Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ο Πολάκης πήγε να «γκρεμίσει» ότι έχτιζε 5 μήνες ο Καλογήρου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο Πολάκης πήγε να «γκρεμίσει» ότι έχτιζε 5 μήνες ο Καλογήρου

Ο μύθος είναι γνωστός: Ο Σίσυφος τιμωρήθηκε και του επέβαλαν ως βασανιστήριο να κουβαλάει ένα βράχο στην κορυφή ενός βουνού. Φτάνοντας στην κορυφή, η πέτρα ξανακυλούσε κάτω και έπρεπε να την ανεβάσει ξανά.

Πιθανόν να είναι ακραίος παραλληλισμός, αλλά ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, εδώ και περίπου 5 μήνες, από την ανάληψη των καθηκόντων του, έχει «κουβαλήσει» έναν δύσκολο «βράχο» στους ώμους του. Αυτόν των σχέσεων κυβέρνησης – δικαστών.

Ένας “παντός καιρού” σκληρός

Η αλήθεια είναι πως το έκανε με αρκετή επιτυχία αφού οι ακραίες ανακοινώσεις και η δύσκαμπτη -ψυχρή έως κακή- σχέση, μερικώς αποκαταστάθηκε. Άλλωστε, οι ίδιοι οι δικαστές ποτέ δεν τοποθέτησαν το πρόβλημα σε συνολικό επίπεδο, αλλά κυρίως σε προσωπικό. Οι βολές τους στρέφονταν κυρίως προς τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, και την πρώην επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας του πρωθυπουργού (νυν επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής ανταγωνισμού) Βασιλική Θάνου. Άλλωστε ο Πολάκης, ήταν ένας “παντός καιρού” σκληρός κατήγορός τους.

Ο Καλογήρου λειτούργησε ουσιαστικά ως αντίβαρο σε όλα αυτά και κατάφερε να ισορροπήσει, αφού έθεσε τον εαυτό του ως μοναδικό άμεσο (θεσμικά) συνομιλητή των δικαστών. Όλα αυτά όμως διαταράχθηκαν με έντονο τρόπο προ ημερών, όταν ο Παύλος Πολάκης απασφάλισε και πάλι κατά των δικαστών. Οι ονομαστικές αναφορές σε συγκεκριμένους δικαστές και το ύφος γενικότερα προκάλεσαν σφοδρή αντίδραση. Άλλωστε, ενώ οι δικαστές είχαν αποφασίσει να μην απαντούν στον κ. Πολάκη, η ένταση της ανάρτησής του, τους οδήγησε να μιλήσουν δημόσια περί θεσμικής εκτροπής. Εκεί τα πράγματα άρχισαν και πάλι να ξεφεύγουν.

Ο Σίσυφος

Λέγεται πως πρόσφατα, κάποιος, αναφερόμενος στην ανακοίνωση Πολάκη, θύμισε στον υπουργό Δικαιοσύνης τον μύθο του Σίσυφου. Ο ίδιος πάντως, αφού απάντησε θεσμικά περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης (και πολιτικά στη ΝΔ) έκανε εκ νέου την κίνηση εκτόνωσης. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χρ. Σεβαστίδη, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι. Η επίσημη εκδοχή είναι πως συναντήθηκαν σχετικά με την συνταγματική αναθεώρηση, αλλά είναι προφανές πως η συνάντηση έγινε (και) για άλλους λόγους. Αποτέλεσμα είναι να ηρεμήσουν μερικώς τα πνεύματα εκ νέου, κυρίως δε να μην έχουν παράπονα από τον Καλογήρου.

Ο «βράχος» των αλλαγών

Άλλωστε από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο (και) δικηγόρος Καλογήρου, φρόντισε αμέσως να δώσει δείγματα γραφής. Με το που ανέλαβε «ξήλωσε» δύο νομοθετήματα του προκατόχου του, τα οποία είχαν οδηγήσει τις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δικαστές και τους δικηγόρους στα κάγκελα.

Το πρώτο που έκανε ήταν να αποσύρει το νομοσχέδιο σχετικά με τη διάσπαση του Πρωτοδικείου Αθηνών σε τρία, που είχε οδηγήσει σε πολεμική σύγκρουση τους δικηγόρους με τον Στ. Κοντονή.

Το δεύτερο ήταν να αποσύρει το νομοθέτημα του προκατόχου του, για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, κλείνοντας ένα ακόμα ανοιχτό μέτωπο αυτό της ανοιχτής σύγκρουσης που είχε επέλθει με τους δικαστές. Ο υπουργός αποφάσισε να αναστείλει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 την εφαρμογή της ψηφισμένης από τη Βουλή υποχρεωτικής διαμεσολάβησης.

Έτσι, μετά το μέτωπο με τους δικηγόρους, το οποίο έκλεισε με την απόσυρση του νομοσχεδίου για την διάσπαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, έκλεισε  το μέτωπο και με τους δικαστές που είχαν βγει στα «κάγκελα» για την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης ως στάδιο της ποινικής διαδικασίας. Η διάταξη αυτή πάντως είχε κριθεί αντισυνταγματική και από την Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Οι μήνες που ακολούθησαν ήταν χωρίς ισχυρές εντάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης μεταξύ κυβέρνησης – δικαστών – δικηγόρων. Η φωτιά αναζωπυρώθηκε από τον κ. Πολάκη και τώρα ο κ. Καλογήρου σπεύδει εκ νέου να τη σβήσει…

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ