Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Οι φυλακές στο Υπ. Δικαιοσύνης ή στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη;  Τι απαντούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οι φυλακές στο Υπ. Δικαιοσύνης ή στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη;  Τι απαντούν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι

Με τη φράση «άντρο ανομίας οι φυλακές, θα πάνε στο υπ. Προστασίας του Πολίτη» ο  Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε μια προγραμματική εξαγγελία ενόψει των εθνικών εκλογών που μέχρι σήμερα δεν είχε επισημανθεί από κανέναν. Η εξήγηση που έδωσε, πως το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο υπάγονται σήμερα τα σωφρονιστικά καταστήματα, αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση, είναι μια παραδοχή που πιθανόν θα ακουστεί από το στόμα πολλών.

Αυτό όμως που προκαλεί ενδεχομένως έκπληξη (κυρίως σε όσους δεν γνωρίζουν τι λένε τόσα χρόνια οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι) είναι πως από την πλευρά των φυλάκων, η αντίδραση δεν είναι καθόλου απορριπτική , σε προκαταρκτικό στάδιο τουλάχιστον,  αντίθετα θεωρούν σοβαρή και συζητήσιμη την εξαγγελία Μητσοτάκη.

Τι είπε

Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας στην τηλεόραση του ALPHA είπε επί λέξει πως «οι φυλακές θα μεταφερθούν άμεσα στην αρμοδιότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εάν η Νέα Δημοκρατία επικρατήσει στις εκλογές» και σημείωσε πως το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο οποίο υπάγονται σήμερα τα σωφρονιστικά καταστήματα, αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση, και τόνισε πως οι φυλακές έχουν μετατραπεί σε κέντρα ανομίας. Πέραν των φυλακών, στο χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα μεταφερθούν και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, καθώς η ευθύνη για την πολιτική ασφάλειας δεν πρέπει να είναι κατακερματισμένη, είπε.

«Ενδιαφέρουσα»

Ο παλαιότερος και πλέον έμπειρος σωφρονιστικός υπάλληλος, επί σειρά ετών πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων και αρχιφύλακας σε πολλές φυλακές της χώρας, Αντώνης Αραβαντινός, αντέδρασε θετικά στο ερώτημα που του έθεσε το dikastiko.gr:

«Την κουβεντιάζουμε. Τη θεωρούμε ενδιαφέρουσα πρόταση γιατί θα αντικαταστήσει ένα κατεστραμμένο σύστημα , το οποίο το μόνο που δίνει πλεον είναι αφορμές και νεκρούς. Φύλακες και κρατούμενους. Αλλά προσοχή. Δε θα γίνουμε στρατιωτικό σώμα. Θα είμαστε πολιτικοί υπάλληλοι ενός υπουργείου».  

Πηγές των φυλακών εξηγούσαν πως ο κατακερματισμός στην ασφάλεια και στις αρμόδιες αρχές, μόνο κακό κάνει και θυμίζουν πως χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία έχουν εκχωρήσει τις αρμοδιότητες των φυλακών στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Θεωρούν δηλαδή πως ουσιαστικά οι αστυνομικές υπηρεσίες είναι πάντα πιο οργανωμένες και αποδέχονται με μεγαλύτερη ευκολία (χωρίς αγκυλώσεις δηλαδή) την έννοια της πειθαρχίας, η οποία, εκτιμούν, ότι απουσιάζει πλέον πλήρως από τις ελληνικές φυλακές. Επι της ουσίας θεωρούν πως  το «δόγμα» που έφερε η σημερινή κυβέρνηση στις φυλακές, απέτυχε και μάλιστα το έχουν στηλιτεύσει κατ επανάληψη.

Ουσιαστικά δηλαδή (προφανώς υπάρχουν και αυτοί που έχουν αντίλογο) θεωρούν πως το υπάρχον σύστημα έχει κάνει τον κύκλο του και πρέπει να αντικατασταθεί από άλλη δομή. Επ’ ουδενί όμως δεν θέλουν να γίνουν «χωροφύλακες» όπως λένε…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ