Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ο Κώδικας, η παρεξήγηση και η παραγγελία της Εισαγγελέως Δημητρίου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο Κώδικας, η παρεξήγηση και η παραγγελία της Εισαγγελέως Δημητρίου

Η χθεσινή αποκάλυψη της έρευνας για ποινικά αδικήματα στη διαρροή της είδησης για την κλήτευση υπόπτων για την τραγωδία στη Μάνδρα, ήταν η τελευταία από μια σειρά ενέργειες που έχουν προκαλέσει πολλά σχόλια και επικρίσεις στον Άρειο Πάγο.

Η πρώτη ήταν η παραγγελία της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προς τον εισαγγελέα Ηλία Ζαγοραίο για την εξέλιξη της έρευνας για το Μάτι και το προσωρινό μπλοκάρισμα της .

Η δεύτερη ήταν η νεότερη παραγγελία με την οποία μιλούσε για «παρεξήγηση» και ζητούσε να προχωρήσει τάχιστα η έρευνα. Η τρίτη ήταν η ανακοίνωση για προσωπική ενημέρωση σε όσους από τους πυρόπληκτους «αμφιβάλλουν» για τη βούληση της να προχωρήσει στην έρευνα:

«Δηλαδή τι θα κάνει; Θα «απολογηθεί» στους πληγέντες; Είναι δυνατόν να «απολογείται» η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου;  Ή θα πει το αυτονόητο , ότι η δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της;», αναρωτιούνταν ανώτατοι δικαστές με απορία.

Ο Κώδικας

Άλλοι στο Ανώτατο Δικαστήριο το προχωρούν ακόμα πιο πέρα και θυμίζουν τα όρια και τις αρμοδιότητες που ορίζει ο Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων. Σχολιάζοντας την αποστολή της πρώτης παραγγελίας προς τον κ. Ζαγοραίο, που του ζητούσε να περιμένει την πειθαρχική έρευνα της κας Παπασπύρου για την τραγωδία στο Μάτι (την οποία ανακάλεσε επί της ουσίας η κα Δημητρίου με δεύτερη παραγγελία της στην οποία μίλησε για «παρεξήγηση») θεωρούν ανεπίτρεπτη την παρέμβαση σε μια υπό εξέλιξη έρευνα.

Μάλιστα επικαλούνταν το άρθρο 19 του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων (εποπτεία) το οποίο ρητά αναφέρει: «Η εποπτεία συνίσταται στην επίβλεψη και στην έκδοση γενικών οδηγιών για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών των δικαστηρίων και των εισαγγελέων… Οποιαδήποτε οδηγία, σύσταση ή υπόδειξη σε δικαστικό λειτουργό για ουσιαστικό ή δικονομικό θέμα σε συγκεκριμένη υπόθεση ή κατηγορία υποθέσεων είναι ανεπίτρεπτη και συνιστά πειθαρχικό αδίκημα»(!)

Και ερωτούν έγκριτοι νομικοί: Η παραγγελία της κας Δημητρίου προς τον διενεργούνται την προκαταρκτική εξέταση για την τραγωδία στο Μάτι, εισαγγελέα Ηλία Ζαγοραίο με την οποία του έλεγε να περιμένει το πόρισμα της κας Παπασπύρου για τις πειθαρχικές ευθύνες τι ακριβώς συνιστά;

Ιδού η απορία.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ