαγή για τις κατηγορίες της υποκίνησης μίσους και κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος

Ένα πρόσφατο παράδειγμα με δικαστική απόφαση που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις ήταν το 2018 με την πρωτόδικη απαλλαγή για τις κατηγορίες της υποκίνησης μίσους και κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος του Μητροπολίτη Αιγιαλείας από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου σχετικά με κείμενο του για ομοφυλόφιλους. Ένα κείμενο με αγοραίες εκφράσεις μίσους που αν είχε αναρτηθεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα από πρόσωπο με την ιδιότητα του Μητροπολίτη επίσημης θρησκείας του κράτους, μάλλον θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες για τον συντάκτη του. Σε δεύτερο, βαθμό πριν λίγους μήνες βαθμό ο Μητροπολίτης καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου σε ποινή φυλάκισης επτά μηνών με αναστολή μετά από εισαγγελική έφεση.

Σε αντίστοιχη, προγενέστερη, περίπτωση, όπου ο Μητροπολίτης Μαντίνειας, με αφορμή το σύμφωνο συμβίωσης είχε εκφράσει “την λύπη του” για τους “άρρωστους ομοφυλόφιλους”, ευχόμενος “να αλλάξουν τακτική και να γίνουν τίμια μέλη της κοινωνίας”. Η μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του μετά από έρευνα τέθηκε στο αρχείο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Τριπόλεως διάταξη που επικυρώθηκε από την Εισαγγελία Εφετών Ναυπλίου.

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις ιεραρχών, που δηλώσεις τους για ομάδες ανθρώπων, φαίνεται να χρίζουν αξιολόγησης για το αδίκημα της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος, αδίκημα που είναι αρκετά σαφές και ορίζει ότι “Ο θρησκευτικός λειτουργός που κατά την ενάσκηση των έργων του ή δημόσια και με την ιδιότητά του προκαλεί ή διεγείρει τους πολίτες σε εχθροπάθεια κατά της πολιτειακής εξουσίας ή άλλων πολιτών τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών”. Σε έναν αριθμό δικαστών όμως ίσως να μην είναι και τόσο ξεκάθαρο το.. ζητούμενο του αδικήματος, που σύμφωνα με τον ΠΚ ανήκει σε εκείνα που αφορούν την επιβουλή της Δημόσιας Τάξης.

“Εκλεκτική συγγένεια” Εκκλησίας, Κράτους και Δικαιοσύνης

Ένας από τους διαπρεπέστερους δικαστές που είχε η χώρα, ο Στέφανος Ματθίας, ο οποίος ήταν στην ηγεσία του Αρείου Πάγου από το 1996 έως το 2002, είχε αναφερθεί , πριν από έντεκα χρόνια, στην “εκλεκτική συγγένεια” Εκκλησίας, Κράτους και Δικαιοσύνης σε ομιλία του υπό τον τίτλο “Κράτος και Εκκλησία υπόγειες διαδρομές”. Ο εξαίρετος λειτουργός, έκανε αναφορά σε “θεοφοβούμενους δικαστές” που διαπλέκονται με την Εκκλησία “είτε από θρησκοληψία είτε από ωφελιμισμό” που “συχνάζουν σε μονές και εκκλησίες και δεν παρακολουθούν τις κοινωνικές εξελίξεις”. Τους είχε χαρακτηρίσει μάλιστα “αφελείς και τυπολάτρες”.

Οι “θεοφοβούμενοι” δικαστές είναι μία ειδική κατηγορία λειτουργών που αδυνατεί να διακρίνει πράξεις και τις επιπτώσεις τους όταν δράστες είναι “άνθρωποι του Θεού”.

Δίπλα σε αυτούς βέβαια υπάρχουν συνάδελφοι τους που τολμούν να πάνε κόντρα στην πεπατημένη και να ασχοληθούν με ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα ιεραρχών. Μία τέτοια περίπτωση είναι αυτή Εισαγγελικής λειτουργού που αρνήθηκε την αρχειοθέτηση μεγάλης και σοβαρής ποινικής υπόθεσης , δίνοντας εντολή για την διερεύνηση ευθυνών συγκεκριμένων προσώπων μεταξύ των οποίων και επιφανής “εκπρόσωπος του Θεού”.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ