Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Πάνος Λαζαράτος: Και πάλι, το αποτυχημένο «διαζύγιο» Εκκλησίας – Πολιτείας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πάνος Λαζαράτος: Και πάλι, το αποτυχημένο «διαζύγιο» Εκκλησίας – Πολιτείας

Όπως, κατά σύμπτωση, προ-έβλεψα, το «προσύμφωνο» συναινετικού διαζυγίου Εκκλησίας-Πολιτείας οδηγείται σε πρόωρο ναυάγιο για τους ακόλουθους δέκα λόγους:

  1. Διότι νομικώς δεν ήταν τίποτε. Διότι δεν ήταν δεσμευτικό για κανέναν. Ούτε θεσμό, ούτε άνθρωπο. Προ-σχέδιο δύο άγνωστων ομάδων εργασίας. Τίποτε περισσότερο.
  2. Διότι οι πράγματι ενδιαφερόμενοι ουδέποτε ερωτήθηκαν. Ούτε κλήρος, ούτε λαός. Ούτε Ιεραρχία, ούτε βουλευτές. Αναμενόμενες οι αντιδράσεις για κάτι τόσο σημαντικό. Τα ίδια έχουν ξανασυμβεί στο παρελθόν. Ακριβώς τα ίδια.
  3. Διότι ειδικώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο αγνοήθηκε επιδεικτικά, ως μη έδει, αναφορικά με τις Μητροπόλεις Ηπείρου, Μακεδονίας, Θράκης, Β. Αιγαίου, Δωδεκανήσων και Κρήτης. Το Φανάρι θα είναι καταπέλτης στην συνεδρίαση της 25-28 Νοεμβρίου. Δικαίως!
  4. Διότι είναι λυπηρά παραπλανητικό και βαθιά ηττοπαθές (με όρους πολιτικής ήττας), να λέγεται ότι ναυάγιο δεν υπάρχει, αφού η μισθοδοσία των εκκλησιαστικών λειτουργών (και άρα και η μη-μισθοδοσία) αποτελεί σε κάθε περίπτωση ευθύνη και απόφαση της πολιτείας.

Τί πάει να πει αυτό; Ότι η  πολιτεία θα πάρει μονομερώς την απόφαση; Τότε παλινωδεί, αφού:

α. Το όλον της συμφωνίας καταρρέει, αν πέσει ένας όρος, κατά το άρθρο 15 αυτής.

β. Αν πρόκειται η πολιτεία να πάρει μονομερώς αποφάσεις, γιατί επιδιώκει διαλόγους και συμφωνίες;

Η αλήθεια είναι ότι σε τέτοια ζητήματα καμία μονομερή απόφαση δεν θα τολμήσει (ευτυχώς) να λάβει η Πολιτεία. Ούτε για αστείο!

Γράφει ο Πάνος Λαζαράτος* 

5. Διότι η υποτιθέμενη συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 3 είναι επίσης ένα τίποτε. Είτε διακηρύσσονται τα αυτονόητα, είτε αναδιατυπώνονται (επί τα χείρω) τα ισχύοντα. Καμία αληθινή αναθεώρηση δεν προ-αναγγέλθηκε. Ψευδεπίγραφες παραπλανήσεις των ανθρώπων για να ξεχνούν τα σοβαρά και ζέοντα. Η περί Συντάγματος συζήτηση γίνεται διαρκώς όλο και πιο πλαδαρή, κουραστική και αποπροσανατολιστική. Για να έχουν δουλειά οι επαγγελματίες!

6. Διότι η υποτιθέμενη δημιουργία Επιτροπής διαλόγου και επεξεργασίας ενός νομοσχεδίου για την εξειδίκευση της «συμφωνίας» συνιστά βαρετό χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου:

α.  Διότι δεν υπάρχει «συμφωνία», άρα δεν υπάρχει αντικείμενο συζητήσεως.

β. Διότι η κουβέντα θα γίνεται για να χάνεται χρόνος και να παραμένει στην δημοσιογραφική και πολιτική ατζέντα θέμα ανύπαρκτο.

γ. Διότι τα μέλη της Επιτροπής θα είναι στην ουσία αργό-μισθα και αργό-σχολα και δεν θα καταλήξουν ως συνήθως πουθενά.

7. Διότι το πλαίσιο προσχεδίου του «προσυμφώνου»(!) υπήρξε απλώς τροχιοδεικτική βολή, η οποία απεδείχθη άκρως αποτυχημένη, αφού αντί να χτυπήσει στόχο, χτύπησε άμαχο πληθυσμό δικαίως εξεργεθέντα.

8. Διότι ήταν αφάνταστα αφελές να μην φανταστεί κανείς ότι θα συνέβαινε το 7.

9. Διότι είναι αφάνταστα αφελές, υπό μια πιο βαθιά εκδοχή, οι αντιδράσεις να ήταν προ-σχεδιασμένες και αναμενόμενες, προκειμένου το σχέδιο να ναυαγήσει και έτσι να κλείσουν τα στόματα όσων το εμπνεύστηκαν και το υπο-στήριξαν.

10. Διότι είναι αφάνταστα σφελές να νομίζεις, ότι κανείς σε αυτόν τον λαό δεν καταλαβαίνει το 9.

Valete! (που θα έλεγε και ο Σενέκας).

                                                                                                                  *Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ