Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Ο μακρύς κατάλογος αίματος στις ελληνικές φυλακές

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο μακρύς κατάλογος αίματος στις ελληνικές φυλακές

Έναν μακρύ, πολύνεκρο κατάλογο, συγκροτεί ο κύκλος της βίας στις ελληνικές φυλακές, όπως προκύπτει από τα περιστατικά τα οποία αποκαλύπτονται -πλέον- με ανησυχητική συχνότητα. Οι αριθμοί (ανεπίσημοι, καθώς από το υπουργείο δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως ο αριθμός των νεκρών τα τελευταία χρόνια) είναι σοκαριστικοί, όπως και ο τρόπος με τον οποίο δημοσιοποιούνται ακόμα και μέσω βίντεο όσα γίνονται στα –κατ’ όνομα- σωφρονιστικά καταστήματα.

Χθες το πρωί και δεύτερος κρατούμενος, σε διάστημα τριών εβδομάδων, δολοφονήθηκε στις φυλακές Τρικάλων. Πρόκειται για έναν 29χρονο από την Αλβανία ο οποίος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από δύο Έλληνες κρατούμενους. Αυτός ήταν ένας ακόμα κρίκος στην μακριά αλυσίδα αίματος:

Ιανουάριος 2019: Ο Άλμπερτ Μπάκο δολοφονείται από δύο συγκρατούμενούς του με 50 μαχαιριές στο διάδρομο των φυλακών Κορυδαλλού, μπροστά σε δεκάδες κάμερες ασφαλείας και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Μάρτιος 2019: Ένας ομογενής από τη Ρωσία, κρατούμενος, δολοφονείται από ομάδα Αλβανών κρατουμένων μέσα στο Ψυχιατρείο του Κορυδαλλού. Επιλέγουν ένα τυφλό σημείο που δεν καταγράφουν οι κάμερες και τον δολοφονούν.

Απρίλιος 2019: Ένας Αλβανός κρατούμενος, 55 ετών, χτυπάει μέχρι θανάτου στο κεφάλι και δολοφονεί έναν 66χρονο Έλληνα κρατούμενο στις φυλακές Τρικάλων. Και οι δύο θα αποφυλακίζονταν σε λίγες μέρες.

Μακρύς κατάλογος

Σ’ αυτόν τον μακρύ κατάλογο αίματος, προστέθηκε χθες το πρωί ένας 29χρονος κρατούμενος στις φυλακές Τρικάλων από την Αλβανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ελληνικής καταγωγής κρατούμενοι συνάντησαν έξω από το ιατρείο των φυλακών τον 29χρονο και τον μαχαίρωσαν με αγριότητα δύο φορές στο στήθος και μια στα πλευρά. Λίγη ώρα αργότερα ξεψύχησε στο νοσοκομείο Τρικάλων.

Πρόσφατα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι συναντήθηκαν με τον υπουργό Δικαιοσύνης, μετά από μήνες που περίμεναν αυτή τη συνάντηση, και πήραν διαβεβαιώσεις για αύξηση προσωπικού και υλικοτεχνική υποδομή. Μέχρι πριν τη συνάντηση πάντως μιλούσαν για φυλακές «τρίτου κόσμου» που βασιλεύει η ανομία. Μιλούσαν δε, για ιδεολογικές αγκυλώσεις παραγόντων του υπουργείου.

Μάλιστα, είναι είναι ενδεικτικό πως τα ανεπίσημα στοιχεία από πηγές των φυλακών λένε πως από το 2015-2018 έχουν καταγραφεί 110 σοβαρά περιστατικά επιθέσεων κατά υπαλλήλων, στα οποία δεν περιλαμβάνονται περιπτώσεις λεκτικής βίας ή απειλών, τα οποία από φόβο πολλές φορές οι υπάλληλοι δεν αναφέρουν καν. Μάλιστα, αυτά τα περιστατικά το διάστημα 2017-18 φέρονται να είναι 27 ανά την επικράτεια. Σύμφωνα με τα ίδια ανεπίσημα στοιχεία, από το 2015-2018 οι θάνατοι κρατουμένων είναι συνολικά 135. Από αυτούς μόνο το 2018 φέρονται να υπήρξαν 51 θάνατοι κρατουμένων. Επίσης, φέρονται να υπήρξαν από το 2016-2018 τουλάχιστον 17 αυτοκτονίες.

Έρευνα

Το υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε έρευνα με συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν και σωφρονιστικούς υπαλλήλους:

  • -Γιατί κινούνταν ελεύθερα οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι στους κοινόχρηστους χώρους
  • -Γιατί δεν ελέγχθηκαν όταν βγήκαν από τις πτέρυγες για το αν έφεραν αιχμηρά αντικείμενα

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως «διερευνάται αν τηρήθηκαν από τους υπαλλήλους όλοι οι κανόνες ασφαλείας που αφορούν τον έλεγχο και την κίνηση των κρατουμένων, καθώς φέρεται αυτοί να κινήθηκαν ασυνόδευτοι.

Σημειώνεται μάλιστα πως με σχετικές εγκυκλίους είχε δοθεί σαφής εντολή σ’ όλα τα καταστήματα κράτησης για επίταση των μέτρων ασφαλείας και την απαρέγκλιτη τήρηση των κανονισμών, κατά τη διάρκεια των γιορτών».

Να έρθουν οι ίδιοι

Ο πρόεδρος των Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Σπ. Καρακίτσος απαντά πως:

  1. «Είναι χαρακτηριστικό δείγμα της κατάστασης που επικρατεί μέσα στις ελληνικές φυλακές και είναι αδιανόητο να υπάρχουν νεκροί κρατούμενοι, ή να δολοφονούνται κρατούμενοι ή να ξυλοκοπούνται υπάλληλοι.
  2. Αν ήθελε το υπουργείο Δικαιοσύνης οι κρατούμενοι να συνοδεύονται από έναν υπάλληλο, έχει δυο επιλογές. ‘Η να διορίσει κι άλλους υπαλλήλους ή να έρθουν οι ίδιοι οι ιθύνοντες του Υπουργείου Δικαιοσύνης να συνοδεύουν τους κρατούμενους στους κοινόχρηστους χώρους. Γιατί υπάλληλοι δεν υπάρχουν».

Μάλιστα πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης παρά το γεγονός ότι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι μιλούν για πλήρη εκτράχυνση της κατάστασης αντιτείνουν ότι τα πράγματα σίγουρα δεν είναι χειρότερα από τα προηγούμενα χρόνια, και αποδίδουν τον θόρυβο «σε οργανωμένο δίκτυο πληροφόρησης το οποίο έχει στόχο να πλήξει την κυβέρνηση».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ